Prognos över svenska kändisar 2017 – om folk vore aktier

Om människor var aktier – vilka svenskar skulle du investera i respektive sälja av inför 2017? Café undersökte frågan INFÖR 2017 – så här blev svaren.

Emil Persson och Joakim Almén  |  Publicerad 2016-12-22 08:30  |  Lästid: 5 minuter

För att undersöka detta frågade vi 12 profiler – från Marcus Birro till Little Jinder – vilka de skulle köpa respektive sälja om det fanns en slags påhittad börs där människor köptes och såldes.

Marcus Birro, författare:

birro1

Sälj! Den församlade svenska ståuppeliten. På riktigt. När ska människor inse det stinkande i att betala dyra pengar för att höra en identisk ståupp-elit gegga runt i samma gyttjepöl år efter år? Någon gång måste väl ändå människor inse det orimliga i att fördöma mobbning i uppfostran och på föräldramöten men uppmuntra samma skit som publik. Schulman, Betnér, Ismail, allt vad de heter. Jag tror att stjärnan dalar nu.

birro2

Köp! Henrik Berggren, Broder Daniel. Han får representera den fullständiga pånyttfödelse av det svenska vemodet som vi kommer få se 2017. Att gräva i sin egen navel, att gråta framför svartvita foton av sig själv i motljus, att frossa i The Mission och The Cure, att äntligen få göra upp med svensk folklighet som varande en fruktansvärd gerillarörelse av halvpackade hemmafruar i grå träningsbyxor som hasar runt och handlar duschtvål för 25 000 spänn  i Ullared. Det är dags för det fruktansvärda svenska vemodet att äntligen få blomma igen och få gör det värdigare än Henrik Beggren.

Johanna Frändén, sportjournalist:

johanna1

Sälj! Zlatan Ibrahimović. Bäst avkastning i Sverige de senaste femton åren, men Zlatan blir ju inte yngre och kanske har hans nej tack till landslaget också gjort honom lite svalare på den inhemska marknaden?

johanna2

Köp! Ebba Busch Thor. Historiskt billig aktie om man ska tolka de senaste opinionsmätningarna. Jag är inget större fan av aborttvekare eller kärnfamiljsfanatister, men på börsen får man hålla känslorna i styr. Jag tror att Busch kan få ett litet lyft nästa år när hon blivit varm i kläderna.

Kristofer Ahlström, författare/journalist:

ahlstrom1

Sälj! Gustav Fridolin. Enligt senaste SOM-undersökningen är svenskarnas största orosmoment klimatförändringar och främlingsfientlighet. Att leda ett parti som har miljö och antirasism på agendan och då ändå misslyckas med att nå väljarna får väl ses som ett misslyckande. Miljörörelsen behöver en blodtransfusion inför ödesvalet 2018.

ahlstrom2

Köp! Philip Teir. Den finlandssvenske författaren som har kallats ”Skandinaviens Jonathan Franzen” kommer i mars ut med romanen Så här upphör världen, som blandar global apokalyps med en kärnfamiljs upplösning. Sedan kommer jag med en egen roman också, Hjärtat är bara en muskel, men det får man väl inte tipsa om i det här landet.

 

Andrev Walden, journalist:

andrev2

Sälj! Johan Hakelius. Marknaden för antiprogressiva spaningar med inslag av spelad dumhet lär förvisso inte krympa nämnvärt 2017 men det är blodsdiamanter. Du vill ha en ren portfölj.

andrev1

Köp! Det finns två ovanligt smarta människor som under en tid opererat i smalare miljöer men som är mogna för folklighet. Jag tror på en mindre reaktion mot den populistiska och kompasslösa samtiden och köper in mig i tänkaren Isobel Hadley-Kamptz, som sommarpratar 2017 men vars kurva lär bryta uppåt redan i vinter när hon är med i På spåret. Kryddar portföljen med Parisa Amiri, vars intellekt och smittsamma lugn borde mynna ut i ett absolut genombrott tredje kvartalet.

 

Calle Schulman, medieprofil:

calle1

Sälj! Insidertips: sälj Calle Schulman nu och se mig dala. Köp sen rejält mycket till underpris i juni för i Q3 blir jag en raket.

calle2

Köp! Daniel Hallberg. Funny bones som kommer slå stort nästa år. Om han vill. Jag köpte i honom redan på Kickstarternivå.

Fredrik ”Geniet” Söderholm medieprofil:

geniet1

Sälj! Daniel Hallberg. Bottenlöst grund Instagramtönt med oförtjänt medvind. Våra barn kommer tacka oss om vi gräver ner honom nu och aldrig tittar tillbaka.

geniet2

Köp! Julia Frändfors. Oefterhärmlig tv-makare med sylvass tunga och hjärta av 24 karat. Konstant omedvetet svinrolig med internationell karisma som får Edward Bloms att framstå som regional.

Markus Kylén, tv-utvecklare:

kylen1

Sälj! Marcus Oscarsson. Brant kursfall i honom eftersom det inte är valår. Förklaringsmarknaden är extremt mättad också – jag orkar inte se ett enda 3D-diagram till över hur låghalta stålarbetare på Wisconsins landsbygd röstade.

kylen2

Köp! Little Jinder. I ett land där majoriteten av artisterna fortsatt är tråkigare än ett skattebesked levererar hon genuin, renande karisma i varje offentligt framträdande och Instagrampost. En blivande folkaktie.

Robert Laul, sportjournalist:

laul1

Sälj! Patrick Ekwall. När sportjournalisten nu blir av med både jobb och plattform på TV4 försvinner en stor del av marknadsföringsmöjligheterna för klädkollektionen också. Kan bli ett riktigt snålt 2017 för Ekwall, och han blir ju inte yngre heller.

laul2

Köp! Victor Nilsson Lindelöf. Utvecklingen pekar rakt uppåt, någon försäljning från Benfica har det ännu inte blivit men blir troligen under just 2017. Har dessutom alla förutsättningar att bli det svenska fotbollslandslagets nya affischnamn. ”Spelarfrun” Maja lyfter intresset för paret Nilsson.

Olof Lundh, sportjournalist:

lundh1

Sälj! Max Martin. EM--låten må vara ett felsteg men det är omöjligt att fortsätta att excellera från hans position.

lundh2

Köp! Zlatan Ibrahimović. Han är nedtryckt i värde efter en tyngre höst, men det finns mer att hämta på fler plan än Old Trafford.

Niklas Strömstedt, artist/programledare:

niklas1

Sälj! Jag skulle inte råda en enda människa att köpa in sig i Jimmie Åkesson. Hans parti och idéer hör varken hemma i framtiden eller i ett modernt samhälle. Sälj genast om du råkar ha någon aktie som ligger och skräpar.

niklas2

Köp! Kunde jag köpa aktier i AIK:s anfallare Alexander Isak skulle jag inte tveka utan lägga upp allt jag har. Till säsongen 2017 kommer han att ha lagt på sig några muskelkilon till. Och de erfarenheter han fått under det gångna året kommer att göra honom till en spelare av hög internationell klass.

Oisín Cantwell, journalist:

oisin1

Sälj! Jag tvingas dessvärre sälja Janne Andersson, Sveriges förbundskapten i fotboll. Jag säger tyvärr, eftersom det är en duktig tränare och såvitt jag kan bedöma en sympatisk människa. Men i en VM-kval-grupp med Frankrike och Holland som huvudkonkurrenter går vi inte vidare. Att inleda sin tid som förbundskapten med att missa ett slutspel leder till att aktien sjunker som en slagrörd uggla. Så sälj för i helvete.

oisin2

Köp! Erik Hamrén. Efter uteblivna svenska fotbollsframgångar är den avgångne förbundskaptenens aktie mycket lågt värderad. Det går inte att utesluta att olyckan Hamrén ställer till det även i framtiden, men så länge det är tyst om honom bör kursen peka uppåt.

Little Jinder, artist:

jinder1

Sälj! Jag skulle sälja alla svenska artister på grund av töntigt yrke...

jinder2

Köp! …och köpa författaren Tone Schunnesson.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-06 15:36