Hoppa till innehåll

Japanska jackan årets stora trend – köp den från 699 kr

Tom Cehlin Magnusson

Café guidar dig till hur du får tag i sommarens hetaste jacka – och ger tips på modeller i butik just nu.

Sommarens stora trend är ett skimrande vackert plagg med ett mörkt förflutet. Den japanska souvenirjackan, eller ”Sukajan” som som den också kallas, har sitt ursprung i Japan vid slutet av andra världskriget.

Efter krigets slut lät de amerikanska soldaterna brodera (vad de upplevde var) traditionella japanska motiv på sina jackors ryggar. Vanliga motiv var drakar, geishor, körsbärsträd och tigrar. Jackorna gick att vända ut och in och gjordes ofta i återvunnet silke från militärens fallskärmar. Jackorna togs hem till USA som souvenirer, vilket gav jackan dess namn. Eftersom amerikanska trupper några år senare återvände till Asien, till Korea och Vietnam, fortsatte souvenirjackorna att tillverkas till de amerikanska soldaterna. Det återkommande krigandet gjorde dock att de senare varianterna av jackan försågs med mer dystra motiv och pacifistiska budskap.

souvenir-jackets-07

Ironiskt nog kom jackan att få fortsatt liv i sitt hemland där revolterande ungdomar och medlemmar ur Yakuza-maffian adopterade jackan som sin egen. I dag har den fått nytt liv då märken som Saint Laurent och Louis Vuitton har gjort sina egna lyxiga varianter som har synts på personer som Keith Richards, Harry Styles och Ryan Gosling.

Nedan finner du tre varianter som du kan köpa nu, men för att få tag i en autentisk japansk souvenirjacka får du leta dig vidare till Ebay, Etsy eller varför inte japanska marknadsplatsen Rakuten, som säljer originalet av Tailor Toyo? Lyxvarianterna från de franska modemärkena är dyra, men bland vintageutbudet finns det en chans att fynda.

8071f4a571e8363126e2a18ec9aefa90170d1743

Nudie, 2 490 kr.

zara1
Zara, 699 kronor. 

topman

Topman, 714 kronor. 

asos1

Jaded London (via ASOS), 1 249 kr.

688612_mrp_fr_xl

Kapital, 7 563 kr. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.