Hoppa till innehåll

”Jag blir trött på att folk är så där dumma som vi skojar om”

Markus Thunberg

Sveriges kunnigaste komiker om det orättvisa hatet mot Elisabet Höglund, höga komikerarvoden och haschmuffins.

ronndahl-jesper-bild

Namn: Per Jesper Rönndahl.

Född: 27 juni 1979 i skånska Veberöd.

Familj: Bor i Fredhäll i Stockholm med flickvän och en son på 1,5 år.

Karriär: Började med spex på gymnasieskolan Spyken i Lund och har jobbat med radio-programmen Pang prego, Hej domstol och Institutet. Vann På spåret tillsammans med Elisabet Höglund 2015 och 2016.

Aktuell med: Boken Framtiden – en illustrerad guide släpps nu. Föreställningen Senaste nytt har premiär i vår.


Vart är vi är på väg?

– Jag har en optimistisk syn på framtiden, vi är på väg mot feta grejer. Men vissa grejer kommer att vara lite läskiga, som att man tankar upp hela sig själv och maler ner sin köttkropp till grisföda för att man inte behöver den längre.

Finns det något patetiskt i att du som 37-årig man tycks viga ditt liv åt att förklara saker för andra?

– Tvärtom! Det är ganska skönt att ha nischat mig på det sättet. Det är värdigt, nu när jag har familj vill jag göra lite mer värdiga grejer.

Hur länge har du och din tjej varit tillsammans?

– Sen 2014. Eller sen 2012! 2014 kom vår son. Nej, 2015. Han tillverkades 2014, vår son. Så ja, sen våren 2012.

Ska vi prata om dina hängslen?

– Jag blir väldigt svettig på scen, så det går inte att ha slips eller fluga eftersom jag måste släppa ut luften vid halsen. Jag ville ha något som ser fint ut och då blev det hängslen.

Vilken är ditt livs värsta drogupplevelse?

– Jag åt en haschmuffins som Kringlan Svensson fått på sitt födelsedagskalas. Sen fick jag reda på att man inte ska äta hela, men det gjorde jag och blev helt väck.

Du framstår som en snäll person, hur kommer det sig att du är kompis med komikern K Svensson som hotat Aftonbladets kulturchef med våldtäkt och turnerat med föreställningen Persona non grata.

– Det är inga konstigheter. Jag tycker att om Xavier och Magneto kan vara kompisar så kan jag och Kringlan vara det. Magneto har gjort mycket värre saker än Kringlan.

Hur mycket har ditt arvode för företagsgig gått upp sen du vann På spåret?

– Bokningsbolaget sa att jag antingen kunde jobba jättemycket eller höja arvodet och jobba mindre. De höjde med 20 procent, så det är svingött.

Hur jobbigt besserwissig är du?

– Jag är irriterande såklart, men inte på de nivåerna jag skulle kunna vara. Problemet för oss besserwissrar är osäkerheten, att man behöver bevisa någonting. Det är lättare att vara ödmjuk när man vet att man inte behöver bevisa något.

Min tjej är också envis, annars hade det inte gått.

Några tips till andra allvetare?

– Rätta inte andra, det är den största driften en besserwisser har. För mig har det hjälpt att känna tillfredsställelse i att tygla mig själv, tänka att nu var jag trevlig här, sa ingenting. Ofta är det smart att säga ”jag läste någonstans att det kan vara på det här sättet” hellre än ”nej, du har fel”. Semantik kan rädda en hel kvälls stämning.

Det kan vara svårt för allvetare att erkänna när de har fel.

– Det hände senast i går när min tjej inte lyckades sätta fast bilbarnstolens bälte. Jag sa att det var hon som gjorde fel, när det egentligen var fel i fästet. Det hade varit enkelt för mig att inte vara dryg men jag kände ändå att nu kör vi. The struggle continues.

jesper-ronndahl-cafe

Hur är du som pappa?

– Det är svårt med en 1,5-åring för man vet inte vad de vill göra och jag tycker alltid att det är roligast att göra en aktivitet. Bygga Lego till exempel, men han är helt ointresserad av det. Det är någon slags rådvillhet som går över i dåligt samvete.

Hur många pappadagar tog du?

– Jag vet inte, men det var hela våren och sommaren. Vi fick jämställdhetsbonus, så det betyder väl att vi vann på något sätt!

Vilket är ditt dyraste plagg?

– Min smoking kostade säkert 7 000 kronor och eftersom jag har aparmar måste jag alltid förlänga allt. Jag lägger inte mycket pengar på kläder men jag customizar datorn.

Har du en sådan gamingdator man ser in i alltså?

– Jag har haft, men nu har jag laptop. Men jag har spelat så många timmar datorspel att det är skrämmande. Samtidigt är det som att vara på spa när jag spelar Total War: Attila på tåget.

Det är imponerande hur du inte sagt ett enda ont ord om Elisabet Höglund under tre säsonger av På spåret. Inte ens när Kristian Luuk säger att hon pratar mycket.

– Det känns som att de klippt henne elakt för hon framstår som mycket drygare än hon är. Hon pratar mycket, men det är min räddning. Då hinner jag tänka. Hon är svintrevlig, superkunnig och den snällaste människan som finns så jag skulle aldrig säga något ont om henne.

Du är inte bara konflikträdd?

– Är inte alla det? Om man inte går på anabola. Jag ser det mer som att jag är konfliktsmart, jag tror att man löser saker lättare genom att diskutera än att skrika.

Berätta om din senaste konflikt.

– Jag kan ha en väldigt bestämd uppfattning om hur man ska inreda ett rum mest bäst, som att skrivbordet ska stå vid fönstret. När min tjej säger ”Jesper nu får du fan ändra dig” blir det konflikt. Hon är också envis, annars hade det inte gått.

Stämmer det att du fått frågan om att bli domare i På spåret?

– Nej, och det vill jag inte ha heller. Vilken mantel att axla, det verkar svinjobbigt. Däremot domare i Talang. Jag tackade nej.

När blir du riktigt arg?

– Ring P1, det är mitt värsta program alla kategorier. Jag blir så trött på att folk är så där dumma som vi skojar om. Det är läskigt att folk kan vara så dumma i hela huvudet. Jag blir uppriktigt modfälld av det.

Utbildningsministern har en del jobb kvar att göra. Hur ska Sverige få ordning på skolan egentligen?

– Lärare är också besserwissrar, men som lärare kan man faktiskt vara lite roligare än vad många av dem är. Det är inte alltid man känner för att vara rolig, men ta det från en komiker: Det gör inte jag heller, men jag gör mitt jobb ändå.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.