Hoppa till innehåll

Så blandar du höstens höstigaste drink – Vild svampcocktail

En skogstokig cocktail med smak av svamp och mogna bär.

Svenska hantverksvodkan Virtuous Vodka startade som ett experiment i kocken Claes Stenmarks kök och hamnade två år senare på Systembolaget. Vodkan som är ekologisk och endast innehåller helt naturliga ingredienser har utsetts till ”Världens bästa vodka” 2023 och fick senast en guldmedalj vid San Francisco World Spirits Competition. Tillsammans med bartendern och foragern Bella Porcile har man nu tagit fram en cocktail baserad på ingredienser man hittar i skogen – som svamp (!) renlav och havtorn. 

”Jag ville få till en smak av en härlig promenad i höstskogen som även framkallar fina skogsminnen, doften av svamp, härliga mogna bär och knaster under fötterna av laven”, säger Bella Porcile. 

Svampcocktail

Vild svampcocktail

Du behöver:

  • 5 cl renlavsinfuserad Virtuous Vodka 
  • 3 cl havtornsjuice 
  • 2 cl kantarellsockerlag 
  • Några droppar granolja 
  • Nässelpulver till dekoration på glas 

Gör så här:

  • 1. Lägg glaset i frysen och ta sedan ut och pudra över nässelpulver när glaset är fruset.
  • 2. Häll i vodka, sockerlag och juice i en shaker eller i en glasburk med lock.
  • 3. Skaka snabbt och hårt med is och sila sedan upp i glas.
  • 4. Droppa på några droppar granolja och pynta med renlav och sockrad kantarell.

Infuserad vodka: 
Lägg rengjord, torkad eller färsk renlav i en glasburk med lock och häll över vodka. Låt stå ett dygn och sila sedan av. 

Kantarellsockerlag: 
Stek ca 1 dl kantareller lite lätt och häll sedan på 1 dl socker och 1dl vatten med en nypa salt. Låt småputtra i 20 minuter. Låt svalna och och häll upp i glasburk med lock. Spara kantarellerna till ätbar dekoration. 

Havtornsjuice:
Lägg 1 dl havtorn (färska eller frusna) i en blender tillsammans med 10 cl vatten och mixa snabbt till juicekonsistens. Sila bort kärnorna. Går även att köpa färdig. 

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.