Ingen begriper Fast & Furious-titlarna

I maj har den tionde filmen i Fast & Furious-serien premiär och den heter tyvärr Fast X. Ett av många avslutande kapitel, om ryktet stämmer. Med anledning av denna sommarblockbusters ankomst djupdyker Cafés Jonas Strandberg i seriens sanslöst röriga historia av orimliga titlar.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-04-24 09:16  |  Lästid: 2 minuter

När man gör sitt dagliga besök på Wikipediasidan för filmfranchisen The Fast & The Furious är det första man noterar en väldigt specifik detalj. Det är att den populära serien inte har en övergripande titel. Den har minst tre – Fast & Furious, The Fast and the Furious och Fast Saga.

Saga. Man måste gilla de finkulturella ambitionerna. Det är någonting charmigt när högljudda actionfilmer med sina titlar vill skapa associationer till litteratur. Se John Wick: Chapter 4.

Fast & Furious är en omtyckt filmserie med fokus på bilar, stölder, muskler och familj. Den allra första filmen The Fast and the Furious släpptes 2001 och blev lite av en överraskningshit. Det dröjde två år innan uppföljaren nådde biograferna – till alla fans glädje.

Den hette dock inte The Fast and the Furious 2. Den hette 2 Fast 2 Furious. Och det är här man börjar ana att detta är filmer inte bara för människor med ADHD utan också av dessa människor. Det måste vara två tvåor! Ingen ska missa att detta är uppföljaren till någonting som ursprungligen hette något med "Fast" och "Furious".

Vi fick vänta hela tre år på nästa installation i serien. The Fast and the Furious: Tokyo Drift gick med sin titel tillbaka till rötterna, samtidigt som man introducerade något väldigt oroväckande för alla actionfilmer - ett kolon och en undertitel. Filmen är också enligt många den svagaste i serien.

Fast & Furious-serien var i behov av en kursskorrigering och man valde strategin att gå tillbaka ännu mer till rötterna än förra gången. Den fjärde filmen heter, utan någon som helst rimlig anledning, Fast &. Furious. Ursäkta? Som den första, fast utan så många irriterande extraord? Okej. Jag gillar det inte, men alla serier kan behöva en omstart ibland. Det kommer säkert märkas på uppföljaren. Vad hette den?

Fast Five, förstås. Varför frågar du ens? Det är ju det femte kapitlet i serien som heter Fast. Självklart heter den Fast Five.

Det är så svindlande idiotiskt.

Sjätte filmen - Fast & Furious 6. Här har man helt gett upp alla ambitioner. Varför heter den här filmen Fast & Furious 6? Det finns en enda film i den här serien med den exakta titeln Fast & Furious och det är den fjärde filmen. Men, men. Vi går vidare till den sjunde filmen. Vad kan den då heta?

Furious 7. Jag skojar inte, den heter så på riktigt!

Nu trollar de bara oss med aspergertendenser och det är inte ens kul. Det bevisas särskilt med den åttonde filmen - The Fate of the Furious. Där har man bara nöjt sig med att det någonstans i titeln finns en åtta gömd. I den efterföljande nian har all livslust runnit ur skaparna. Den heter bara F9. Den blir man sugen på. Allt en titel kräver är en bokstav och en siffra, som jag brukar säga.

"Älskling, ska vi gå och se den nionde filmen i serien F?"

"Ja, vad kul det skulle göra mig väldigt glad."

Och den tionde? Ja den heter som sagt Fast X. Anledningen till att skaparna valt den romerska tian är mycket enkel - de är ganska säkra på att den har någonting med böcker att göra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-27 09:27