Hoppa till innehåll

Janice är vår nästa soulstjärna efter Seinabo Sey och Sabina Ddumba

Tom Cehlin Magnusson

I höst släpper sångerskan Janice albumet som ska få henne att explodera på musikhimlen.

Om du ska hitta morgondagens svenska storstjärna så är du lika vilsen om du letar på en Idol-uttagning som på en hipp innerstadsklubb. I stället bör du hoppa på blåa tunnelbanelinjen mot Tensta, Stockholmsförorten vars gospelkör har fostrat en stjärntrupp vars sken får resten av landets musikscen att likna en slocknad supernova. Lykke Li, Seinabo Sey, Mapei och Sabina Ddumba är bara några av alla artister som har dominerat svenska och utländska arenor efter att ha skolats i den numera klassiska kören. Näst på tur: Stockholmstjejen Janice, som bara 22 år gammal har hyllats av Zara Larsson och Charli XCX samtidigt som inhemska dagstidningar och utländska motsvarigheter som The Sunday Times har stångat sig blodiga i sin iver att vara först med att förutspå hennes stora genombrott.

– Jag hade några vänner i kören som hade bett mig att gå med i Tensta Gospel Choir, jag hade varit på deras konserter men inte vågat repa med dem. Sabina Ddumba var en av dem som bad mig att komma, men jag gick aldrig dit. Sedan såg Sabina ett klipp på Facebook där jag sjöng på skolavslutningen när jag gick ut nian. Då lackade hon över att jag inte vågat mig dit, och tvingade mig att gå på nästa uttagning. Så jag sökte och har varit med i kören sedan dess.

Janice är aktuell med kommande singeln You only say you love me in the dark som släpps i september, och albumet Fallin up som släpps den 6 oktober. ”Jag vill ut i Europa och visa vad jag går för”. Foto: Daniel Stigefelt

Under sommaren har Janice spelat på bland annat Way Out West och Allsång på Skansen och hennes soulsprakande popsingel I got you har fått både bredd och kredd att instämma i hyllningskören. Samtidigt har hon jobbat med att färdigställa sitt debutalbum som kommer i oktober.

Hur länge har du arbetat på albumet?

– Planen var egentligen att släppa två singlar och en EP, men det ändrades ganska snabbt. Jag hade tänkt vara independent innan jag hade ett skivbolag, men vi hittade rätt direkt. Jag hann bara släppa de två singlarna och sedan ändrades planen till ett album. Jag har inte kunnat sluta skriva låtar även fast vi har bestämt vad som ska vara med på skivan. Jag har försökt trycka in nya låtar, men nu är det stopp. Resten får komma på nästa skiva.

Vad är målet med skivan?

– Jag hoppas verkligen att folk lyssnar. Egentligen vill jag bara komma ut och spela låtarna för folk. Det kommer bli speciellt när publiken har hört låtarna också, jag hoppas kunna göra något stort av det. Jag vill ut i Europa och visa vad jag går för, jag tror att jag kan visa det när jag får spela för folk.

Singeln I got you låter som soundtracket till en Hollywood-blockbuster, du drömmer om att spela utomlands innan första skivan är släppt och nämnerMichael Jackson och Whitney Houston som inspiration. Hur högt siktar du?

– Min kille och jag pratar om det konstant, om vart man ser sig i framtiden. Madison Square Garden är en tydlig bild på näthinnan, jag har sett så många Youtube-klipp därifrån att jag kan se byggnaden framför mig när jag blundar. Och bo i en takvåning i samma stad med bara en flygel och fönster från golv till tak. Och en stuga där man kan åka skidor. Jag älskar att åka skidor!

Janice är 22 år gammal och spås en stor framtid: ”Folk säger att jag borde bli mer divig, men jag är ju inte Whitney Houston än.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.