“Prylen som revolutionerar vinvärlden – lika enkelt som genial”

Det finns inte längre någon begränsning för vilka viner som kan serveras på glas – rariteter eller exklusiva årgångar spelar ingen roll. Dra ett glas ur flaskan och låt den sen lagras vidare bara, skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube som har Coravin högt upp på sin önskelista.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-01-31 14:04  |  Lästid: 2 minuter
coravine

Jag skulle rent av vilja kalla den revolutionerande. Men vad är då det här för pryl?

När Coravin dök upp på marknaden hände det som oftast sker när det släpps gadgets och teknikprylar: somliga early adopters insåg potentialen och ropade ”wow” medan ett stort antal skeptikerna stod bakom och sa ”det där kommer aldrig att fungera”.

Men nu har det gått ett par år och Coravin har utan tvekan bevisat sig – den fungerar. Alldeles lysande dessutom. Och tack vare den har inte minst nivån på väldigt många vinbarer höjts, eftersom man nu har möjlighet att erbjuda i princip vad som helst på glas.

Jag skulle rent av vilja kalla den revolutionerande. Men vad är då det här för pryl?

Lika enkelt som genialt.

Mycket enkelt kan den beskrivas såhär: det är en pryl som gör det möjligt att hälla vin ur en flaska utan att dra ur korken. Det fungerar genom att en tunn nål sticks ner genom korken och genom den suger man ut lite vin, och vinet som försvinner ersätts med argongas som gör att flaskan håller tätt, syret hålls borta och vinet hindras från att oxidera. Lika enkelt som genialt.

coravin

Enda nackdelen är väl priset. Eller åtminstone har det varit ett problem.

Jag äger ingen Coravin själv ännu, men det står definitivt högt på önskelistan. Däremot har jag testat den flera gånger, och jag har dessutom flera kompisar som driver restauranger och vinbarer som kör Coravin regelbundet. Hittills har jag inte hört någon klaga på att det inte fungerar.

Det roliga med den här prylen är att det inte längre finns någon begränsning för vilka viner som kan serveras på glas – eftersom man inte längre måste öppna och sälja hela flaskor. Rariteter eller exklusiva årgångar, det spelar ingen roll. Dra ett glas ur flaskan och låt den sen lagras vidare bara.

Enda nackdelen är väl priset. Eller åtminstone har det varit ett problem. När den kom fanns den enbart i en variant framför allt avsedd för krogfolk, och den låg då på ungefär 3 500 svenska kronor. Snabbt intjänade pengar om man driver restaurang, men kanske lite svidigt för en privatperson. Idag finns däremot en enklare variant för runt tvåtusingen, och det är ju betydligt mer intressant för hemmabruk, åtminstone för vinnördar som jag själv. 

Onekligen en revolutionerande pryl som redan förändrat hur vi dricker vin på krogen. Och i takt med att prylen blir bättre – och säkerligen billigare – kommer den att finnas på fler och fler ställen, och så småningom också i många av våra hem. Helt lysande både om man har en samling med lite finare viner hemma i garderoben som man inte vill öppna och dräpa hela flaskor av.

Bäst just nu:

  • Nyöppnade vinbaren Folii på Erstagatan i Stockholm. Riktigt kul vinlista med bra priser – och du kan få i princip allt på listan på glas. Öppet varje dag 16-01.
  • Dokumentären Experimenten, om den minst sagt omtalade så kallade ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini som anklagats för forskningsfusk och att ha använt sjuka människor som försökskaniner i kirurgiska operationer. Har redan gått ett varv på SVT Play men alla tre delarna ligger nu uppe igen. Missa inte!
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:35