Hoppa till innehåll

Drinkprofilen tipsar: 7 flaskor alla borde ha i barskåpet

Sju olika spritflaskor på en bardisk.
David Kringlund

Drinkprofilen David Kringlund visar var barskåpet ska stå och listar sju vällagrade måsten att införskaffa till hemmabaren.

Drinkfluencern David Kringlund är en erfaren bartender och drink­expert som driver en populär
Youtube-kanal om dryckeskultur. Han har även skrivit boken ”Hemmabaren” på samma ämne.

Linie Aquavit 

Nr 59, 319 kr.

Linie Aquavit är en traditionell nordisk akvavit känd för sin unika lagring till havs. Spriten i tunnorna rör sig i takt med vågorna och tar åt sig av dess karaktär. Akvavit är en utmärkt ersättare till gin i traditionella gindrinkar. Våga testa! Blandar du en draja med akvavit så är det inte dumt att droppa lite dillolja i drinken. Det blir visuellt snyggt och ger en god smakkkontrast.

Blind Seal Straight Rye Whiskey 

Nr 55831, 369 kr.

Blind Seal Straight Rye Whiskey är det perfekta exemplet på hur man med hjälp av yrkesskicklighet, passion och smaksäkerhet kan producera en rågwhiskey i Sverige, i amerikansk stil. En fantastisk whiskey med en något högre alkoholhalt på 46%, vilket ger utrymme att jobba med spriten i drinkar utan att riskera att snabbt vattna ut drinken för mycket. Klassikern Sazerac är en personlig favorit på Blind Seal.

Tullamore XO Rum Cask

Nr 82239, 389 kr.

Tullamore är ett av de riktigt klassiska whiskeydestillerierna på Irland. Här produceras mängder av whiskey som bland annat är populär att använda i en Irish Coffee. XO Rum Cask är ett av destilleriet kreativa uttryck där den irländska whiskeyn får mogna på romfat, vilket skänker smaker av tropisk, mogen frukt vid sidan av den redan så tydliga kryddigheten. Personligen använder jag den gärna i klassiska Tiki-drinkar.

1800 Añejo 

Nr 11525, 449 kr.

1800 Añejo är en tequila på 100% agave som mognar på ekfat i 18 månader. Det ger spriten en ”knäckig” karaktär, och smaker som karamell, rostad kokos och vanilj kommer fram på ett bra sätt, vid sidan av den påtagliga agavesmaken. Ska du använda tequilan i drinkar så tycker jag att du ska våga testa något spritigt, som en Old Fashioned, där tequilan får ersätta det betydligt vanligare valet bourbon.

Diplomatico Reserva Exclusiva 

Nr 356, 569 kr.

Diplomatico Reserva Exclusiva är en rom som jag både dricker ren och blandar drinkar på. Romen gör sig särskilt bra i spritigare drinkar som en Old Fashioned, men den funkar även som ersättare till gin i en citrusdriven Negroni.  Väljer du att dricka spriten i sin renaste form så rekommenderas tunna tulpanformade glas för att optimera smakupplevelsen.

The Balvenie Doublewood 12 Years 

Nr 10477, 589 kr.

Alla barskåp behöver innehålla en skotsk single malt av hög kvalitet, om samlingen ska anses vara komplett. Precis som med all annan sprit på den här listan så vill jag att den ska funka bra i drinkar såväl som att dricka rent. Det gör Balvenie Doublewood 12. Riktigt bra blir den till exempel i en klassisk Whisky Flip med lite riven muskotnöt på toppen. 

Pomologik Ingrid Marie XO 

Nr 50730, 799 kr.

Pomologik Ingrid Marie XO är ett helt unikt svenskt äppeldestillat som fått mogna på ekfat. Resultatet är en äppelfruktig sprit som bäddats in i ett knäckigt smaktäcke där vanilj, karamell och kanel är drivande. Tänk äppelpaj med vaniljsås, fast i spritform. Om möjligt  ännu bättre blir det att blanda destillatet i en klassisk Fizz med äppelsyra istället för citronjuice. Eller för den delen i en varm drink med äppelmust och grädde.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.