Flincks tupplur och 14 andra höjdpunkter i Fördomspodden

Ebba Busch Thors pigghet när hon låter sig grillas om kyskhet, abortfrågan och skapelseberättelsen, Jan Guillou uttalar Beyoncé ”Bäjons” och Thorsten Flinck sover exakt åtta minuter. Cafés nöjesredaktör Emil Persson listar sina personliga favoritögonblick från Fördomspoddens första säsong.

Emil Persson  |  Publicerad 2016-12-30 10:22  |  Lästid: 6 minuter

Testpiloten Schulman

#1 Alex Schulman

Alex Schulman är ett inte ogångbart namn i podcastsammanhang och fick därför inleda hela Fördomspoddenresan i mitten på september. Men så finns det också en anledning till att Alex Schulman inte är ett ogångbart namn i podcastsammanhang. I en dryg timme satt han och knådade den lilla huddegen på näsans nordkust – ständigt med slutna ögon – och la ner sin själ i varje svar. Trots att vi alltså inte släppt ett avsnitt än och att han därför inte visste ens vad han ställde upp på. Skynda att älska Alex för det.

LYSSNA: Ammades Alex Schulman länge?

Maggios micropopcornska energi

#2 Veronica Maggio

Jag hade en teori om att Veronica Maggio älskar micropopcorn och att hon länge funderat på hur hon ska få in ordet i en låttext, tror jag. Nu VAR ju detta fel, men Maggio har fortfarande den mest micropopcornska energin i Sverige och således får den här ”höjdpunkten” fungera som en påminnelse om att syftet med Fördomspodden inte är att ha rätt utan att försöka identifiera energier (gärna micropopcornrelaterade).

LYSSNA: Är Veronica Maggio alltid den som dumpar?

Thorstens tidsinställda tupplur

#3 Thorsten Flinck

Kanske mitt personliga favoritavsnitt, psykedeliskt på något sätt, och magin började redan när Thorsten Flinck anlände till redaktionen, uppmanade Café att bjuda honom och hans tjej på lunch – och sedan bad om att få ta en åtta minuter (alltså kortare tid än det tar att lyssna på Jungleland med Bruce Springsteen) lång power nap i personalrummet. ”Det är bäst för både dig och mig”, rosslade han. Där låg skådespelaren sedan, för allmän Allerbeskådan, och skedade en stor soffkudde i EXAKT åtta minuter. Älskar Thorsten.

LYSSNA: Vet Thorsten Flinck vem Steve Jobs är?

Let’s get it (strap) on med Alice Bah Kuhnke

#4 Alice Bah Kuhnke

ABK (ej att förväxla med den mindre Marvin Gaye-referenskompatibla AKB) tyckte halvvägs in i intervjun att jag gick för milt fram och gav mig därför inget annat väl än att plocka fram fördomen som ett enhälligt redaktionsråd rekommenderat mig att stryka. För man frågar helt enkelt inte en kulturminister om huruvida hon brukar köpa strap on-dildos. Men det gör man. Och det gör hon.

LYSSNA: Har Alice Bah Kuhnke betalat för en lap dance?

Små grodorna är inte lustiga att se för Erik Niva

#5 Erik Niva

Jag har ju en patetiskt snubbig svaghet för Erik Niva och gillar det mesta som kommer ur hans mun, så även i Fördomspodden, men att få det BEKRÄFTAT att han är skeptisk till grodregnet i filmen Magnolia kändes kanske som säsongens mest on point:iga ögonblick. I efterhand är frågan så självklar att den egentligen inte ens hade behövt ställas. Det är som att säga: ”Du gillar fotboll. Eller: ”Du har norrländsk brytning.” Eller – ja, du fattar.

LYSSNA: Har Erik Niva varit i Auschwitz?

Lotta ”LOL” Lundgren

#6 Lotta Lundgren

Matprofilen hanterade många av mina frågor genom att skratta. I oändlighet. Några skarpa människor på internet såg snabbt till att klippa ihop det där veckade, smittsamma kluckandet till en enda lång skrattsalva och det var svårt att inte bli glad av den. Oerhört svårt, skulle jag säga.

LYSSNA: Har Lotta Lundgren bankat över 100 timmar terapi?

Fredrik Wikingssons sms till ”Mange”

#7 Fredrik Wikingsson

Kanske det svåraste avsnittet att planera eftersom jag upplever att jag vet väldigt mycket om Fredrik Wikingsson redan (inte minst efter två omslagsjobb i Café). Fördomskällan SINADE, så att säga. Men Fredrik var i sedvanlig toppform och det faktum att han inte bara hade en personlig och mångårig ljudkille som hjälper honom med all teknik – ”Mange”, ett kongenialt namn i sammanhanget – utan DESSUTOM kunde visa upp dagsfärsk sms-korrespondens, ja, det roade mig mycket.

LYSSNA: Sitter Fredrik Wikingsson på info som kan spräcka 30 äktenskap?

Jinder bells rock

#8 Little Jinder

Vi spelade in dagen efter att Josefine Jinder slaktat H&M (med vilka hon precis ingått välbetalt samarbete) i sociala medier, så hon virvlade in i huset med tillhörande krishanterande skivbolagsrepresentant och berättade sedan att hon besökt akutpsyk, sett kokain någon gång den senaste veckan och gjort fler än två aborter. Jag gillar Jinder, 100 procent hudlös, 100 procent underhållande, och vi ska vara glada att vi har henne.

LYSSNA: Köper Little Jinder kläder av hemlösa?

Aschberg föraktar produkten

#9 Robert Aschberg

Jag drog en kanske lite märklig fördom om att Robert Aschberg skulle sitta inne på så kallat smuts om Rolf Porseryd, Aschberg berättade att han faktiskt inte har vad han kallar för ”en mapp” på just Porseryd, jag undrade vem han har ”en mapp” på och Aschberg skrockade nedlåtande att han aldrig någonsin skulle spilla den typen av information i ”en podd hos Allers veckotidning”. Fair enough.

LYSSNA: Sitter Robert Aschberg ner och kissar?

Ebba Busch Thors blotta medverkan

#10 Ebba Busch Thor

Fördomspodden är nu inte exakt en offentlig hängning, men det finns definitivt mer kontrollerbara intervjusituationer, inte minst för politiker, och nog förekommer det viss semigrillning kring saker som kyskhet, abortfrågan och skapelseberättelsen i avsnittet med Ebba Busch Thor. Att KD-ledaren trots det – väl medveten om sin fördomsprofil – valde att medverka tycker jag fan är PIGGT. Många människor med mycket mindre att förlora har tackat nej. Bra, Ebba.

LYSSNA: Använder Ebba Busch Thor sovmask?

Schyfferts självraderande internethistorik

#11 Henrik Schyffert

Min fördom var att Henrik Schyffert hade nyraderad webbhistorik och det visade sig, efter en stunds resonemang, att den ÖVER HUVUD TAGET aldrig lagras, historiken, utan att komikern ställt in så att han alltid får skriva in alla adresser från scratch. Huvud, möt spik, ÄNDÅ.

LYSSNA: Vet Henrik Schyffert sin kroppsfettprocent?

Patrick Ekwall är ”Brinken” med Michael Brinkenstjärna

#12 Patrick Ekwall

Min fördom var att Ekwall gjort ett gäng bargig som bokats av den inte onotoriske promotorn Michael Brinkenstjärna, men sportprofilen konstaterade med ett skratt att han minsann aldrig bokats av, som han uttrycker det, ”Brinken”. Och som så ofta är det se små sakerna. Hela fördomen borde nog ha varit något i stil med ”Du är ’Brinken’ med Michael Brinkenstjärna”, svårt självklart så här i efterhand, men du vinner några och du förlorar några.

LYSSNA: Fick Patrick Ekwall för lite uppmärksamhet som barn?

Jan Guillou och ”Bäjons”

#13 Jan Guillou

Jag påstod att Jan Guillou inte känner till en enda artist som kommit fram de senaste tio åren – utöver ”den här Lady Gaga”. Det öppnade dörren till en frenetisk fonetisk fest. Guillou började med att uttala Gaga med korta a:n (ungefär som första halvan av kosmonauten Gagarin), för att sedan drämma till med ett förfranskat uttal av Beyoncé som inte går av för några hackor i hela världen. Ur hans mun kom nämligen ordet ”Bäjons”. Beyoncé = Bäjons. Även körteln prostata och filmen ”Straw dogs” skulle komma att få sig en släng av Jannes uttalsslev, men det var bara Bäjons som blev en sant sinnesvidgande upplevelse. Bäjons!

LYSSNA: Har Jan Guillou ätit zebra?

 

Kalle Wahlström köper en överprisad totempåle

#14 Kalle Zackari Wahlström

Här var fördomen att Kalle Wahlström investerat, eller åtminstone funderade på att investera, i en ironisk oljemålning som föreställde hans familj. Det hade han inte. Vad han emellertid gjort var att betala dyra pengar för att skeppa en ironisk totempåle overseas. Ingen cigarr, men relativt nära.

LYSSNA: Dricker Kalle Zackari Wahlström mjölk direkt ur paketet?

Malou von Sivers äger en bok om kamasutra

#15 Malou von Sivers

Jag körde ganska hårt på ett lite andligt spår med Malou von Sivers – exempelvis att hon tror att månens banor påverkar hennes sömn, att hon vandrat pilgrimsleden till Santiago de Compostela och att hon har en ”homeopatikran” som langar alternativ medicin – men det flög inte riktigt. Desto mer glädjande var det därför att få bekräftat att hon äger en bok om kamasutra. ÄR hon Sveriges Trudie Styler, Malou? Definitivt uppe där.

LYSSNA: Tror Malou von Sivers att månen påverkar hennes sömn?

Fördomspodden återkommer med en andra säsong under 2017. Håll utkik!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-06 15:44