Annons
Annons

Här trängs 4 000 fångar – på yta byggd för 800

Personer som trängs om en sovplats på det som är tänkt som en basketplan. Och en nyvald president som siktar på att fängsla ännu fler.

Joakim Almén
Foto: NOEL CELIS/AFP/TT

bilden2

Det är fullt hus på fängelset i Filippinerna där 4 000 människor samsas på en yta som är tänkt att hålla 800. Stödd av legendariska filippinska boxningsmästaren – och numera senatorn – Manny Pacquiao har president Rodrigo ”The Punisher” Duterte skapat ett skräckvälde sedan han tillträdde i juni.

Annons

Quezon City-fängelsets miserabla förhållanden symboliserar på många vis president Dutertes regim. Duterte, som under den drygt halvårslånga valrörelsen kallades för Sydostasiens Donald Trump, gick till val med löfte om att få slut på landets brottslighet. I den blivande presidentens periskop: knarklangarna.

Gilla Cafe.se på Facebook

Likheterna med Trump är uppenbara. Dutertes råa retorik, och en befolkning som tilltalas av löften om kraftfulla åtgärder mot en osäker omvärld. Skillnaden: Duterte har en lång politisk karriär bakom sig som borgmästare i Davao City.

Redan tre veckor efter att Duterte tillträtt i somras hade 2 039 personer dödats och över 3 000 gripits.

I sitt krig mot drogerna har han gett landets poliser mandat att döda misstänkta som vägrar låta sig gripas. Ett mandat som även sträcker sig till civilbefolkningen som uppmanas ingripa om de ser misstänkt narkotikabrottslighet. Dutertes ”rätt att döda”-licens har enligt lokala medier lett till att över 100 misstänkta dödats av lokalbefolkningen.

Men hans brutalitet slutar inte där. Påhejad av Pacquiao vill han rekrytera dödspatruller och återinföra dödsstraff i Filippinerna, något som landet avskaffat för över tio år sedan.

Rodrigo ”The Punisher” Duterte är vald på sex år. Frågan är hur många liv presidentens krig mot droger kommer att kosta under den tiden.

 

Annons

Dela (15)
TweetaLaddar