Annons
Annons

Hon klär James Bond – här avslöjar hon hemligheterna

I nya filmen Spectre jagar James Bond vidare på skurkar och försöker ännu en gång rädda världen. Samtidigt som han gör allt detta ser den hemlige agenten oklanderlig ut och det är mycket tack vare costume designern Jany Temime. Hon är ansvarig för 007:s garderob och berättar hur du själv kan skapa Bonds look.

Tobias Skagerström

asdf


bonduppe

jany

När James Bond kör i sin klassiska Aston Martin i en actionscen eller bara för att stanna vid rött ljus är det lätt att bli imponerad. De coola bilarna är en del av filmerna och det är inte bara publiken som fascineras av de fyrhjuliga vidundren.

Annons

– När vi spelade in scenerna med de underbara bilarna var alla män mållösa och såg ut som barn framför julgranen på julafton!, säger Jany Temime.

Oavsett om James Bond kör bil, dricker martini eller bara räddar världen ser han nästan alltid perfekt ut. I Spectre har han en kostym från Tom Ford, matchande handskar från Mulberry och skor från Crockett & Jones för att kunna springa i fatt skurkarna.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det ligger mycket arbete bakom den hemlige agentens stiliga och snygga utseende. En stor del av jobbet görs av Jany Temime som är ansvarig för kläderna i Spectre. Hon hade samma roll i den tidigare filmen Skyfall och gör här om uppdraget med rätt att klä James Bond.

– Jag hade jätteroligt när vi jobbade med Spectre och det handlade inte om att kläderna skulle se bättre ut än i Skyfall. Bonds stil är tidlös och det viktiga var att behålla samma klassiska utseende och estitik.

Hur skulle du beskriva James Bonds stil?

– Bond är en man som utstrålar självförtroende och kontroll som inte kan ignoreras eftersom han alltid är förberedd. Förberedelse och en känsla för detaljer kan hjälpa vem som helst att få samma karisma. Jag klär Bond i lyxiga tyger och är noga med att bara använda några accessoarer. Hans stil är alltid klassisk så jag undviker för mycket färg och allt som är för trendigt. Det här är viktigt eftersom jag inte vill att man ska komma ihåg kläderna utan mannen som är i fokus.

Hur viktigt är det att James Bond klär sig i engelska märken?

– Bond är en engelsk gentleman och jag vill att den klassiska stilen ska synas och kännas äkta i filmerna. Men för mig är det viktigaste att kläderna får fram det som manus och historien vill berätta – så om de inte är en del av historien spelar inte trender eller designernamn någon större roll.

Vad var den största utmaningen för dig under inspelningarna?

– Att hålla koll på alla kostymerna krävde mycket jobb! Bond hade 16 olika outfits för filmen, men alla actionscener krävde att vi hade över 200 kostymer för Daniel Craig och hans stuntmän. Varje stuntman behövde en kostym som var designad specifikt för det stunt han gjorde.

bond

 

”James Bond är alltid förberedd på allt”

I den kommande filmen som snart har svensk premiär ställs James Bond återigen mot det kriminella nätverket Spectre. Det är fjärde gången Daniel Craig gör rollen som den kände brittiske hemlige agenten.

– Det var ett nöje att arbeta med Daniel och jag tycker om att lära känna skådespelarna så att jag kan framhäva deras egenskaper och beteenden genom kläderna. Jag jobbade väldigt tätt ihop med honom, regissören Sam Mendes och fotografen Hoyte van Hoytema för att få historien till liv och berätta den på bästa sätt.

Vad inspireras du av?

 – Jag får inspiration från överallt – filmer, utställningar och vardagssituationer – men jag måste erkänna att jag ser mycket film.

Hur skapade du en modern James Bond-outfit?

– Oavsett situationen är Bond alltid förberedd och det inkluderar även hur han groomar sig. När en man inte tar hand om hur han ser ut så kan inte ens den dyraste kostymen få honom att känna sig snygg. Varje man bör äga en välsydd kostym, en skjorta med oklanderlig krage och ett par fina läderskor där mina favoriter är Oxford eller Brogues.

Nyligen gick du ihop med Gillette för att hjälpa män att skapa sina egna ”Bond Moments”, vad ska man göra för att uppleva Bond-ögonblick?

– Ett Bond-ögonblick är när en man ser och känner sig som bäst och mest självsäker. Som costume designer vet jag att män behöver förbereda sig med rätt kläder och verktyg för alla situationer som kan uppstå. Vare sig det är på film eller i verkliga livet så behöver alla män vara förberedd på att ”Bond moments” kan uppstå.

Vad mer kan man lära sig från James Bond?

– En del av Bonds charm är att han alltid är självsäker och redo. Hans stil är alltid uttänkt och klassisk, även på helgerna när en man klär sig mer avslappnat. Män borde bära helgens kläder med samma självförtroende som om de hade kostym eller smoking. De bör även vara groomade och stylade med perfekt sittande kläder.

bond2

Annons

Dela (4)
Tweeta

Annons


Laddar