Hoppa till innehåll

Glassklassikern Big Pack är årets matbluff

Big Pack vanilj GB-Glace

Glassen Big Pack är buffel och båg enligt den ideella konsumentföreningen Äkta varas 18 000 personer starka jury.

Bland tidigare segrare i anti-priset ”Årets matbluff” märks bland annat Arla ekologisk mjölk (2021) och Polaricas kronhjortskav (2017). Nu sållar sig GB:s barndomsklassiker Big Pack till den vinnaren av konsumentupplysningspriset som delats ut sedan 2015.

Bakom priset står den ideella konsumentförening Äkta vara vars övergripande mission är att mat ska innehålla det vi kan förvänta oss av mat. Priset Årets matbluff är en av metoderna för att göra sin röst hörd och påverka livsmedelsföretagen att jobba mer med raka rör och mindre med fiffel och vilseledande marknadsföring.

Big Pack-glassen vann i storskalig stil. Av 18 000 livsmedelsengagerade röster tillföll hälften glassen som under barndomens dagar dränktes i kola- och chokladsås.

Anledningen till prisvinsten är att tillverkaren GB under våren 2022 gjorde om receptet och ersatte mjölkprodukterna i glassen med framför allt vatten och ärtprotein. Något som enbart framgår på förpackningens baksida. På framsidan fokuserar man bara på att det nya receptet har ett lägre klimatavtryck än det tidigare.

– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Så här hade man kunnat tänka sig att Big Packs nya förpackning skulle se ut efter innehållsförändringen. Foto: Äkta vara

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.