Annons
Annons

Känslosam Henrik Berggrens egna ord om nya albumet

Henrik Berggren släpper känslofylld trailer inför kommande albumet Wolf's Heart: ”Bara kärlek kan döda vargen”.

Joakim Almén

Broder Daniel-sångaren Henrik Berggrens återuppståndelse har gått allt annat än obemärkt förbi. När första singeln To My Brother, Johnny släpptes 2 mars exploderade Musiksverige och hyllningarna strömmade in från ja, i princip alla. Berggren solo lät precis som man hoppades att det skulle låta, om inte bättre.

Annons

Sen dess har Berggren hunnit släppt en till singel – Run, Andy, Run – och meddelat att han kommer backas av ett hall of fame-paket av svenska indiemusiker när han uppträder live i sommar. Smaka bara på följande namn: Joel Alme, Theodor Jensen, Henning Fürst (The Tough Alliance), Mattias Bärjed (Soundtrack of Our Lives) och Nino Keller (Ceasers).

Gilla Cafe.se på Facebook

Nu släpper indiehjälten en känslofylld trailer inför albumet, som släpps 5 maj, där han förklarar vad albumets titel Wolf’s Heart betyder – för honom.

Se Henrik Berggrens känslofyllda albumtrailer

Läs Henrik Berggrens egna ord om albumet:

”Dag ut och dag in, år ut och år in, i decennier nu till och med, har jag varit i krig med världen. Jag har inte ändrat mig eller kompromissat på någon enda punkt. Föreställ dig vilka inre resurser det krävs. Det är varghjärtat.

Jag har varit borta från musiken länge, länge. Men jag har den outtömliga uthålligheten, det sega tålamodet och den råa viljestyrkan för att i längden inte ge upp. Det är varghjärtat.

Alla vill göra något nytt och originellt. Men för att verkligen göra det och utstå alla problem som det för med sig krävs en stark inre drivkraft, ett bitande inre missnöje. Det är varghjärtat.

Tre gånger i mitt liv har jag varit olyckligt kär. Det har format mig mycket som person och närt en bitterhet. Men olyckan var onödig, vilket jag fick jag veta först senare. I alla tre fallen var min kärlek besvarad. Jag hade genom min pessimism och oändligt vansinniga sårade stolthet inte förstått eller förstört mina chanser för mig själv. Det är varghjärtat.

När jag var ung avundades jag det som andra hade men jag saknade. Och avunden blev till hat. Hat mot deras trygghet, deras framtidstro, hat mot de vackra, de populära, de förmögna… deras kotterier, deras karriärer, deras pojkvänner, deras flickvänner, deras slentrianmoral, deras självgodhet, deras ljumhet, deras ordentlighet, deras måttlighet, deras brist på plåga, deras brist på förtärande känslor. Mest av allt hat mot deras nöjdhet, deras obegripliga nöjdhet. Det är varghjärtat.

Med tiden har dock vargens bett förlorat lite av sin kraft, gudskelov. Jag har upplevt mycket kärlek och uppskattning, inte minst för min musik, kanske framförallt för min musik. Mycket är ju enkelt i slutändan: Bara kärlek kan döda vargen.

Jag känner inte någon avund längre och skulle aldrig vilja byta liv med någon. Jag känner snarare att avundsjukan borde gå i motsatt riktning, att de borde vara avundsjuka på mig. Men vissa är bara för dumma för att se vad jag har, för dumma för att se skillnaden. Men bara kärlek kan döda vargen.

För några veckor sedan, den dag min singel kom ut, råkade jag vara på stan på kvällen i ett ärende. Jag hörde då, några gånger, hur folk ropade saker till mig. Mina invanda reflexer sa att nu är det bråk på gång; nu är det hot om våld i luften. Några Svenssons med sin eviga fylla som söker bråk. Men till min förvåning hörde jag att de ropade positiva saker. ”Du är bäst”. Jag fylldes av känslan att hela värden plötsligt var på min sida, istället för att vara mot mig. Kunde kriget äntligen vara slut? Gud vet att jag har varit krigstrött länge. Men om inte, är vargen redo för totalt krig för alltid. För mycket blod har spillts för att sluta i en kompromiss. Bara kärlek kan döda vargen.”

– Henrik Berggren 12 april 2017

Sentio, non frangor

Här kan du se Henrik Berggren i sommar

24 maj STOCKHOLM, Gröna Lund

01 juli NORRKÖPING, Bråvalla

07 juli BORLÄNGE, Peace & Love

21 juli GÖTEBORG, Liseberg

29 juli ÖSTERSUND, Storsjöyran

17 augusti MALMÖ, Malmöfestivalen

Annons

Dela (12)
Tweeta



Laddar