Hoppa till innehåll

11 sjukt läskiga rullar att utsätta sig för under halloween

Sofia Börjesson

Halloween = skräckfilmsmaraton. Det är sedan gammalt. Här har du 11 riktigt kusliga skräckisar att bita tag i – om du törs.

Det finns redan mängder av listor över skräckfilmer som The Shining, Rosemary’s Baby, Exorcisten och Psycho, och just därför kommer vi inte att tipsa om dem här. Men har du inte sett dem – gör det.

Här får du istället lite tips på skräckfilmer från det senaste decenniet som du kan skrämma slag på dig själv med under halloween-helgen. Håll tillgodo!

[REC]

”Upphittad film”-genren slog igenom stort i och med The Blair Witch Project och det tackar vi å det varmaste för. Det stilistiska filmgreppet har nämligen använts i den spanska skräckisen [REC] och lämnar ingen oberörd.

Filmen handlar om ett tv-team som följer med två brandmän in i ett lägenhetshus, och ganska snart finner de sig instängda – och det står klart att det är något som inte stämmer.

IMDb-betyg: 7,5

Rotten Tomatoes-betyg: 7,5

Läs också: Här är trailern till filmen alla pratar om – den nya Blair Witch

The Conjuring

O, så tacksamt det är när det finns verkliga spökjägare att plocka historier från. Ed och Lorraine Warren var ett par som undersökte övernaturliga fenomen i USA under 70-talet och deras anteckningar har använts som stoff för ett flertal skräckfilmer sedan dess, bland annat The Conjuring.

Filmen handlar om familjen Perron som flyttar in i ett hus där oförklarliga saker börjar hända, de kontaktar paret Warren som snart inser att fallet de har åtagit sig kommer att bli det farligaste hittills.

IMDb-betyg: 7,5

Rotten Tomatoes-betyg: 7,2

Paranormal Activity

Paranormal Activity är ännu ett bevis på att ”upphittade film”-genren går hand i hand med riktigt bra skräckfilmer. Och det bästa med denna skrika-högt-och-sitta-på-helspänn-rulle är att den inte har en, två eller tre uppföljare – den har fem! Och två spin-offs!

Filmen handlar om ett par som börjar sätta upp kameror i sitt hus för att fånga de oförklarliga ting som händer om natten.

IMDb-betyg: 6,3

Rotten Tomatoes-betyg: 7

Läs också: Den kallas ”årets läskigaste skräckfilm” – se trailern här 

The Exorcism of Emily Rose

Det är ju något visst med att se en film som utger sig för att vara baserad på verkliga händelser. Det blir helt enkelt lite läskigare. Den som tyckte om Exorcisten kommer förmodligen även att tycka om The Exorcism of Emily Rose.

Filmen handlar om en präst som står åtalad för mordet på Emily Rose som prästen menar var besatt av demoner. Ljudupptagningar från en demonutdrivning spelas upp i rättssalen och flera vittnet berättar om vad som egentligen hände den unga kvinnan strax före hennes död.

IMDb-betyg: 6,7

Rotten Tomatoes-betyg: 5,5

Sinister

Vad får man när man sammanför producenten bakom Paranormal Activity och regissören bakom The Exorcism of Emily Rose? En riktigt obehaglig hemma-hos-skräckis som gärna dyker upp för ens inre öga strax innan läggdags. Jag talar förstås om Sinister.

Filmen handlar om en true crime-författare som flyttar in i ett hus tillsammans med sin familj. Uppe på vinden hittar en låda med gamla filmrullar som skildrar riktiga mord.

IMDb-betyg: 6,8

Rotten Tomatoes-betyg: 6,2

Läs också: 10 läskigaste skräckfilmerna på Netflix

Annabelle: Creation

Den nyaste filmen i samlingen är från 2017, och det är dessutom en uppföljare. Annabelle: Creation är regisserad av svensken David Sandberg och han har verkligen skapat en film som får det att krypa i kroppen. Föregångaren Annabelle är, precis som The Conjuring, sprungen ur spökjägar-paret Warrens anteckningar.

Filmen handlar om en dockmakare och hans fru som tar emot ett flertal föräldralösa flickor och en nunna i sitt hem, tolv år efter att deras egna dotter tragiskt gått bort. Men snart börjar flickorna att utsättas för en hemsökt docka.

IMDb-betyg: 6,7

Rotten Tomatoes-betyg: 6,1

The Witch

Lugn, vacker, kuslig. Robert Eggers debutfilm The Witch blev oerhört prisad när den kom och förtjänar verkligen en chans under halloween. För vem kan motstå häxor under 1600-talet och barn som plötsligt försvinner?

Filmen handlar om en kristen familj som lever i vildmarken på 1600-talet när det yngsta barnet plötsligt försvinner och deras skördemark börjar dö.

IMDb-betyg: 6,8

Rotten Tomatoes-betyg: (ej betygsatt)

Läs också: 10 skräckfilmer under 2017 – som håller dig vaken hela året

Goodnight Mommy

Det är alltid kul med en oväntad handling! Skönhetsoperationer tillhör ju inte det vanligaste greppet inom skräckfilmsgenren, men det väger de upp genom att använda det klassiska tvilling-tricket.

Filmen handlar om ett par tvillingbröder som nyligen flyttat till ett nytt hus tillsammans med sin mamma. Hon har nyligen genomgått en skönhetsoperation och har ansiktet täckt av bandage, men det pojkarna börjar märka att det inte bara är ansiktet som verkar ha genomgått en förändring.

IMDb-betyg: 6,7

Rotten Tomatoes-betyg: 7,4

Läs också: ”The Ring”-regissörens nya skräckfilm är inget för dig med läkarskräck

It Follows

”Smart och originell” menar kritikerna på Rotten Tomatoes som också ger den, i skräckfilmsmått mätt, riktigt höga betyg.

Filmen handlar om en ung kvinna som går på dejt med en charmerande man, men dejten lämnar henne med någonting som hon inte kan bli av med.

IMDb-betyg: 6,9

Rotten Tomatoes-betyg: 8,1

Insidious

När det inte är huset som hemsökts, utan ens barn – vad gör man då? Jo, allt man kan. Och det är precis vad skådespelaren Patrick Wilson gör i Insidious.

Filmen handlar om en familj där en av sönerna är med om en olycka och hamnar i koma. När pojken kommer hem från sjukhuset börjar en rad skrämmande saker inträffa och snart befinner de sig i den värsta av mardrömmar.

IMDb-betyg: 6,8

Rotten Tomatoes-betyg: 6

IT

Ingen har väl undgått att Bill Skarsgård gjorde succé i Stephen King-filmen Det som kom ut på biograferna tidigare i höstas? Den har fullständigt sopat mattan med allt i skräckfilmsväg i år, och den unge Skarsgård har hyllats för sin roll som den läskige clownen Pennywise.

Filmen handlar om en grupp utsatta barn som plötsligt inser att en demonisk clown har påbörjat en ondskefull barnjakt.

IMDb-betyg: 7,8

Rotten Tomatoes-betyg: 7,1

Är inte film din kopp te? Här tipsar vi om 7 mörka och läskiga poddar som du kan bita tag i istället.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.