Hoppa till innehåll

Han blåste vinvärlden på miljarder i tidernas största vinsvindleri

Amerikanen Rudy Kurniawan är bedragaren som lurade till sig hundratals miljoner dollar genom att kränga förfalskade viner på auktion. Här är historien om världens, genom tiderna, största vinbedragare.

Den 8 mars 2012 knackade FBI på dörren hemma hos Rudy Kurniawan i Arcadia, Kalifornien. En sömndrucken Rudy öppnar – och arresteras. Inne i huset hittar man mängder med tomma flaskor från exklusiva vinhus från Bordeaux, Bourgogne, Napa och…you name it. Man hittar också korkar, nytryckta etiketter, sigill, buteljeringsmaskiner och ”recept” på olika vinblandningar.

Rudy Kurniawan togs på bar gärning.

Rudy är på samma gång en mästerbedragare och ett fenomen, för inte bara hade han iskyla nog förfalska tusentals flaskor ”exklusiva” viner – han är uppenbarligen också en oerhörd talang vad gäller vin, och många vinnördar har sneglat på honom med avund både för hans exklusiva vanor och hans förmåga att blindprova vin.

Det var i början av 2000-talet som han gjorde entré på den amerikanska fine wine-scenen, där han snabbt gjorde sig känd som en fanatisk samlare som kunde bränna uppemot en miljon dollar i månaden på exklusiva viner. På bara några år blev han en känd centralfigur i de här kretsarna, med smeknamn som ”Dr Conti” (för att han köpte och drack så mycket vin från Domaine de la Romanée-Conti, ett av världens allra dyraste vinhus).

Redan då hade han en egenhet: efter storslagna middagar med lyxviner på stjärnkrogar i Los Angeles och New York ville han ofta ta med sig de tomma flaskorna hem. ”Som ett minne av den fantastiska kvällen”, sa han.

Och nu vet vi varför…

Rudy Kurniawans svindlerier uppgår till ett värde av ungefär 550 miljoner dollar – alltså i runda slängar 4,5 miljarder svenska kronor – men till slut kom verkligheten ikapp honom. Den som först upptäckte bluffen och började nysta i härvan var en vinmakare i Bourgogne vid namn Laurent Ponsot. Han satt och bläddrade i en auktionskatalog från auktionsfirman Acker, Merrall & Condit och hittade där bland annat viner från sin egen domän: Clos St. Denis Grand Cru från årgångar mellan 1945 och 1971.

Problemet var bara att Ponsots första årgång av just det vinet var 1982.


Foto: AFP

Sedan rämnade Kurniawans korthus i en rasande takt. Polisanmälningar ramlade in från stora – och rika – samlare, och sedan dröjde det inte länge innan FBI stod där på farstutrappan och knackade på dörren.

2013 dömdes Kurniawan till tio års fängelse efter en rättegång där bara en av åtalspunkterna var att ha sålt en falsk magnumflaska Château Mouton-Rotschild 1945 för närmare 600 miljoner svenska kronor.

Men historien om Rudy Kurniawan lär knappast vara slut. Hans olfaktoriska begåvning är som sagt erkänd och bevittnad, och han var inte vilken förfalskare som helst: han lyckades onekligen lura även rutinerat vinfolk genom att blanda ihop enkla viner för att efterlikna klassiska stilar.

Många, inklusive undertecknad själv, tror också att Kurniawans förfalskade viner i sin tur kommer att bli glödheta samlarobjekt på vinauktioner framöver.

Missa inte dokumentären Sour Grapes” på Netflix som just handlar om Rudy Kruniawan och svindlerihärvan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.