Hoppa till innehåll

Hockeylegendaren Johnny Oduya lanserar hållbart sportmärke

Tre män i sportkläder
Robin Åberg

Den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren utvecklat sportkläderna
han alltid saknat. För att fira lanseringen bjuder han in NHL-proffs till en turnering i landhockey.

De flesta kanske kommer ihåg Johnny Oduya som den hårt jobbande, stabila hockeybacken som bland mycket annat vann två Stanley Cup-titlar med Chicago Blackhawks och tog OS-silver med Tre Kronor i Sochi. Trots att han nu lagt skridskorna på hyllan sitter det hårda slitet i.

För två år sedan öppnade renlevnadsmänniskan Oduya en andningsstudio i Stockholm och nu är det dags för nästa projekt, sportmärket Atunya. Idén bakom märket föddes under Oduyas tid i NHL där den krävande träningar och matcher slet ut utrustningen snabbt. Avsaknaden av träningsplagg som verkligen klarade av påfrestningen väckte lusten att skapa ett märke som kunde leverera hållbara och slitstarka material som kunde möta de höga krav Oduya eftersträvar.

”Jag började tänka på Atunya för fyra år sedan av ren frustation över att inte kunna hitta ett etiskt, hållbart och högpresterande märke. Träning är större än någonsin och den yngre generationen sätter ribban högre för nya märken. Jag siktar på att göra klädbranschen mer medveten om hur vi ser på prestation, ett steg i taget”, säger Johnny Oduya i ett pressmeddelande.

Det är tydligt att Oduya med Atunya hämtat inspiration från sina Kenyanska rötter. Förutom logotypen är själva namnet taget från hans fars modersmål Luo och betyder både ohämmat och lejon. Första kollektionen släpps på Atunyas hemsida första september.

Atunya säger att deras främsta mål är att bidra till den positiva effekterna av träning genom kombinationen av bra träningskläder och konkreta initiativ för att öka möjligheterna till träning för ungdomar världen över, ett arbete som redan börjat. I Juni i år var Oduya och NHL-proffset Oliver Kylington i Nairobi och försedde stadens hockeyintresserade ungdomar med nya rullskridskor och tröjor.

För att fira lanseringen av Atunya arrangerar Oduya nästa fredag (20 augusti) en välgörenhetsturnering i street hockey i Älsvjömässan, där intäkterna går till främjandet av hockey i Nairobi. Tre av lagen kommer att ledas av NHL-proffsen Oliver Kylington, Patrik Nemeth, Kevin Stenlund  och ett fjärde av Oduya själv.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.