Historiens kanske bästa lokaltidningsnotis – ”Det blev ingen CD” – blir dokumentär

Lokaltidningsnotisen ”Det blev ingen CD” med fyra skolungdomar utanför ett gymnasium i Avesta.

Det blev ingen cd-skiva men det blev i alla fall en dokumentär.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-03-11 15:21  |  Lästid: 2 minuter

”Det blev ingen CD” är en notisblänkare i Avesta Tidning, där fem tillsynes skoltrötta ungdomar misslyckats med att köpa CD-skivor under lunchrasten, från början av 2000-talet. Där kunde verkligen den här historien ha stannat. Men med internets hjälp lever den numera dunderklassiska lokaltidningsnotisen alltjämt vidare i meme efter meme och tweet efter tweet.

Nu får bilden med de CD-lösa ungdomarna återigen nytt liv. Det är ståuppkomikern Jonas Strandberg, bland annat känd från SVT:s Släng dig i brunnen, som beslutat sig för att göra en dokumentär om en av svensk internethistorias första virala bilder.

Lokaltidningsblänkaren som, med internets hjälp, satte Avesta och Domarhagsskolan (numer Karlfeldtgymnasiet) på Sverigekartan.

– Jag nämnde filmidén för Simon Gärdenfors i podcasten Arkiv Samtal, varpå han frågade mig varför jag inte bara tog tag i saken. Sedan hörde en lyssnare och fotograf av sig och ville hjälpa mig och så var bollen i rullning. Min förhoppning är att filmen i slutändan ska bli en Searching for Sugar Man i Avesta, säger Jonas Strandberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag tror jag såg bilden för första gången tidigt 2000-tal och sedan dess har den under åren dykt upp flera gånger i mitt flöde. Det är en fängslande berättelse som faktiskt i sin vardagliga sorglighet ger Hemingways korta klassiker, ”For Sale: baby shoes. Never worn.” en match. Jag vill veta vad som hände med de där killarna.

Eftersom undertecknad gått på samma gymnasium som några av personerna på bilden ska det bli ytterst spännande att se om dokumentären nämner något om personen till vänster på bilden, Alfredo Petterssons blomstrande karriär i det lokala hockeylaget Avesta BK.

Det blev ingen CD är Jonas Strandberg filmdebut, och han gör dokumentären tillsammans med fotograferna Albin Håkansson och Olle Forestam. Filmen planeras att släppas i maj i år.

Se trailern till dokumentären Det blev ingen CD här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-11 20:40