Hoppa till innehåll

Bästa japanska whiskyn på bolaget – från 400 spänn

Andreas Grube

Japan är numera en gigant på den internationella whiskyscenen, även om populariteten inte direkt avspeglas på Systembolagets hyllor. Men det finns några riktiga höjdare att hitta just nu – om än mest bara i det tillfälliga sortimentet. Här är sju höjdare att spana in innan de tar slut!


Nikka All Malt
(nr 427, 399 kr)

Tyvärr en av få japaner som faktiskt finns i det fasta sortimentet. Ganska enkel i stilen, men också ett bra insteg i den japanska whiskyvärlden. Mjuk och mild, med honungstoner, choklad, vanilj och torkade örter.


Akashi Blended
(nr 85544, 489 kr, BS)

Bara i beställningssortimentet, men klart värt den ansträngningen. Småsöta toner av vanilj och marshmallows dominerar, men också med fin fatkrydda i botten.


Nikka Pure Malt Red
(nr 40016, 539 kr)

Ett småpartifynd som det fortfarande finns ett gäng flaskor kvar av. Len och mjuk med massor av torkad aprikos, honung, mogen apelsin och vanilj. Klockrent.


Hibiki Harmony
(nr 40178, 639 kr)

Skrev om den här för bara någon vecka sedan – men den är klart värd att nämna igen. Svart te, aprikos, mogen apelsin och pepprig krydda i sagolik kombination.


Yamazaki 12 Years Old
(nr 40179, 899kr)

Fantastisk komplexitet och smaknyanser i många nivåer. Gott om fatiga toner tillsammans med gula äpplen, mogna päron, vanilj och lite vit choklad. Magiskt gott.


Hakushu 12 Years Old
(nr 40177, 899 kr)

Singelmalt med lätt rökighet och med doft och smak av lakrits, nougat, mogna gula äpplen och lite sträva fatnyanser. Svinlång och välbalanserad eftersmak. Hur bra som helst.


Nikka Coffey Grain
(nr 11675, 649 kr)

En personlig favorit med schysst kryddighet och mjuka nyanser av pomerans, choklad, körsbärsblommor och torkade aprikoser.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.