Hoppa till innehåll

5 syrliga drinkar att blanda hemma i höst

Thowe Wagner Larsson

Blicka bortom söta drinkar i höst och prova istället drinkar med syrliga ingredienser och färska örter.

Klassiker som Margarita och Old Fashioned går alltid hem men i dessa recept har Michael Bergström på Purfict och Pernod Ricard lekt med ingredienserna och skapat nya cocktails, perfekta till höstens mörka kvällar.

1. Tamarind Margarita

”En klassisk Tequila Sour i en lite ”matigare” tappning med smak av torkade frukter. Passar utmärkt som fördrink och/eller aperitif.”

Du behöver:

6 cl Olmeca Altos Plata
2,5 cl färsk limejuice
2,5 cl Triple Sec
1 msk Tamarind Paste

Gör så här:

Blanda allt med is och sila ner i ett saltkantat martiniglas.

2. Sloe Gin Fizz

”Kanske det mest klassiska sättet att använda Sloe Gin på. I en Sloe Gin Fizz frambringas den syrliga likören livfullt. Frisk och smakrik.”

Du behöver:

6 cl Monkey 47 Sloe Gin
3 cl citronjuice
1 cl sockerlag
Äggvita

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en shaker och skaka utan is. Tillsätt sedan is och skaka tills den är kall. Sila upp i ett kylt, högt glas och toppa sedan med sodavatten. Garnera med en apelsinzest.

3. Mulled Old Fashioned

”Vad vi skulle kalla ”juliga kryddor” här i Norden kokas med socker och rött vin för att sedan runda av whiskyn i denna klassiska twist. En perfekt low drink att sippa på framför brasan.”

Du behöver:

6 cl Jameson Black Barrel
1 cl Mulled Wine Syrup*
Apelsinzest

Gör så här:

Blanda och häll allt över en stor isbit förslagsvis i ett tumblerglas. Rör till kylning. Pressa ett apelsinskal och lägg i.

*Mulled Wine Syrup ca 20 cl: 12 cl socker, 8cl rödvin (Cabernet) 8 svartpepparkorn, 6 kryddpepparkorn, 6 hela kryddnejlikor, 2 vaniljstänger. Koka allt i fem minuter på låg värme. Låt stå ett dygn i kylskåp.

4. Red Storm

”Rårörda lingon möter karibisk, kryddig grogg i en symfoni av bärighet, kryddighet och lagrad rom. Rivigt och höstigt!”

Du behöver:

5 cl Havana 7yr
2 cl Lingonberry Cordial*
2 cl färsk limejuice
Ginger Beer

Gör så här:

Blanda i highballglas fullt med is och toppa med Ginger Beer, ett myntablad och några lingon.

*Cordial: Blanda 500 g lingon med en liter av 60/40 sockerlag, låt stå och sila.

5. Herbal Lime Cider

”En höstig highball med fräsch ton av lime och mustat äpple som insveps med en örtig hint av selleri.”

Du behöver:

5 cl Absolut Lime
10 cl Dry Cider (Cidraie)
En skvätt sockerlag
3 cl färsk limejuice
3 droppar selleri bitter

Gör så här:

Skaka allt utom cidern. Häll över is i ett highballglas som är kantat med sellerisalt. Toppa med cider.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Skål!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.