Hoppa till innehåll

Café testar NHL-proffset Johnny Oduyas nyöppnade andningsstudio

Johnny Oduya och hans andningsstudio Hale.
Joakim Almén

Bland mängder av yoga- och meditationsstudios öppnar nu Hale i Stockholm – en renodlad andningsstudio. Café testar den gamla Chicago- och New Jersey-backen Johnny Oduyas nyöppnade studio med fokus på olika andningstekniker.

Den stora yogaboomen må vara över sedan flera år. Samtidigt som yogaboomen målade ett överflöd av krigarpositioner i ditt Instagram-flöde bidrog den också till att göra intresset för de potentiellt livsförbättrande effekterna av yoga, meditation och andningskontroll stort och brett.

I dag finns det en yogastudio i varannat gathörn och det kryllar av mindfulness-appar som ska hjälpa dig att kontrollera dina känslor, lugna dina nerver och lindra eller i bästa fall bota ångest – oftast med hjälp av andningen som är en viktig del i mindfulness-konceptet.

”Andning med avsikt och syfte gör stor skillnad för fysisk och mental hälsa; det kan hjälpa dig att minska stress och ångest, förbättra atletisk prestanda och öka kreativitet. Studier visar att vagusnerven stimuleras genom enkla och effektiva terapeutiska andningstekniker, vilket minskar vår stressrespons och inflammation i kroppen. Genom medveten manipulation av din andning genom olika mönster, längder och upprepningar av inandning och utandning är det möjligt att lugna ett upprört sinne, lindra ångestsymptom, förbättra uthållighet och höja prestanda”, skriver den nya andningsstudion Hale själva om de positiva hälsofördelarna andningstekniker och övningar kan innebära.

Bakom den nya renodlade andningsstudion Hale i Stockholm står Johnny Oduya och Daniel Müller. Fast vänta nu: Johnny Oduya, hockeyspelaren? Ja, Johnny Oduya hockeyspelaren. Redan under sin aktiva karriär som Stanley Cup-vinnande NHL-back i klubbar som New Jersey och Chicago intresserade sig Oduya för mindfulness-tekniker och han har efter att han la skridskorna på hyllan för några år sedan ägnat sig på heltid åt filosofi och andningstekniker.

Han är utbildad instruktör – en form av andningsmästare om man så vill – och nu även andningsstudioägare. Hans nyöppnade studio Hale ligger i Garnisonen i närheten av Karlaplan och bland studions olika instruktörer märks förutom ägarna Oduya och Müller även ett annat ex-hockeyproffs – Daniel Fernholm.

Du kanske sett bilder från Hale svischa förbi på svenska kändisars Instagram stories senaste dagarna – hit går bland annat skådespelarna Happy Jankell och Alexander Abdallah. Men hur funkar ett andningspass – och framförallt: hur är det?

Café skickade sin digitala redaktör och allt-i-allo-testpilot Joakim Almén för att prova Johnny Oduyas nya andningsstudio.

Johnny Oduya står för introduktionen av andningsstudion, han berättar att han pysslat med mindfulness och andningstekniker under tio års tid, varav de senaste fem åren mer seriöst och coachar många atleter genom andningstekniker. När passet väl ska börja lämnar han över till sin medgrundare Daniel Müller som är passets instruktör. Müller berättar att han är skolad i Wim Hof-metoden, nederländaren med smaknamnet ”Iceman” vars kändisstatus höjdes rejält under vinterns isbadsboom. Han förklarar att lära sig andningstekniker har hjälpt honom att må bättre, att få kontroll över sina negativa tankar och ångest och fört honom till en bättre plats i livet.

Just det här passet tonsätts, lyxigt nog, med livemusik framförd av en skicklig musiker i en frisyr som för tankarna till den före detta Manchester United-spelaren Marouane Fellainis iögonfallande dito.

Müllers stämma är len och pedagogisk. ”Andas in djupt, först med magen sen med bröstet, andas ut och upprepa”, säger han i mikrofonen.

Till en början är det lite svårt att finna fokus. Rummets ljudkuliss låter som att någon precis rullat in en stor lustgastub för ett girigt gäng som i en sorts lustgassymfoni andas in och ut i sina fiktiva ballonger. Men det handlar kanske snarare om mitt egna audiomässiga referensbibliotek. Ett par liggdynor bort tutar en man med mellanchefsaura på extremt i sin andning (hans andning påminner om en ångmaskin) och ger ifrån sig orgasmliknande ljud under utandningen. Det visar sig efteråt att han är en av 20 instruktörer på Hale och hans specialitet är kraftig djupandning. Det märks.

Efter sex, sju minuter skiftar fokus från mannen med den kraftiga och orgasmnära utandningen, och jag märker en fysisk känsla jag känner igen alltför väl: fingrarna och armarna känns plötsligt sådär fnittrigt pirriga som de gör under ett lustgasrus. Anmärkningsvärt med tanke på att bara är syre som cirkulerar i blodet. Tankarna svävar iväg igen. Den här gången till Johnny Oduya. 2006 drog jag på text-tv-sidan 303 varje morgon för att se att Johnny Oduya noterats för en assistpoäng för sitt New Jersey Devils, och nu ligger jag här och andas djupt och tungt under hans övervakande öga. Livet, va.

Passet ska agera som en sorts introduktion till olika andningstekniker – vi skrapar på ytan helt enkelt. Instruktören Müller berättar att det finns många olika pass med andningstekniker på Hale som man kan välja efter eget smak och tycke. Efter mer än 30 minuter (det kan ha varit 20, kan ha varit 40 – jag tappar helt ärligt tidskonceptet) av den intensiva tvåstegsandningen (mage plus bröst) varvat med tre kortare sessioner av att hålla andan under in- och utandning är andningspasset över.

För en novis som ”bara” provat olika mindfulness-appar och gjort mindre än en handfull yogapass i sitt liv är den samlade känslan av andningspasset oväntat … intensiv. När passet är över får deltagarna berätta hur de känner. De flesta återkommer till beskrivningen ”yr” med tillägget ”avslappnad”.

Efter inledande känslor av yrhet infinner sig fem minuter efter passet en känsla av behagligt lugn. ”Det är ett perfekt avbrott på lunchen, innan eller efter jobbet”, säger mannen med den kraftiga andningen på vägen ut.

Namaste. Namaste.

Andningsstudion Hale erbjuder många olika klasser för privatpersoner och företag – både fysiskt på plats i studion på Banérgatan 28 i Garnisonen i Stockholm och digitalt. Du kan läsa mer och boka klasser på Hales hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.