Schyffert tackar för stödet efter kritiken från Birro och hatet på sociala medier

En våg av näthat sköljde över Henrik Schyfferts sociala medier efter ett framträdande i Skavlan. Men då klev facebook-gruppen #jagärhär in och för att stötta komikern.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-02-07 12:59  |  Lästid: 2 minuter

När Henrik Schyffert gästade tv-programmet Skavlan berättade han om en ny föreställning som han arbetar med. Den heter Var inte rädda och komikern förklarade att idén kom från alla arga mejl han har fått på Facebook från ”arga Sverigedemokrater”, och han konstaterar att ilskan hos avsändarna egentligen är rädsla.

– Vi har aldrig haft det så bra i Sverige som vi har det i dag. Vi har aldrig varit rikare, aldrig varit mättare, aldrig varit säkrare än vi är i dag. Och då är det konstigt att vi samtidigt är jätterädda, säger han till Fredrik Skavlan.

Alla höll dock inte med Schyffert om att det inte finns någon anledning till att vara rädd. Bland annat Marcus Birro som skrev ett långt blogginlägg där han går hårt åt komikern. Han skriver bland annat så här:

Jag tror inte Henrik Schyffert tvingas ta pendeltåget sena kvällar ut till sin lilla etta vid ett förortstorg där knarkhandeln sker helt öppet på vägen mellan skolan och hyreshusen.

På sociala medier har upprörda röster dånat sedan framträdandet i Skavlan. I ett av Schyfferts facebookinlägg efter programmet har hundratals människor visat sitt ogillande.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Men historien slutar inte där. Snart bestämde sig Facebook-gruppen #jagärhär för att kliva in och väga upp bland de arga kommentarerna. I inlägg efter inlägg kunde man se hashtaggen tillsammans med hejarop och positiva budskap. Något som fick en rörd Henrik Schyffert att skriva ett tack-inlägg till gruppen:

Hej, jag har under några års tid fått en hel del spö på nätet när jag har uttalat mig anti-SD/pro-asylsökande eller liknande. Jag har liksom vant mig med att det är några hundra profilbilder med vargar/svenska flaggor/män som håller i stora gäddor som tävlar i att slita mig i stycken så fort jag sagt något och alltid varit lite strykrädd när jag loggat in och hukat mig för att inte få en smäll. Så att vakna i morse och läsa allt ert stöd och kärlek gjorde mig helt skakad. Jag visste inte ens att den känslan FANNS. Tack för att jag fick uppleva det. Ni gör jätteskillnad här!!

Facebookgruppen Jagärhär har nära 60 000 medlemmar och startades för att ge en motvikt till näthatet. Gruppens administratörer tipsar om Facebook-trådar som fyllts av hat, och där uppmanas medlemmarna gå in och fylla på med kärlek och kalla fakta med argument som man kan få hjälp med att vässa i gruppen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:29