Albumaktuelle Moto Boy: ”Jag skulle vilja be om ursäkt till Nina Persson”

Artisten Moto Boy eller Oskar Humlebo som han heter egentligen.

Oskar Humlebo, mer känd under sitt artistalias Moto Boy, är tillbaka med nya albumet ”Stökigt hjärta”, hans första på svenska. För Café berättar han om blixtnedslag i flygplan, liknar sina familjemiddagar vid en think tank och uppmanar till att äta mer glass – till frukost.

Joakim Almén | Foto: Sascha Damayor  |  Publicerad 2019-10-11 00:26  |  Lästid: 3 minuter

Popesset Moto Boy är efter 2017 års Berlin-inspirerade albumsläpp New Music tillbaka med sin första skiva på svenska, Stökigt hjärta. Den kreativa mångsysslaren – Oskar Humlebo har utöver artistkarriären bland annat skrivit musik för musikaler och teater och medverkat i en opera – har med sin androgyna framtoning och sin mäktiga, sakrala, stämma varit en självklar del av Popsverige sedan hans självbetitlade debut släpptes 2008.

Vi var sugna på att veta mer om personen Oskar Humlebo och ställde ett gäng kroklösa frågor till den melankoliske popmästaren.

Hur är din familjemiddag?

– Pratsam och fantasifull, det sociala har alltid varit lite viktigare än maten, även om min fru har höjt den kulinariska nivån i mitt liv avsevärt. Ibland i familjen Humlebo känns middagarna mer som avancerade och kärleksfulla think tanks än uppdukade matstunder.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Yoga, flossa och fondspara… nä fan va tråkigt svar. Nånting om tjejer istället.

Vems råd följer du slaviskt?

– Min fru har huvudet lite mer på axlarna än mig för det mesta, tillsammans har vi en jävla fart och nästan sunt förnuft.

Vilken produkt skulle höja din livskvalitet?

– En bastu, helt ärligt varför har jag inte en bastu!? Jag skulle basta jämt om jag hade en bastu. Heter det bastu? Jag har sagt det så många gånger nu. En Sauna alltså. 

Vilket är ditt favoritgift?

– Socker. Den som inte ätit glass till frukost har inte levt.

Vad gör du när du får kritik?

– Det beror helt på vad, från vem, hur och när.  Är kritiken klok från en person jag respekterar, presenterad när den behövs och är den pragmatisk och cynisk välkomnar jag den. Men även om jag intalar mig själv att jag inte blir påverkad eller ledsen, eller glad, så går åsikter ofta rakt in och kan hänga kvar länge.

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av?

– Kungligheterna. De borde komma fram från bakom lyxrestaurangernas menyer och ställa sig på barrikaderna som en svensk näve i luften.

Vad är mest fel i världen just nu?

– Människan.

Vilka är dina favoritskor?

– Min frus, de är överallt och jag blir så varm i hjärtat när jag ser dem.

Skryt om en framgång!

– Jag var förband till Whitney Houston.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Blixten slog ner i ett ett flygplan precis vid landning i snöstorm en gång och det var totalt kaos i vad som kändes som en livstid men bara var en handfull sekunder. Alla skrek och kvinnan bredvid mig ville hålla mig i handen, men jag ville bara vara ifred och hålla för öronen. Det blev dålig stämning i den sätesraden sen du. Helt ärligt var det nog ingen större fara, och älgar på E4:an och Göteborgs spårvagnar som flyger fram runt ett hörn när du minst anar det har nog i verkligheten varit närmre att offra mig, men det här är en roligare historia att berätta.

Erkänn en motgång!

– Till tredje Moto Boy-skivan skulle det satsas och jag hade ett internationellt management och så, men av en massa olika anledningar sket sig allt och jag blev av med det mesta av mina pengar, mina nerver och nog helt ärligt min sista gnutta ungdom.

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?

– Mazzy Star – Look on down from the bridge börjar nötas sönder helt, kört den i lurarna när jag åker båge, sjukt fin kombo.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

– Hmm vart ska jag börja, i ett torkrum för skinka i en förort till Gävle, på ett hotellrum i Helsinki i bara strumpor med choklad över hela kroppen, toaletten på Hovedbanegården i Köpenhamn (helt ärligt fy faan), i en helt tom lägenhet i Prenzlauer Berg (alltså helt tom, inga möbler, inget folk, nichts…)

Men den läskigaste var nog i perfect Lit De Parade i min säng i bussen på turné med Johnossi. Läskigt för att vi levt rövare hela natten och jag borde vaknat i ett mycket mycket värre tillstånd. Kläderna var till och med vikta, skitläskigt. Det enda som saknades var alla mina pengar, som jag tydligen kastat på chauffören för att han skulle stanna vid spökhus. Jag fick dem aldrig tillbaka.

Vilket är ditt livs största misstag?

– Kanske att jag inte köpte lägenhet i Stockholm när jag var 19, det hade varit smart. Annars ångrar jag ingenting, allt har ju lett mig hit och mitt liv är fullt av kärlek.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Jag kan vara retlig och surig, det gillar jag verkligen inte. Mitt smeknamn under nån turné var till och med sura ponnyn (även om det var mer av ett skämt), men det har blivit mycket bättre, det är mest när jag varit trött och stressad.

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– Jag skulle vilja be Nina Persson om ursäkt för en grej. Jag började en låt i helt fel tonart på gitarren en gång på en festivalspelning i Finland så hon hamnade helt sjukt för högt, det blev totalt magplask och vi fick börja om. Sen blev det skitbra och alla var glada men jag grämer mig fortfarande för det där. Sorry Nina!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-10-11 00:26