GTA VI närmar sig – det här vet vi idag

Vad vet vi om nya GTA egentligen? Café har scannat internet i jakt på uppgifter och rykten för att ge en bild av vad som väntar.

Jesper Johansson  |  Publicerad 2023-11-09 14:05  |  Lästid: 3 minuter

Rockstar Games har sedan 1990-talet skapat spelserien Grand Theft Auto och sedan dess har vi sett en spelserie utvecklas från 90-talets 2D-versioner till att med sin senaste version – GTA V bli det tredje mest sålda spelet (slaget av Minecraft och Tetris) någonsin.

GTA V släpptes i september 2013 och sedan dess har spelet fortsatt att hålla sig både aktuellt och relevant med uppdateringar av en onlinevärld som än idag, över 10 år senare, fortfarande lockar till sig enorma mängder spelare varje dag. I en tid när ett spels livslängd ofta inte är längre än en månad eller två, ja då sticker förstås det här spelet ut.

Många av oss som spelade GTA V har förstås undrat när nästa kapitel i spelet ska släppas, vad det ska handla om och vilken spelrevolution det kommer bidra med. Än så länge finns inte allt för mycket information att gå på, men så hände något under onsdagskvällen. Rockstar Games använde, för en gång skull, sitt Twitter-konto för att förmedla något annat än reklam för uppdateringar av GTA V.

För den som inte orkar ta sig till Twitter (kommer vi någonsin säga X?) kommer här en översättning:

”Nästa månad firar Rockstar Games 25 år. Tack vare all otrolig support från våra spelare världen över, har vi haft möjligheten att skapa spel vi verkligen är passionerade för. Utan er hade ingenting av det här varit möjligt och vi är så tacksamma för alla er som delar den här resan med oss.

1998 skapades Rockstar Games med idén att TV-spel skulle kunna bli lika viktigt för vår kultur som alla andra former av underhållning, och vi hoppas att vi har skapat spel du älskat för att på så sätt vara en del av den utvecklingen.

Vi är väldigt exalterade över att låta er veta att tidigt i december kommer vi publicera den första trailern för nästa Grand Theft Auto. Vi ser fram emot många fler år av att dela de här upplevelserna med alla er.

Tack,
Sam Houser.”


Internet har efter detta, som man säger, exploderat. Tweetsen har nått över 140 miljoner människor och ja, känslan är väl att varenda semi-aktiv gamer nu börjar fundera på att faktiskt skaffa den där konsolen som vi skjutit på att inhandla då ”det snart finns ett spel som jag faktiskt vill spela".

Men vad vet vi egentligen om den nya versionen av världens tredje största spelserie genom tiderna? Café har scannat internets allra mörkaste forum för att försöka sammanställa en lista över rykten, drömmar, potentiella releasedatum och vad vi faktiskt vet.

När släpps GTA VI?

Ingenting officiellt har publicerats angående detta och känslan är väl att vi får mer information så snart den nya trailern för GTA VI släpps i början av december. Men i maj 2023, i samband med Take 2 Interactives finansiella rapport, meddelade speltillverkaren att man räknar med att lansera flera titlar under räkenskapsåret 2025. Det vill säga – från 1 april 2024 till 31 mars 2025. I samma meddelande berättade företaget att de nya spelen skulle ”sätta en ny standard i vår industri”.

Tillbaka till Vice City?

Under 2022 läckte bilder ut från det arbete Rockstar gör för att skapa nya GTA VI. I bilderna kunde man se hur det på en tunnelbanestation gick att läsa ”Vice City Metro”. Detta tillsammans med flera sakkunnigas utlåtanden om att vissa gator och byggnader liknar det vi sett i tidigare versioner av spelet tyder på att detta faktiskt stämmer.

Rykten sprids också om att Miami-inspirerade staden kommer ha en enorm karta och att droghandeln med Sydamerika är en del av storyn. Kanske kan detta innebära att vi framöver också ser en karta söder om Florida och nya öar med oupptäckt GTA-mark.

Vice City-versionen av spelet äger rum 1986. Mycket tyder på att den nya versionen av spelet kommer äga rum i nutid, då man via läckta bilder kan se ”moderna kläder” och smartphones.

Kvinnlig huvudperson?

Ja, det skulle väl inte vara en dag försent. Men det ryktas faktiskt om att Rockstar arbetar för att det ska finnas en kvinnlig huvudroll i nya GTA. Bloomberg har raporterat om att en ny företagskultur skapats inom Rockstar North (ett av Rockstars utvecklingsbolag) och att detta resulterat i att en kvinnlig huvudroll nu kommer att finnas. Enligt läckor ska det vara två karaktärer som man kan använda sig av – Jason och Lucia. Kanske innebär detta ett liknande system som i GTA V när det kommer till olika karaktärer och hur man byter mellan dem. I ett läckt klipp kan man se dem tillsammans råna en diner. Enligt rykten har de två huvudpersonerna inspirerats av Bonnie & Clyde.

Reaktionerna?

Reaktionerna på Rockstars nyheter har varit minst sagt överväldigande. Här kommer några av de bästa vi hittat för att påvisa den extremt efterlängtade nyheten och lyckan många känner.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-09 14:05