KÖR!
Vintermat
Njuter i fulla drag av maten som jag lagar och äter nu under vintern. Rejält, ordentligt och mycket smak. Lätt, nätt och ängslig vår- och sommarmat som kommer om några månader? Inte gärna, va?
Mackor
Det är mycket snack om mackor nu och njutningen är total – mer mackställen, tack! Vem fan har inte rafsat ihop värsta gourmetmackan av INGENTING ur kylskåpet när cravingen får dig att lufsa som en hungrig labrador mot köket Kylskåpsromantik är vad det är – och det ska premieras.
Fart på krogen
Håll i det här nu, svenska kroggäster! Fortsätt skapa god stämning på krogen och välj de krogar (de allra flesta nuförtiden) som levererar bra musik, hög ljudvolym och avslappnad attityd i kombination med kanonkäk på samma nivå som vilken superambitiös krog som helst.
Kanelbulle med mjölk
Det slarvas en hel del med snacket om mat och dryck i kombination. Aspoppis att koppla på den allvarliga förståsigpåblicken och högtidligen konstatera: det här ditten-vinet matchade den här datten-rätten otroligt bra. Ingen blir impad. Det finns bara en enda dryck- och matmatchning som är 100 procent: nybakade bullar med liter och åter liter av röd, iskall, fet mjölk.
Sittnings-tider på restaurang
Aningen trött på surandet. Ska en restaurang överleva måste det vara så här.
Fine dining
Det är många som har dödförklarat företeelsen, men den finns kvar och jag tycker ändå om det. Ibland. Någon enstaka gång. Kämpa, fine dining!
AVVAKTA!
Sallad
Vänner, vad är det för bedrövlig och dyster rätt? Egentligen? Lasset som landar framför lunchgästen ger flyktkänslor och ågren. Jag brukar ha träningsvärk i käkarna efter allt tuggande de få gånger jag fallit till föga.
Grilla
Hur kul är det egentligen? Inte ett dugg.
Ändra i rätter på krogen
Man känner igen typen: viktigpettern som vill styra om rätter från menyer på krogen, byta ut beståndsdelar och kombinera tre olika rätter. Jag kan känna mig lite impad av självförtroendet, men avvakta, det finns en yrkeskategori som jäser. Snart exploderar någon kock på någon restaurang och det kommer att bli smutsigt.
Knivar, flashiga kök, maskiner och stekpannor
Materiallirare fanns det ju alltid när man lirade fotboll eller hockey i ungdomsåren, de kufar som det inte funkade för om de inte hade det ”senaste”, ”snyggaste”, ”rätta” eller ”beprövade”. De var sällan direkt vassa på planen eller isen, de där pojkarna. Jag stannar där. Man fattar.
STOPP!
”En bättre middag”
Inlägget på insta: ”en bättre torsdagsmiddag” och så en bild på någon smaskig rätt i dysfunktionellt ljus. En bättre middag? Vad fan är det för jävla svenska? Det blir block på alla som skriver det här otroligt töntiga uttrycket en ynka gång till på såsiala medier.
Burgare på krogen
Det får vara ett slut nu, va? Burgare är oavkortat godast på den vanliga grillen med burkcola och pommes med dillkrydda, huttrande med en kall, stående vintermiddag.
Färdigköpt bea
Satan så äckligt det är. Köp inte, ät inte, titta inte ens på det.
Mellanrätter
Nej, jag tycker inte att det ska sättas stopp för det som skulle kunna betecknas som mellanrätter, jag tycker man ska sluta beteckna rätter som mellanrätter. Vad är en mellanrätt? Det är väl bara en maträtt? På Hantverket får vi ibland höra att vi serverar mellanrätter och jag blir vansinnig varje gång jag hör det. Det är maträtter i den storlek vi väljer att servera dem i. ”Men hur många måste man äta för att bli mätt?” Ja, hur hungrig är du? Är du stor i maten? Gillar du att trycka mycket mat eller är du mer försiktig av dig? Det är ju totalt omöjligt att veta hur många rätter som din vackra kropp behöver, ”mellanrätter” eller ej.