Annons

5 otroliga klipp på en av svensk ishockeys allra största!

Idag fyller Henrik Lundqvist 34 år! Vi firar med att minnas de här otroliga klippen på en av våra allra största ishockeyspelare genom tiderna!

Olle Arnell

Henrik Lundqvist är dels den målvakt i New York Rangers som stått flest matcher (743 stycken) och dels den målvakt gjort flest räddningar någonsin i klubbens historia – 19 405 stycken! Vi kommer aldrig att glömma de här fem fenomenala målstölderna.

1. Reflexrånet (2009)

Annons

Philadelphias dåvarande Hanson Brothers-kopia Daniel Carcillo har efter att ha kryssat sig fram i ett två-mot-en-läge plötsligt öppen kasse. Men Lundqvist kastar sig raklång ut från kassen och fullkomligen rånar honom med plockhandsken. Den stående ovation som följer kan vara den längsta han förärats hemma i Madison Square Garden – och decibeltalen i ”HEN-RIK”-ramsan de högsta.

* * *

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Plocka den som Lundqvist (2013)

Första matchen efter den segdragna lockouten som höll på att kosta ännu en säsong och alla är ringrostiga. Utom Henke. När Bostons skyttekung David Krejci ska pricka in pucken i öppen kasse klipper han med plockhandsken så inte ens Lucky Luke hade hängt med. ”My God, det där kan vara årets räddning – trots att vi befinner oss i första grundserie­omgången”, vrålar en tv-kommentator. Och han visar sig ha alldeles rätt.

* * *

3. Stoppar Ovetjkin (2011)

Det finns få Lundqvist plågat mer än Washingtons ryske superstjärna Alex Ovetjkin. Rangers och Capitals har gått upp i inte mindre än fem slutspelsserier sedan Henke kom till New York och varje gång har han hindrat ”Ovie” från att regera på normalt sätt. Exemplen är otaliga, men den när ryssen i första omgången 2011 sliter sig helt fri och störtar mot sitt svenska spöke hör till de stora klassikerna. Ovetjkin gör i princip alltid mål i dylika situationer, men ”Kung Henrik” lyckas på något underligt sätt avväpna honom med en akrobatisk benparad. Ögonblicket senare står NHL:s skyttekung på alla fyra och bara flämtar, oförmögen att förstå hur det där gick till.

* * *

4. Sanslös tv-räddning (2007)

Bostons Marc Savard har nästan identiskt läge som den framtida lagkamraten Krejci sex år senare skulle bli robbad på (se punkt 1). Men kassen är ännu öppnare den här gången och Savard VET att han ska göra mål. Men Lundqvist gör en sidledsförflyttning snabbare än ljuset når lampan när man trycker på strömbrytaren och gör sedan en odödlig tv-räddning med plocken. En snudd på chockskadad Savard står kvar och bara tittar i några sekunder. Sedan åker han fram och ger sin baneman en uppskattande klapp på benskydden med klubban. Sådant ser man aldrig.

* * *

5. Klubbskaft med guldkant (2006)

Klicka på länken. Vid 1:35 kommer den otroliga räddningen!

Den stora svenska klassikern. OS-final i Turin, Tre Kronor leder med 3-2 mot Finland och ärkefienden från andra sidan Östersjön trycker på i en furiös slutforcering för att nå kvittering. När 25 sekunder återstår landar pucken framför Olli Jokinen vid målgården, han snärtar till den och –  nej, Henke Lundqvist gör en helt omöjlig räddning. Med smalaste delen av klubbskaftet. Därmed är Tre Kronor olympiska guld­medaljörer – och Henrik Lundqvist för alltid en hatad man i Finland.

Lista av Per Bjurman.

Annons

Dela (217)
Tweeta

Annons


Laddar