Skip to content

7 bästa böckerna (som inte är deckare) att läsa i sommar

En kille som ligger och läser i gräset och inklippta bokomslag
Robin Åberg

Deckare i all ära men sommaren kan rymma fler litterära upplevelser än så. Här är våra sju bästa tips till hängmattan, solstolen och stranden.

1. Dune

Frank Herbert (Modernista, 1965)

Vill du ha chansen att ”läsa boken innan du ser filmen” är tiden nu. En av höstens riktigt stora filmpremiärer är nämligen nyfilmatiseringen av Frank Herberts Sci fi-klassiker Dune från 1965. Boken räknas som en av de allra bästa som skrivits inom genren och kombinerar allt man vill ha i ett riktigt fett rymdepos; planeter med extremt väder, rymdreligion, filosofi och intergalaktisk politik till en gripande historia.

Sir Arthur C. Clarke (manusförfattare till 2001: A Space Odyssey) skrev om Dune ”Jag vet inget som går att jämföra den med förutom Sagan om Ringen”, och George Lucas sägs ha stulit så mycket från Dune att Frank Herbert halvt på skämt startade föreningen ”We’re Too Big to Sue George Lucas Society” tillsammans med några andra av Lucas ”inspirationskällor”.

2. Klara och solen

Kazuo Ishiguro (Wahlström och Widstrand, 2021)

Grundpremissen i den brittiska nobelpristagarens senaste bok känns igen från Blade Runner, Ex Machina och spelet Detroit: Become Human: vad händer när robotar får känslor?

Att använda en AI för att utforska mänskliga känslor har funkat tidigare och funkar även mycket bra här. Bokens berättare är Klara, en sorts robotvän som rika personer kan köpa som hjälp och sällskap åt sina barn. Klara är byggd för att observera och förstå mänskliga känslor men ju mer man läser, desto mer framstår Klara mänskligare än människorna hon tjänar.

3. Shuggie Bain

Douglas Stuart (Albert Bonnier Förlag, 2020)

Boken som alla läst eller bör läsa i år. Irländsk klasskildring i dystert 80-tal när det är som bäst. Låter kanske motsägelsefullt men mitt i det mörka finns det alltid något litet ljus, kärleken är alltid närvarande hur mörkt det än kan verka, och det gör Shuggie Bain till en bok man inte kan släppa taget från.

Har du inte läst Shuggie Bain än och har någon förhoppning att hänga med i nästa bokdiskussion är det dags att plocka upp Douglas Stuarts blivande klassiker NU!

4. Batman: The Dark Night Returns

Frank Miller (DC Comics, 1986)

Foto: DC Comics

Om du kikat på en handfull superhjältefilmer vid det här laget är nu en perfekt tid att gå tillbaka till rötterna. De senaste årens monsterproduktioner på filmduken bygger ju faktiskt på den värld som skapades i serieböckerna och Batman: The dark Night Returns är en av de allra bästa.

Handlingen följer en åldrande Bruce Wayne som efter tio års uppehåll åter måste iklä sig Batman-kostymen och rädda Gotham från gatugänget The Mutants, Two-Face och Jokern. Det hela kulminerar med en episk fight mot mannen av stål.

Få serieböcker, eller filmer för den delen, har lyckats fånga den där mörka men också väldigt snygga noir-stilen som denna. Batman blir inte mörkare, dystrare och snyggare än såhär.

5. Samtycket

Vanessa Springora (Albert Bonniers Förlag, 2020)

Det är 1980-tal och trettonåriga V älskar att läsa och drömmerom att bli författare. När hon följer med sin mamma på middag i de finare litterära kretsarna möter hon den berömda författaren G som visar henne stort intresse och lyssnar på allt vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. G är i femtioårsåldern och har ett rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett och när V fyller fjorton inleder de ett förhållande.

Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske. Det är rakt, enkelt och snyggt berättat och gör på ett sylvasst sätt upp med det förflutna samtidigt som det fortfarande är relevant.

6. Fever Pitch

Nick Hornby (Forum, 1997)

För dig som inte fått nog av fotboll efter sommarens europamästerskap.

Den fotbollsdyrkande musiknörden Nick Hornby definierade 90-talet i England och blev tillsammans med David Beckham, Kate Moss, Oasis och Spice Girls en del av Cool Britannia. Bästsäljare som High Fidelity och Om en pojke gjorde honom till en av landets mest tongivande författare, och allt började med Fever Pitch – en självupplevd och komisk kärleksförklaring till fotboll i allmänhet, och Arsenal i synnerhet.

Boken sålde i över en miljon exemplar i Storbritannien, belönades med det prestige­fyllda William Hill Sports Book of the Year Award och ingick som välkomstgåva till alla nya Arsenal-medlemmar. Med genren som Nick Hornby döpte till lad-lit, en manlig motsvarighet till chick-lit, fick han de unga grabbarna (en fridlyst målgrupp i litteraturvärlden) att läsa böcker. Fever pitch bjuder på hög igenkänningsfaktor för alla som brinner för en fotbollsklubb, men är minst lika läsvärd för alla som inte gör det. (skrivet av Rasmus Blom)

7. Tills alla dör

Diamant Salihu (Mondial)

Den grävande SVT-journalisten Diamant Salihus reportagebok Tills alla dör handlar om den uppmärksammade konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Järvaområdet nordväst om Stockholm. Salihu har lagt ner ett enormt arbete på att intervjua de inblandade, läsa igenom förundersökningar och domar och vandrat i de inblandades fotspår.

Det hela paketeras på klart och gripande sätt och är en given sommarläsning för alla som vill få en djupare förståelse om konflikten som nästan dagligen behandlas i nyhetsrapporteringen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.