Guide: Vinet som passar bäst på julbordet

Tomma vinglas på bord

Vilket vin passar egentligen bäst till köttbullar, prinskorv, sill, lax och skinka? Cafés vinexpert Daniella Illerbrand har svaret.

Daniella Illerbrand
Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2020-12-15 10:42  |  Lästid: 3 minuter

Kombinationen mat och dryck är aldrig så viktig som under högtiderna, men traditionsenligt så har vinet fått stå i skuggan av ölen och snapsen under julen. Dels för att öl och starksprit passar väldigt bra till vår julmat, men också för att vi är ett folk som historiskt sett föredragit öl framför vin, som är ett relativt nyfunnet intresse.

Mitt råd är: våga testa nytt! För det finns gott om bra vin som passar alldeles utmärkt till julbordet. Så, vad ska man då tänka på när det kommer till att kombinera julmat och vin? Fiskdelen är den kanske mest svårmatchade delen av julbordet. Sill, lax och lutfisk är inte de mest vinvänliga maträtterna. Satsa på säkra kort: en riesling med lite restsötma eller en sauvignon blanc med lite mera frukttoner är en bra början.

I vissa hem, som i mitt, festar man gärna loss på skaldjur och räkor under julen, och då är ett bra bubbel att föredra, speciellt då man ofta börjar med den delen av julbordet. Även sallader är något svårtmatchade, då det är så många olika smaker att ta hänsyn till. Satsa lite mer generellt och välj en vit bourgogne, som fungerar lite som en målvakt för alla dessa smaker.

Och så sist men inte minst: köttet. En pinot noir från Alsace eller en härligt sval italienare gör sig alldeles utmärkt till köttbullar, prinskorv och skinka. Testa! Snart är julölen ett minne blott.

6 vinnare på julbordet!

Kim Crawford, Sauvignon Blanc, 2019, Nya Zeeland

Nr 78974, 149 kr.

Frukt och syra möts på bästa möjliga sätt. Mycket smak som passar utmärkt till feta fiskar.

Gustave Lorentz, Evidence Pinot Noir, 2017, Frankrike

Nr 71970, 169 kr. 

Sval och elegant pinot noir som levererar mycket smak utan att upplevas som tungt. Perfekt till köttbullarna. 

Abbia Nòva, Senzavandalismi, 2019, Italien

Nr 76755, 192 kr. 

En fantastisk italienare som bara blir bättre av att ha stått öppen en dag. Ett glas av detta och en skinkmacka så är man hemma.

Kallstadter Saumagen, Riesling Auslese Trocken, 2016, Tyskland

Nr 96084, 397 kr.

En riesling som gjord för julbordet. Mjukt rökig med massor av smak av tropiska frukter och bra med syra.

Domaine Roux, 2018, Saint-Aubin Vieilles Vignes, Frankrike

Nr 5569, 269 kr. 

Vit bourgogne och mat slår sällan fel. Ett bra allround-vin till julbordet, med sin mjuka, något smöriga karaktär.

Pol Roger, Brut Vintage, 2012, Frankrike

Nr 7536, 619 kr. 

En årgångschampagne kan man unna sig några gånger om året. Pol Rogers är underbart brödig med bra syra. Testa till skaldjur och sill. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-15 10:45