Hoppa till innehåll

Här är alla svenska VM-låtar 2018 – och dom är många

Unga humorgrupper, den inofficiella svenska mästaren i inofficiella svenska mästerskapslåtar och okända artister som drömmer om att få en hit med en mästerskapslåt. I år har det slagits officiellt rekord i inofficiella mästerskapslåtar när Sverige kliver in i sitt första fotbolls-VM sedan 2006. Café har lyssnat med kritiska öron.

Det är tolv år sedan Sverige var med i fotbolls-VM och det börjar verkligen kännas på förväntningarna att det äntligen, äntligen snart är dags. Att det är tolv år sen vi var med märks också på produktionen av antalet VM-låtar som i år når närmast bisarr kvantitet.

Vi har samlat – och lyssnat – på alla årets musikförsök att kapitalisera på den svenska VM-festen.

Gyllene Tider med Linnea Henriksson – Bäst när det gäller (Officiell VM-låt)

Kommentar: Den officiella svenska VM-låten har väckt blandade reaktioner. Hårdast åt låten går nog ”Bonusfamiljen”-stjärnan, och Cafés bloggare, Jerka Johansson. Eller vad sägs som följande omdöme från Jerkas totalsågning av låten: ”Det låter som att Per Gessle och vad-det-nu-är-för-väderstreck-Micke har dammat av en gammal slask-kassett som de hittat i ett Shurgard-förråd i Halmstad och låtit några onanister från Kärrtorps mediagymnasium digitalknulla den i en gammal trött ACER”.

Här är 4 inofficiella VM-låtar som har nåt:

Martin Bring – Kul att vara med

Kommentar: Kul att (el)gitarrer, som annars lyser med sin frånvaro bland övriga låtar, får vara med. Låten för tankarna till Avantgardets albumdebut ”För många dyra skor och döda ögon”. Inte alls dumt.

Markoolio – Ge oss mål

Kommentar: Markoolio är officiell svensk mästare i att skapa inofficiella svenska mästerskapslåtar. Mästerskapslåtar som ”Mera mål” och – framförallt – ”In med bollen i mål” har läktarsatt sig och blivit svensk landslagssupporterkulturs främsta allsång. Eller ja, åtminstone vid fasta situationer. Markoolios senaste bidrag till hans katalog av mästerskapslåtar når inte riktigt upp till föregångarnas allsångskvalitéer.

Campingpodden med Konditorns – Vi är Svennarna

Kommentar: Mysig hängmattaslött tempo utan hitpotential men med bärande saxofon som sticker ut. Den har nåt.

Dom Viktiga Skorna – Sveriges officiella VM-låt 2018

Kommentar: Wow, en VM-låt med tungt hiphop-beat och med lika direkt tunga textrader, ofta på eller över gränsen. ”Länder som kommer samman i värmen och vi stampar ner dom” får anses vara ett av de snällare exemplen. Ingenting för känsliga PK-öron – men låten sticker ut i floran av likriktade VM-låtar och har onekligen nåt.

Här är 11 inofficiella VM-låtar utan spetskvalitéer:

Pidde P feat. Landslagsbarnen – Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva

Kommentar: Mysigt gästspel av landslagsspelarnas barn som höjer en annars rätt slätstruken Samir & Viktor-kopia till låt.

Samir & Viktor – Put Your Hands Up för Sverige (feat. Anis Don Demina)

Kommentar: Om John Guidetti får sköta musiken i omklädningsrummet finns en överhängande risk att Samir & Viktors obligatoriska VM-låtbidrag kommer att spelas. Låt oss hoppas att John Guidetti inte har någonting med musikvalet i det svenska omklädningsrummet att göra – för alla inblandades skull.

De Vet Du – Vi Sjunger

Kommentar: Långtifrån det enda plojiga låtbidraget från en plojig humorgrupp bland alla VM-låtar. Minus för det två minuter långa sketchintrot. Minus för användandet av den supergjorda Lasse Granqvist-samplingen när Zlatan klackar in bollen mot Italien. Minus för refrängen. Ja, minus för allt.

Kentz – Soccer

Kommentar: Rolig idé från Kent-coverbandet Kentz att göra om ”Socker”, fast med landslagskompatibel fotbollstext. Tyvärr då, desto sämre utförande. Ett sämre utförande som dessutom känns både kalkylerat och medvetet.

Johnny & Mackan – Vi är Sverige

Kommentar: En av alla generiska allsångsrefränger som inte bör få någon att febrigt fingra efter repeat-knappen.

NANDO – När vi sätter den i mål

Kommentar: Av videon och låten att döma vänder sig NANDO direkt till barn. För det här är ingenting för vuxna, normalbegåvade, musikkonsumenter. Bespara dig tid och skit i att lyssna.

FEjM – #SWEgoals (ft. ÖSK Ungdom)

Kommentar: Välsvarvad produktion, även om låten låter som majoriteten av alla andra VM-låtar. Beprövat knep att ta in ungdomslag som kör.

Leevine – Gul och Blå

Kommentar: Sketchintrot med Anton Hysén erbjuder ett visst ”hehe”. Låten erbjuder däremot ingen lyssningsupplevelse värd din tid.

JLC – Hela vägen hem

Kommentar: Varför, varför, VARFÖR måste alla grabbhumorgruppers VM-låtar låta likadant?

IJustWantToBeCool – Kämpa Sverige

Kommentar: Den populära humortrion ser naturligtvis stream- och views-möjligheter i att släppa ytterligare en fotbollslåt (den förra, ”Sparka på bollen”, släppte de i samband med fotbolls-EM 2016). Ett försök att efterapa Markoolios mästerskapslåtformula – men med betydligt sämre resultat.

Martin Källstrand och David Seiving – Köttmuren som tar VM-guld (”Vi älskar tråkboll”)

Kommentar: Nej, det här är ingen låt som sätter sig. Mungiporna lätt upp för de hyfsat klyftiga referenserna och ylandet om ”tråkfotboll” och ”0-0”.

Bonus: Tyskarna från Lund – Global Fussball OK

Kommentar: Inofficiell VM-låtperfektion från 2002.

Fotbolls-VM i Ryssland börjar den 14 juni och Sverige kliver in i turneringen när vi möter Sydkorea den 18 juni. Du har väl koll på hur du överbevisar chefen att se fotbolls-VM, mer eller mindre, är din rättighet?

Det snackas ju om Nigerias överjävligt snygga matchtröja, men har du koll på de andra? Café listar samtliga – grupp för grupp.

Och slutligen, om du tycker vi var lite väl snälla mot VM-låtarna – läs då Jerka Johanssons Gyllene Tider-giljotin till text här.

Fotbollsfest med Café!

Vi ser alla Sveriges matcher i VM på storbildsskärm utomhus mitt i Stockholm! Du som läser Café är givetvis varmt välkommen att kolla på matchen, ta en öl och våndas i 90 minuter tillammans med oss! GRATIS inträde, allt du behöver göra är att markera din närvaro på Facebook-eventet!

Välkommen, hoppas vi ses där!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.