Annons

Henrik Schyffert: Så är det att vara på jakt med kungen

Storjägaren Henrik Schyffert är veckans gäst i Fördomspodden. I avsnittet avslöjar han hur det är att gå i drevet när kungen är ute och jagar.

Markus Thunberg
Henrik Schyffert: Så är det att vara på jakt med kungen

Komikern Henrik Schyffert är veckans gäst i Emil Perssons och Cafés Fördomspodden, podden där kända svenskar utsätts för programledare Perssons fördomar om dem.

henrikschyffert

I avsnittet får Henrik Schyffert svara på om han köper svindyrt medel mot håravfall, har nyraderad internethistorik och om han har döpt sitt könsorgan. Men också om han fått höra att han pratar för mycket på sina barns utvecklingssamtal och om han gått ur svenska kyrkan.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

En av fördomarna som lyfts är att Henrik Schyffert jagat med kungen – det visar sig stämma till viss del.

– Nej, det skulle jag inte säga men jag har gått i drev med kungen. Det är lägsta rang, när man går med hund eller klappar fram djur, hjälper till och släpar och skjutsar. Men inte jagat med. Det finns en hierarkiskillnad, det är 12 skyttar, kungen och prinsen och deras kompisar. Vi andra får bara hjälpa till.

Är han bra på drev, kungen?

– Kungen driver inte, det kan jag säga. Kungen sitter i ett torn och skjuter fint. De är väldigt ansvarsfulla, det vill jag säga. Det är ordning och reda. Säkerhet först och inget dåligt. De är duktiga och vet vad de håller på med.

Henrik Schyffert är en van jägare och berättar i podden om hur det gick till när han i somras publicerade en bild på ett nyskjutet djur, fick arga reaktioner och valde att ta bort bilden.

Fördomen: Du och de andra mediemännen i ditt jaktlag drar lott vem som varje säsong måste lägga upp en bild och posera vid ett fällt djur på Instagram. Det får vara värt skitstormen om man långsamt ska försöka vända opinionen. 

– Den första biten är fel, det gör vi inte såklart. Men den andra biten är lite rätt. Det är ett väldigt delikat problem. Jag la upp en jaktbild, och det är den du syftar på, jag sköt en kronhjort och så la jag upp den. Ena sidan av mig tänker ja men så här ser det ju ut.

– Om du äter leverpastej eller prickig korv eller kyckling så äter du kött och då är det lika bra att du vänjer er vid det. De som är vegetarianer har jag ingenting att argumentera emot. De har helt rätt och vinner varje gång. Men ni som äter lite kött eller är Stockholmsvegetarianer och fortfarande tycker att den här bilden är jobbig, ni har faktiskt fel. Så där ser det ut och det får ni vänja er vid, säger han.

Men samtidigt ser Schyffert ett problem i att lägga upp en bild på ett dött djur.

– Jag gör också fel i att lägga upp bilden för det sitter 9-åringar och scrollar igenom flödet och helt plötsligt dyker det upp ett dött djur. Och de har inte bett om den bilden, den körde jag upp i ansiktet på dem. Det var fel, därför tog jag ner bilden, för det tänkte jag inte på när jag la upp den, säger han.

Fördomspodden finns på Acast och där du lyssnar på podcasts. 

 

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar