Hoppa till innehåll

Hetaste snackisarna från Oscarsgalan 2021

Chloe Zhao hållandes två oscars inklippt framför en dansande glenn close

Årets på många sätt speciella Oscarsgala bjöd på svensk sång, en rumpskakande tant och ett stort antiklimax. Häng med när Café går igenom de största snacksiarna från årets gala.

Efter ett år då filmbranschen fått stänga sina biografer och istället flyttat in till tv-soffan var det inte särskilt oväntat att den stora Oscarsgalan även den blev speciell. Till att börja med flyttades galan från sitt vanliga hem The Dolby Theater till Los Angeles stora järnvägsstation Union Station och det gav en annorlunda men stilig inramning till spektaklet.

Stor vinnare blev den favorittippade Nomadland med sina tre vinster i kategorierna: Bästa film, Bästa regi och Bästa kvinnliga skådespelare. Som vanligt blev det även en del rabalder, häng med när vi går igenom de största snackisarna från årets gala!

Union Station. Foto: Getty

Glenn Close vann internet men gick som vanligt lottlös

I en annars rätt avslagen gala stod den 74-åriga Glenn Close för galans största energiskjuts när hon klev upp och skakade rumpa till den gamla funkhiten Da Butt. Glädjen blev dock kortvarig då Close strax efter blev den mest Oscarsnominerade skådespelaren att aldrig vinna en statyett.

https://twitter.com/CamJunior1972/status/1386514713949917185?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1386514713949917185%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Ffilm%2F2021%2Fapr%2F26%2Fglenn-close-da-butt-oscars-academy-awards-2021

Molly Sandén med barnkör tog över showen från Island

Enda svenska bidrag bland nomineringarna kom genom sången Husavik från filmen Eurovision Contest: The Story of Fire Saga som var nominerad i kategorin ”Bästa låt”. Låten är skriven av Max ”Fatmax Gsus” Grahn, Rickard Göransson och amerikanen Savan Kotecha och sånginsatsen stod Molly Sandén för.

Under förgalan visades ett inspelat framträdande av låten från just Husavik på Island där Molly Sandén tillsammans med en lusekofteklädd barnkör bjöd på ett nummer som var både mäktigt och gulligt på samma gång. Vinnare i kategorin blev dock låten Fight For You från filmen Judas and the Black Messiah.

Daniel Kaluuya skämde kärleksfullt ut sin mamma

Under sitt tacktal för priset som ”Bästa manliga biroll” för sin insats i Judas and the Black Messiah tog Kaluuya bokstavligen med publiken till hur allt började – i föräldrarnas säng.

Foto: Getty

– Min mamma träffade min pappa, de hade sex, det är fantastiskt, sa Kaluuya samtidigt som hans mamma och syster i publiken förvånat undrade var detta skulle landa.

– Förstår ni vad jag säger? Jag är här, förstår ni vad jag menar? Jag är så glad över att vara vid liv så det tänkte jag fira ikväll, fortsatte den lyckliga pristagaren som förmodligen kommer få höra den här historien upprepas på framtida familjemiddagar.

Netflix drog hem flest vinster och Facebook fick sin första

Att streamingjättarna etablerat sig i toppen av högt aktade filmproducenter är inget nytt och nattens gala befäste deras position ytterligare. Netflix vann sammanlagt sju statyetter för sina filmer och slog således konkurrenterna Disney (fem vinster) och Warner Bros (tre vinster) på fingrarna. Nordisk Film kammade hem ett pris i kategorin ”Bästa internationella film” för den spritdränkta En Runda Till med Mads Mikkelsen i huvudrollen.

Att Netflix kammade hem den stora potten ses som ett tecken i tiden då biografer världen knappt slagit upp portarna sen den senaste Oscarsgalan. Det blir intressant att se om trenden håller i sig även nästa år.

Union Station i Oscarsdräkt. Foto: Getty

Mest otippade vinnaren var kanske Facebook, vars dokumentär Colette vann pris för ”Bästa dokumentära kortfilm”. Filmen är ett samarbete mellan spelgiganten EA och Facebooks VR-studio Oculus och publicerades av The Guardian, som även lagt upp hela för allmän beskådning på Youtube.

Antiklimaxet Bästa manliga huvudroll

Priset för bästa manliga huvudroll gick inte, som många hade förutspått, postumt till Chadwick Boseman utan till veteranen Anthony Hopkins för sin roll i The Father. Med vinsten blev den 83-årige walesaren den äldste att ta hem priset för bästa huvudroll någonsin.

När galans producenter Steven Soderbergh, Stacey Sher och Jesse Collins valde att lägga priset för bästa manliga och kvinnliga huvudroll allra sist på dagordningen, efter ”Bästa film”, trodde många att de laddades upp för en sista stor hyllning till den i cancer bortgångne Boseman. Men sagoslutet blev ett antiklimax. Istället gick priset alltså till den icke närvarande walesaren som befann sig just i Wales.

Med tanke på tidsskillnaden låg den gamle Hopkins förmodligen och sov under galan och fanns således inte med på videolänk när priset utdelades men skickade en hälsning morgonen efter där han passade på att hylla Chadwick Boseman.

Se hela listan med vinnarna i årets Oscarsgala här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.