Han långfilmsdebuterar med tidsresekomedi på Netflix

2018 vann regissören Jonatan Etzler en Oscar för bästa studentfilm med "Get Ready With Me". Nu är han högaktuell med sin allra första långfilm "One More Time". I filmen följer vi 40-åriga Amelia som efter en olycka vaknar upp och återupplever sin 18-årsdag, om och om igen. Café satte sig ner med Jonatan för ett samtal om high school-komedier, tidsresor och nostalgi över 2000-talet.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-04-20 16:30  |  Lästid: 3 minuter

Din kortfilm Get Ready With Me är ju väldigt mörk. Det är svårt att föreställa sig hur samma person har regisserat den, och den färgstarkare, gladare filmen One More Time.

 – Jag tyckte att det kändes kul. One More Time är en genre av film jag gillar att titta på mycket och Get Ready With Me är en annan genre jag gillar. Men har gjort en del komedier tidigare, som kortfilmer. Min senaste film, Badaren till exempel. Den handlar om två poliser som ska arrestera en man i en simhall. Och han ligger i simbassängen och vägrar gå upp. Och så dras det där ut mer och mer.

Det kändes som en kul utmaning att göra One More Time. Den här filmen har en nästan amerikansk stil, men samtidigt en lite europeisk indie-sensibilitet.

Vad har du för förhållande till Groundhog Day?

 - Jag gillar verkligen den. Det är ett mästerverk. När man ser om den slås man av hur tight och bra den är fortfarande. Det är också en film som startat en hel genre av tidsloopfilmer. Lite som Night of the Living Dead startade zombiegenren. Nu finns det filmer som Palm Springs, Edge of Tomorrow...

Som ju är i helt olika genrer, men med samma grundpremiss.

 - Exakt.

Foto: Netflix

Var det självklart för dig att det skulle bli en så här varm film?

 - Jo och det tyckte jag kändes kul. Många av projekten jag jobbat med har haft en mörkare syn på tillvaron och det kommer nog flera av mina kommande filmer också ha. Men jag tyckte det var väldigt skönt att göra den här.

Vad skulle du göra om du fann dig i samma situation? Att en dag upprepades om och om igen.

 - Det är en spännande situation. På ett sätt skulle jag nog tänka ”jag kan göra vad som helst, för inget spelar någon roll. Men samtidigt skulle jag vara rädd för att ställa till med något skit och upptäcka att det inte var en tidsloop. Då skulle jag sitta där i fängelse för att ha rånat en bank. Men jag tänker att det skulle vara som för Heddas karaktär i One More Time. Först tycker man att det är väldigt konstigt, sedan försöker man hitta en väg ut. Sedan börjar man tänka att man kan skita i allt och göra vad man vill.

Jonatan Etzler och Hedda Stiernstedt som spelar huvudrollen i "One More Time".
FOTO: Rickard Aronsson

One More Time omfamnar ju nostalgin kring huvudpersonens liv som 18-åring. Samtidigt blir hon bestraffad för nostalgin genom att få jättejättemycket av den. Hur ser ditt förhållande till nostalgi ut?

 - Jag är nog mycket av en nostalgiker. En likhet med Get Ready With Me är att den också utspelar sig i en skola. Jag tror att jag dras till att berätta historier som utspelar sig i barndomen, eller ungdomen. 00-talet var min ungdomstid, så jag kommer ihåg alla de här små telefonerna, de hembrända CD-skivorna, Plus på TV... Det var kul på inspelningen också, att få kliva in i de här rummen. Det var som att själv få göra en tidsresa, med alla de här detaljerna var från tidigt 2000-tal.

Jag är född 1988 och känner igen mig mycket i detaljerna. Början av 2000-talet är en tidsperiod som inte känns så utnyttjad i nostalgiskt syfte tidigare. 

 - Verkligen, det tycker jag också är en kul grej. Det var en omvälvande tid, med teknikrevolutionen som kom att prägla vår tid väldigt mycket.

 Allt var så spretigt, stilmässigt. Allas mobiler såg sjukt olika ut, musikstilarna, internet... Allt spretade.

 - Ja definitivt. Det är därför det känns som en så spännande tid.

Foto: Netflix

Du nämnde skolan som återkommande spelplats i dina filmer. Vad gör just skolor till så bra miljöer för film?

 - Det är ju en plats som bäddar för mycket drama och komedi. Som Expedition Robinson-konceptet. Man släpper ner ett gäng ungdomar på en öde ö/låser in dem i ett klassrum i tre år. Ofta är det personer från helt olika bakgrunder. Så det finns väldigt bra möjligheter för intressanta situationer.

Avslutningsvis, vilka inspirationskällor hade ni för filmen?

 - Vi tittade på Clueless, vi tittade på Mean Girls. 13 Going on 30... Sedan var det mycket att vi ville skapa som en drömbild av 00-talet. Inte göra det socialrealistiskt. Huvudkaraktären längtar tillbaka till den tiden i livet, så det är ju hennes bild av hur den här tiden var. Hennes fantasi.

"One More Time" har premiär på Netflix den 21 april.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 13 hours sen