H&M-designern om hösttrenderna

 |  Publicerad 2012-09-06 10:04  |  Lästid: 4 minuter

Från att mest ha hakat på andras design och levererat svajig kvalitet, håller H&M nu en egen linje och gör plagg som håller. Vi pratade höst, trender och stiltips med herrchefdesignern Andreas Löwenstam.

* * *

Det känns som att ni gjort ett ryck de senaste två åren och blivit mycket bättre. Vad har hänt?

– Vi har verkligen bestämt oss för vad vi vill göra. Vi kan inte gå på allt utan har enats om en gemensam linje. H&M handlar så mycket om teamwork och när vi tillsammans säger nej till en del och satsar enat på det vi ska göra får man ett bättre resultat. Då märks det också på försäljningen och då blir det en positiv cirkel. Men tack för att du säger så. Vi är själva nöjda men behöver så klart höra det också.

Då man skriver om H&M kommer det ofta negativa kommentarer om kvaliteten.

– Mitt svar på det är att det är gamla sanningar. Förr, innan jag började jobba på här var det bara så det var: H&M hade dåliga kvaliteter. Nu är inte det sant. Jag köper självklart inte bara H&M personligen och när jag jämför hemma är det ändå våra plagg som håller bäst. Sedan är det lite fel att jämföra en t-shirt för 49 kronor med en för 500 kronor. Ibland är det inte bättre kvalitet för att det är dyrt, men ibland är det det. Vi kan förstås ha otur eftersom vi jobbar med så stora volymer, ibland slinker något igenom men då är vi snabba på att rätta till. Jag tror att många som kommenterar baserar sina åsikter på plagg de köpt för några år sedan. Och jag vill tillägga att vi har en jätteöppen retur- och reklamationspolicy så att du kan byta i andra länder och reklamera utan kvitto och sådana saker, om något skulle hända.

Nu satsar ni på en sportkollektion igen. Hur funkar det att jobba med så pass dyra funktionsmaterial med H&M:s prisbild?

– Vi säger att vi ska ha det bästa priset på marknaden inom kategorin. Säg såhär, om vi ska göra ett par löpartights jämfört med ett par vanliga tights på Trend, blir löpartightsen dyrare, men för oss är det viktigaste att vi håller ett lägre pris än våra konkurrenter på det området.

Det är högre prisnivå än vanliga H&M-plagg eller?

– Det är så lite så jag skulle egentligen inte säga det. Löpar-t-shirtarna kostar från femtio spänn och sedan upp till runt en hundring så det är knappt markant. Löpartightsen börjar på 149 men finns upp till trehundra. På samma sätt som att man får otroligt mycket kostym för 2000 spänn på H&M så får man otroligt mycket löpartights för 300 kronor. Sedan bidrar våra kvantiteter till att hålla nere priserna utan att plocka bort nödvändiga funktioner.


Andreas Löwenstam med H&M Dams chefsdesigner Ann-Sofie Johansson.

Hur ser hösten ut i trendväg då?

– Vi har jobbat med det klassiska och tidlösa inför den här hösten, det uppenbart maskulina.

Varför är det så just nu?

– Det är så modebilden ser ut för män nu, det är väldigt traditionellt med referenser från 50- 0ch 60-tal, klart att Mad Men fortfarande är jätteinspirerande. Det vi måste göra då är att uppdatera de här klassikerna så vi inte uppfattas som helt tråkiga. Vi måste överraska kunden, både med pris och med produkter som talar för sig själva.

Hur gör ni det då?

– Vi har jobbat mycket med färgkartorna. De är också traditionella men utöver svart, grått och neutraler så är blått jättestort nu i höst, från ljusblå via kobolt till marinblå. Höstiga lummiga färger som buteljgrönt och vinrött känns superviktigt. Konjaksnyanser, lite så här honungsgult också. Allt är ju klassiska herrmodefärger men nu dyker de upp extra mycket.

– Det är samma med materialen där vi ser mycket tweeder i kavajerna, melanger och strukturer på det stickade och mycket fokus på ullen. Vi brinner för kashmiren även om vi inte kan ha det på alla produkter, men vi har den där den behövs.

– Passformerna är jätteviktiga. Även om plaggen är ganska mycket samma så kan man gå igång på en ny silhuett istället, en kortare byxa eller rundhalsning istället för v-ringat. Det finliret har vi jobbat stenhårt på. Passformerna är faktiskt A och O för killar.

Det är i passformerna du överraskar kunden?

– Man älskar ju när man blir överraskad av ett plagg. Om man sätter på sig en byxa och märker: den här är lite kortare men fasen vad snygg. Eller att den är något snävare nere vid foten och att det känns som precis det jag behöver just nu, annars hade det varit bara ytterligare ett par chinos. Så funkar ju vi killar lite, vi kan se något och bara "jag har femton par chinos men inga med den där nya fotvidden".

Förra året fick killar tillbaka mönster – hänger det med in i hösten?

– Ja, men jag tror att de mer exotiska mönstren är mest associerade med sommar. Till hösten gör vi lite mer sofistikerade varianter, leker med ränder och rutor och kommer även ha lite djärvare alternativ, en fiskben eller en hundtand som är överdimensionerade för att sticka ut lite. Traditionellt på nytt sätt.

Varför är det en traditionell höst då? Du nämnde Mad Men, men vad mer beror det på?

– Jag tror faktiskt att det är ett så högt tryck just nu, det finns så mycket olika stilar och tendenser överallt att man inte kan ta till sig allting. Då känns det naturligt att satsa på något mer tidlöst. Att satsa fullt på en trend funkar bättre på kvinnor, där kan man göra till exempel 40 prickiga plagg, men det går inte på samma sätt på killar.

– Så jag tror det är ett resultat av all påverkan, att allt är okej. Det är 50-tal, 60-tal, 70-tal, 90-tal, det är futuristiskt, det är sport, det är neon, det är rock'n'roll. Allting finns nu. På något sätt landar man då i traditionellt herrmode.

Vilket är höstens it-plagg?

– Satsa på en snygg herrock. Själv kommer jag köra en dubbelknäppt i ull, i en djupt vinröd nyans. Men generellt klassiska produkter, en cardigan eller ett par slacks fast i en ny nyans, åt det brända hållet eller det honungsgula. En sofistikerad look där man låter det grå och svarta vila lite.


Dubbelknäppt rock i vinrött från H&M:s höstkollektion, 

Ditt bästa stiltips?

– Se till att ha snygga strumpor, ta inte bara vad som ligger där i strumplådan. Det är ett enkelt sätt att lyfta en look.

Vad ska man ha för strumpor då?

– Jag själv kommer ha halvstrumpor och köra barfota look så länge det går. Sedan skulle jag satsa på lite grövre strumpor. Inte raggsockor men lite matigare material och melanger i fina färger. Och jaquardstickade i olika färger. Jättesnyggt till en finare sko och enkla byxor.

Johan Hurtig

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:50