Sov i en cell för en natt – hotellen som är en fängslande upplevelse

Café tipsar om hotell som ger oss laglydiga svenssons möjlighet att lajva fängelsekund för en natt.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-01-30 14:06  |  Lästid: 2 minuter

Benicio Del Toros mäskpimplande intern i Escape at Dannemora och den malplacerade men adaptiva Piper Kerman i Orange is the New Black. Det är bara två nyliga exempel på intagande (pun intended) karaktärer från den vitala fåra inom populärkulturen som utgörs av fängelseskildringar.

Tillvaron bakom lås och bom är onekligen föremål för någon slags skräckblandad förtjusning från oss laglydiga löneslavar som omedelbart när vi kommer hem från våra monotona 9-17-kneg rattar in en hårdkokt fängelserulle på valfri streamingtjänst.

Dessbättre är möjligheterna större än någonsin för oss som är nyfikna på att prova på livet i en cell men inte är beredda att råna ett postkontor eller ens begå ett beskedligt eko-brott. Det finns nämligen en uppsjö hotell världen över som är inhysta i gamla fängelser, en utmärkt möjlighet att lajva fängelsekund för en natt – men med den obestridliga fördelen att man kan kliva ut genom portarna när man själv behagar.

The Liberty Hotel | Boston, USA

Det här lyxhotellet byggdes 1851 och var fram till 1990 fängelse under namnet Charles Street Jail. Medborgarrättskämpen Malcolm X är en av fångarna som suttit fänglsad här. Fängelset var känt för sina åttakantiga väggar och cylindriska form och de loftgångsaktiga våningsplanen för tankarna till Elvis Presleys Jailhouse Rock-video.

Långholmen Hotell | Stockholm, Sverige

Långholmen var under flera år Stockholms fängelsö. 1724 grundades stadens första kvinnofängelse, Långholmens rasp- och spinnhus, och sedermera grundlades Stockholms Centralfängelse på den lilla ön. Här ägde Sveriges sista avrättning rum 1910 (vilket även var första och sista gången som giljotin användes i Sverige). Stockholms Centralfängelse avvecklades 1975 och idag är det gamla Kronohäktet hotell.

Malmaison Oxford | Oxford, England

Byggnaden som idag inhyser Malmaison Oxford byggdes ursprungligen redan 1071 och hette tidigare Oxford Castle. Mellan 1888 och 1996 fungerade slottet som fängelse under namnet HM Prison Oxford och idag är det ett vacket hotell som bevarat inslag av sitt arv.

Hotel Katajanokka | Helsingfors, Finland

De tusen sjöarnas land erbjuder likaledes tusen goda anledningar att förära ett besök åtminstone en gång om året, men vårt praktfulla grannland har utöver dessa även ett coolt fängelsehotell. Detta beläget i hjärtat av Nordens vackraste stad, Helsingfors. Byggnaden som inhyser Hotel Karjanokka var Helsingfors länsfängelse från 1837 till 2002 och efter en genomgripande restaurering slog hotellet upp dörrarna 2007.

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar via tjänsten Awin.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-31 09:47