Här är de 9 hetaste dryckestrenderna 2017

Loire, rött bubbel och kryddiga cocktails. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar dryckestrenderna du kommer att få se mer av under 2017.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-01-04 10:32  |  Lästid: 3 minuter

loire

1. Rött från Loire

De krispiga vita Loirevinerna Sancerre och Pouilly-Fumé har länge varit populära val på hyllan. Men i år tror många att de röda vinerna från Loire, framför allt på druvan cabernet franc, äntligen kommer att få sitt välförtjänta genombrott. Håll utkik efter viner från exempelvis Chinon, Vouvray och Anjou-Saumur.

chemex


2. Fruktigt och ljusrostat kaffe

Det här var ju en trend som fick ordentligt fäste redan under förra året, men som kommer bli ännu starkare i år. Ut med mörkrostat snutkaffe, in med fruktigt, blommigt och syrarikt kaffe – som du givetvis brygger för hand med en trendriktig chemex.

habanero

3. Heta kryddor

Kryddor med sydamerikanskt och karibiskt ursprung – som chilipulver, rökt paprika och jerk – kommer att blir populära som cocktailingredienser. Kryddhetta kommer även söka sig djupare in i ölvärlden och vi kommer få se mer öl av typen Jalapeno Ale och Habanero Stout.

ipa

4. Juice-IPA

Glöm tung, kraftig och besk IPA – nu är det fruktjuice som gäller. ”Tänk dig ett glas apelsinjuice, och att du adderar lite alkohol”, som ölmagasinet Taps skriver. Fruktiga humlesorter som Mandarina Bavaria kommer att vara the shit.

craft_beer

5. Mikrobryggeritrenden håller i sig

Nej då, vi har inte tröttnat på små bryggerier och små lanseringar. Hantverksbryggandet fortsätter att växa, både i Sverige och internationellt.

tonic

6. Tonic

I Storbritannien är tonic den just nu starkast växande dryckeskategorin, och det är ett växande segment även i Sverige, med små producenter som Uppsala Tonic som slår sig in på marknaden. Tonicen kommer också att slå sig fri från den gamle parhästen gin, och kommer bli allt vanligare på egen hand eller i kombination med andra spritsorter.

whiskyglas

7. Ung whisky

Whisky utan åldersangivelse och whisky med mindre än tio års ålder växer som segment. Dels har det att göra med att konsumenterna börjat lära sig att ålder bara är en siffra, och att det är smaken som är det enda viktiga. Samtidigt går trenden också mot lite lättare, fruktigare och fräschare whisky snarare än långlagrat och rökigt. Det gör också att irländsk whiskey och bourbon behåller popularitet.

vit_bordeaux

8. Vitt från röda regioner

Det kommer att snackas mycket om klassiska rödvinsregioner som Bordeaux och Rioja – men snarare om deras vita viner än de röda. Vit Bordeaux har varit poppis bland sommelierer och vinjournalister ett bra tag, men nu kommer genomslaget bland konsumenterna. Det gäller även vita verdejoviner från Rioja och sauvignon blanc från sydafrikanska Swartland.

lambrusco

9. Rött bubbel

Tro det eller ej, men det så ofta bespottade röda italienska bubblet Lambrusco är på väg mot en stark comeback. Men nu snackar vi inte det trötta sötsliskiga bulkvinet som du troligen associerar namnet med, utan ambitiöst, torrt och krispigt mousserande från ambitiösa unga vinmakare som vill ge vinstilen en revival.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:50