Hoppa till innehåll

Holländare öppnar pommes frites-restaurang i Stockholm

Pommes frites
Joakim Almén

Det våras för världens kanske godaste snack.

Det är svårt att komma runt pommes frites som den perfekta sidoordern, oavsett om beställningen sker på McDonalds eller på en restaurang med någorlunda svansföring. Krispigheten och de oändliga dippvariationerna gör de stavskurna potatisarna till ett, ja, komplett snack.

Men en hel restaurang tillägnat till pommes frites? Tja, varför inte tänkte en holländsk duo och kritade på Bolagsverkets kontrakt för ett nytt företag med pommes frites-baserad restaurangverksamhet som affärsgren.

Pommes frites – ett perfekt snack. Foto: Getty Images

Pom Friteries heter den nya pommes frites-restaurangen som öppnar på Regeringsgatan i Stockholm under våren 2023. Bakom den nya restaurangen, vars meny bygger på ”färska ekologiska handskurna pommes frites som utvecklats under flera år”, står holländarna Marvin Romein och Jorit Gras. Marvin Romein har tidigare varit barchef på bland annat Kåken och L’Avventura, medan Jorit Gras bland annat jobbat som kock och matfotograf.

Duon har hämtat inspiration från den holländska streetfood-kulturen där friterade rätter i allmänhet och pommes frites i synnerhet utgör en stor del av streetfood-utbudet. Pom Friterie är en nordisk vidareutveckling av de holländska snackbarerna och ägarna har som mål att lyfta friterad potatis till nya höjder tillsammans med smaker från jordens alla hörn.

”Vi har utvecklat våra handskurna pommes frites i nästan tre års tid nu. Både råvaror och tillagningen är finslipade in i minsta detalj”, säger Jorit Gras som är grundare och köksmästare på Pom Friterie, om restaurangens främsta råvara. 

Den kommande pommes frites-restaurangens potatissort är framtagen enbart för pommes frites. Den odlas exklusivt av en enda ekologisk bonde i den holländska Nordsjökustens mineralrika jord. Tillagningen sker med skalet på, helt utan tillsatser, vilket ger naturligt smakrika pommes. Pom Friterie kommer även att servera högklassig street food-meny som tillsammans med pommes fritesen skapar en komplett måltid.

På restaurangen kommer det även att finnas en bar med egenutvecklad cocktailmeny för just friterade rätter.

Pommes frites-restaurangen Pom Friterie öppnar under våren 2023 i hörnet av Regeringsgatan och Lästmakargatan i Stockholm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.