Här är vårens snyggaste rock, enligt modechefen

Trenchcoat från Gant och Daniel Lindström.

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på läsarnas frågor om stil och mode.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-04-04 16:08  |  Lästid: 4 minuter

Hur klär man sig i kritstrecksrandigt?

Fråga: Jag har länge funderat på att köpa en kritstrecksrandig kostym. Vad tycker du om det och, i så fall, hur använder jag den bäst? /Albin Sjögren

Svar: Jag älskar kritstrecksrandigt! Det finns något mytiskt över mönstret, från att det började synas på brittiska bankirer på 1800-talet (bredden på randen betecknade vilket specifikt företag de arbetade för), till gangster-romantik (Al Capone), Hollywood-stjärnor (Clark Gable) och rockmusiker (Mick Jagger). Jag har en kritstrecksrandig kostym och bär den ofta delad– kavajen till jeans och byxorna till skinnjacka. På det sättet blir den väldigt användbar.


 Vilken är den snyggaste Hoka-skon?

Fråga: Sedan nåt år tillbaka använder jag Hoka One One-skor när jag löptränar och går på gym. Skorna är så otroligt sköna men tyvärr inte så snygga som jag önskar. Vilken modell från Hoka tycker du är bäst om man ska använda skon ”till vardags”? /Carl Bergfeldt

Svar: Då ska du köpa modellen Bondi SR i vitt eller svart. Den är stilren i sin design, enkel att bära till vilka kläder som helst och har fortfarande all tänkbar funktion.


Streetwearmodets  snyggaste sidor?

Fråga: Hej. Min kille som älskar sneakers, sport och streetwear fyller år snart och jag skulle vilja ge honom en fin coffee table-bok i present. Har du något tips på en snygg och inspirerande bok? /Emilia Svärdh

Svar: Det finns en helt ny bok, Fresh Fly Fabulous – 50 years of hip hop style (Rizzoli) som dokumenterar modet inom hiphop under de 50 år som genren existerat. Ingen mindre än Slick Rick är medförfattare. Garanterat inspirerande!


Hur bär man bootcut-jeans?

Fråga: Jag behöver ett akut stylingråd, hur bär man snyggast jeans med bootcut? /Amir H

Svar: Jag tycker det är coolast att anamma 70-talslooken hela vägen. Byxor med bootcut gör sig allra bäst tillsammans med spetsiga boots och tajta överdelar, till exempel skinnpaj eller en trucker-jeansjacka. Det kräver helt klart en ansträngning av bäraren.


Vilken är vårens bästa rock?

Fråga: Jag ska investera i en vårrock, vilken modell ska jag välja? Jag vill inte att den ska vara för dressad och inte heller för sportig, någonting tidlöst där mitt emellan. /Marcus Wernersson

Svar: Då är det en trenchcoat du ska ha, ett av herrgarderobens mest klassiska och användbara ytterplagg. Min favorit just nu är en trench från Gant i bomullsblandning i teknisk och lätt gabardin med vattenavvisande yta. Den är lång och försedd med de klassiska detaljerna som halsskydd, justerbara manschetter och sprund bak. Pris: 7 500 kronor.


Handväska för killar?

Fråga: Vilka varumärken säljer handväskor för män? /Sebastian Olsson

Svar: Det gör i stort sett alla lyx- och modevarumärken som Prada, Louis Vuitton, Gucci, Bottega Veneta med mera. Om du vill gå ner lite i prisbild finns det mängder av unisex-handväskor i Acne Studios herrkollektion.


Coola kläder i Köpenhamn?

Fråga: Jag har bokat en weekendresa till Köpenhamn i vår. Eftersom jag sett att du är där ofta undrar jag om du har några särskilda tips på nya danska varumärken eller butiker som jag borde kolla upp? /Hannes Källman

Svar: Jag tycker du ska kolla in (di)vision som har en butik på Pilestræde 28 i Köpenhamns centrum. Varumärket görs av syskonen Simon och Anna Wick sedan 2018. De dekonstruerar plagg och gör nya av redan befintliga tyger. Jag älskar deras bomberjackor som än så länge inte har inte synts så mycket i Sverige.


Comeback för slipsen?

Fråga: Är jag helt ute och cyklar om jag påstår att slipsen är trendig igen? Som lite äldre ”kostymgubbe” hoppas jag verkligen att det är så. /Hans Larsson

Svar: Din spaning är korrekt, även om jag inte skulle gå så långt som att beskriva den som trendig. Under visningarna för vårsäsongen var det flera designers, bland annat Dolce & Gabbana (bilden) som använde slips på catwalken, ofta till löst skurna kostymer och stora skjortor. Slipsen är dock fortfarande lite för formell för den rådande modebilden för att slå brett. 


Har du frågor om mode och stil? Mejla till daniel.lindstrom@cafe.se.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-04 16:10