Hoppa till innehåll

Dags för bio igen! Här är höstens hetaste biopremiärer

En bild på en biograf där kändisar klippts in

Efter pest kommer solsken, och en hel del feta biopremiärer. Här är de allra hetaste från augusti och hela vägen fram till november.

Pandemin har märkts tydligt på filmvärlden. Förutom att inspelningar försenats har biograferna varit stängda eller haft så låg kapacitet att inget produktionsbolag velat släppa iväg sina miljonsatsningar på biopremiärer med kapacitetstak på tio personer.

När nu samhället öppnar upp gör även biograferna det och det betyder att filmbolagen vågar släppa iväg sina projekt utan risk för att ekonomisk katastrof. En sån film som nya Bond skulle egentligen haft premiär 3 april 2020 men går nu istället upp på svenska biografer 30 september.

Bond är såklart inte den enda filmen som försenats. Vi har gått igenom sensommaren och höstens premiärer och valt ut de vi ser fram emot allra mest. Häng med!

Free Guy

Premiär 11 augusti

Tänk GTA fast huvudrollen är en av alla NPCs som plötsligt fattar att världen den lever i faktiskt är en simulation. Ryan Reynolds spelar huvudrollen med det självklara och lustiga namnet Guy och Café-favoriten Taika Waititi spelar speldesignern som med sin gudaliknande kontroll över världen försöker krossa Guy.

Enkel idé men det finns en risk för att det blir lite väl fånigt. Den har trots allt 83 procent på sajten Rotten Tomatoes som samlar betyg från kritiker.

The Father

20 augusti

The Father belönades med två Oscars på den senaste galan, den ena till den 83-årige huvudrollsinnehavaren Anthony Hopkins. Filmen baseras på den franska pjäsen Le Père, som även den gjordes av filmens regissör Florian Zeller. I filmen möter vi en åldrande man som drabbats av demens och vars dotter (Olivia Colman) flyttar in i hans lägenhet för att ta hand om sin far.

Pleasure

3 september

Ninja Thybergs utforskande av den amerikanska porrindustrin kommer garanterat att bli en snackis när den går upp på bio tredje september. I filmen följer vi den svenska 20-åringen Bella som drar till Los Angeles med en dröm om att bli nästa stora porrstjärna. Håll i hatten!

Jag är Zlatan

10 september

Ännu en svensk film som garanterat kommer få uppmärksamhet, för det handlar ju ändå om Zlatan. Filmen ska berätta Zlatans resa från Rosengård till världens största arenor. Manus till filmen är skrivet av David Lagercrantz tillsammans med Jacob Beckman och för regin står Jens Sjögren som bland annat gjort tv-serien Innan vi dör och Torpederna.

Dominic Andersson Bajraktari spelar den yngre Zlatan (11-13 år) och den tidigare Malmö FF-talangen Granit Rushiti spelar den lite äldre Zlatan (17-23) som tar fotbollseuropa med storm.

Dune

17 September

En av höstens största filmpremiärer är Denis Villeneuves (Blade Runner 2049, Arrival) filmatisering av Frank Herberts klassiska sci fi-bok Dune. Förhoppningen är att det denna gång ska bli bättre än när David Lynch försökte sig på Dune på 80-talet. Jason Momoa (som spelar Duncan Idaho) verkar i alla taggad på Villeneuves vision. I en intervju med New York Times efterfrågade han en sex timmars ”directors cut” av bara första delen av filmen för att verkligen få med allt Villeneuve skapat.

Timothée Chalamet, Zendaya, Stellan Skarsgård och Rebecca Fergusson är några av filmens andra stjärnor som gör att vi längtar ännu mer efter premiären.

No Time to Die

30 september

Daniel Craig återvänder för femte och kanske sista gången i rollen som världens kändaste hemliga spion (Craig sa innan den här filmen att han hellre skär upp sina handleder än spelar Bond igen, nåväl här är han ändå). Han får sällskap av bland andra Ralph Fiennes, Naomie Harris och Rami Malek.

Sin Nombre och True Detective-regissören Cary Fukunaga regisserar denna 25e upplaga av Bond och som vanligt kan vi väl vänta oss en film som minst når upp till tre-plus-nivå.

The Sparks Brothers

8 oktober

Dina favoritmusikers favoritband blir efter 55 år och 25 album till slut med en dokumentär. I Edgar Wrights debut som dokumentärfilmare söker han svaret på frågan hur ett band kan vara framgångsrika, underskattade, extremt inflytelserika och kriminellt förbisedda på samma gång.

The Many Saints of Newark

15 oktober

James Gandolfinis son spelar en ung Tony Soprano i prologen till tv-serien Sopranos. Behöver vi säga mer? Det har vi redan gjort och det kan du läsa här.

The Last Duel

15 oktober

I den första av veteranen Ridley Scotts storfilmer i höst får vi se Matt Damon i hockeyfrilla i denna historia om riddare och jungfrur. Ben Affleck, Adam Driver och Jodie Comer tar även de plats i medeltiden.

The French Dispatch

22 oktober

Wes Anderson är tillbaka med en rulle som precis som regissörens tidigare verk ser ut att bli en uppvisning i snygga bilder. I dessa snygga bilder hittar vi stjärnor så det räcker och blir över. Spana in hela rollistan här: Allt du behöver veta om Wes Andersons stjärnspäckade ”The French Dispatch”.

Jackass Forever

22 oktober

Är det, efter 20 år, fortfarande kul med galna snubbar som utsätter sina kroppar för idiotiska grejer? Är det fortfarande kul när snubbarna blivit gubbar? Vi vet inte riktigt men trailern ser rätt kul ut, frågan är hur kul det är i långfilmsformat.

Jackass stora final som precis som gamla BD-albumet tituleras Forever rymmer förutom det gamla gänget med Johnny Knoxville och Steve-O även profiler Tony Hawk, Tyler the Creator och Eric André.

Top Gun: Maverick

19 november

Great balls of fire! Vi får en ny Top Gun efter 31 långa år. Tom Cruise är tillbaka i rollen som den frisinnade Maverick och Val Kilmer återvänder i rollen som Iceman. Vi kommer garanterat att bjudas på feta luftstrider, motorcykelfärder och beach volleyboll. I feel the need… The need for speed!

House of Gucci

26 november

Ridley Scott tar sig an Gucci-familjens mörka historia och får hjälp av bland andra Adam Driver, Lady Gaga, Jared Leto och Al Pacino. Grunden för en riktigt bra film finns här, om inte annat kommer vi få se en hel del italienskt mode när det är som bäst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.