Hoppa till innehåll

Så klär du dig rätt på jobbet – från arbetsintervjun till casual friday

Olle Arnell

För att erövra världen i arbetslivet ser den smarte till att kläderna jobbar för honom. Stilexperten Oscar Arrsjö – aktuell med boken Klä dig för framgång – ger sina bästa tips.

Klä dig rätt för arbetsintervjun

Varför är det så viktigt att klä sig rätt till en arbetsintervju?

– Hjärnan arbetar primärt i bilder. När de som anställer ska välja sin kandidat efter genomförda intervjuer dyker minnesbilder på dessa personer upp i deras huvuden. Om det inte är Chippendales du sökt jobb hos kommer de att se dig i de kläder du bar när ni träffades. Se till att den bild de får upp är så fördelaktig som möjligt. Visst kan du övertyga vem som helst om att du är rätt man för jobbet med din charm och intelligens, men varför inte ge dig själv så goda förutsättningar som möjligt och äntra rummet med ett riktigt bra första intryck? Motparten träffar oftast många kandidater och rätt klädsel inger det förtroende som kan vara skillnaden mellan två på papperet lika kompetenta kandidater.

Är det viktigt att ta reda på vad jobbet har för 
klädkoder?

– Det är alltid bättre att vara överklädd än underklädd men det gäller även att se till att inte vara för överklädd. 
Genom att förse dig själv med information om rådande klädseln på arbetsplatsen du aspirerar på att rekryteras till vet du var du ska lägga ribban. Att dyka upp i kritstrecksrandig kostym hos en IT-startup kan vara lika fel som att inte bära slips hos en investmentbank. Folk gillar folk som är som de själva och man vill att en ny rekrytering ska passa in i gänget.

Funkar den formella klädstilen för alla arbetsplatser?

– Om du söker anställning som bilmekaniker är det förstås mindre formella kläder som gäller än om du aspirerar på ett gig som bolagsjurist. Dessa klädtips riktar sig primärt till den som rör sig i kontorskorridorer.

Vad ska man göra ifall man blir nervös innan arbetsintervjun?

– Känner du dig nervös trots att du tagit till dig av mina tips gällande rätt klädsel kan du prova så kallad power posing. Glid in i badrummet och ställ dig framför spegeln med högt huvud, stolt hållning och händerna i sidorna eller armarna i en bicepsspännarpose i huvudhöjd. Titta på dig själv i några minuter medan du drar djupa andetag. Studier har visat att detta beteende höjer testosteronnivån med 20 procent och sänker nivån av stresshormon med 25 procent! Kombinerat med rätt kläder är det den sista pusselbiten du behöver för att ge dig själv optimala förutsättningar innan du ger dig in i intervjurummet.

Vilka kläder väljer jag?

– En grå kostym funkar alltid.

Casual friday – ledigt och snyggt

Vad är Casual Friday?

– De flesta som jobbar på en arbetsplats med lite nivå på klädseln känner förstås till det, men för den oinvigde är det ett amerikanskt begrepp som härstammar från Hawaiis Aloha Friday. Innebörden är att man rundar av veckan med en ledigare klädsel den sista arbetsdagen.

Hur vet man vad som funkar på arbetsplatsen?

– Som nyanställd kan du alltid fråga chefen.

Varför är fredagar ett ypperligt tillfälle att sticka ut på jobbet?

– Dina chanser att göra karriär är precis lika stora en fredag som någon annan dag i veckan. Och kom ihåg att du ska klä dig för jobbet du vill ha, inte jobbet du redan har. Fredagar är ett ypperligt tillfälle att sticka ut på din arbetsplats. I veckodagarna när alla ser snarlika ut kan det vara svårt, men när dina kollegor dyker upp i slappa byxor och joggingskor och du står välklädd och ensam i rampljuset är det lätt för chefen att med en enda blick urskilja vem som är den mest ordentliga och trovärdiga medarbetaren. Se dock till att vara lite ledigare klädd än övriga dagar för att undvika att bli utfryst av kollegorna i egenskap av Casual Friday-sabotör.

Hur sticker man ut på ett stiligt sätt?

– Mitt tips på en vinnande casual friday-outfit är en långärmad tunnstickad pikétröja, som tack vare sin krage och långa ärm ger ett mer sobert intryck än en vanlig piké eller t-shirt, till ett par uddabyxor (trumfar alltid jeans på kontoret) och cleana mockasneakers.

Säljmötet – välklädd men diskret

Hur inger man självförtroendet till det viktiga säljmötet?

– Självförtroende är a och o. Om du tror på dig själv är sannolikheten betydligt större att den du ska träffa också gör det. Låt det dock inte gå över styr så att du framstår som kaxig. Att sälja handlar mycket om att lyssna på motpartens behov och att utstråla kompetens och pålitlighet. Att sladda in 
i en Ferrari eller slå sig ner i glansig kostym och 
mastig guldklocka är inte rätt väg att gå.

Vilken stil är det säljande konceptet?

– Även här varierar det förstås mellan branscher och exentriska entreprenörer kan tjäna på att ta ut svängarna klädmässigt, men de allra flesta har mest att vinna på att satsa på en välklädd men diskret stil. En skjorta under en tunn och prydlig merinoulls- eller kashmirtröja till en skräddad rock så här vintertid och ett par välputsade skinnskor med matchande datorväska är en god bas.

Vilket stilintryck vill man ge?

– Försök att klä dig i linje med varumärkesidentiteten hos det företag du representerar. Kommer du från ett nyskapande tech-bolag är en stramt futuristisk och helsvart look att föredra framför en brun manchesterkostym, oavsett hur trendigt manchester må vara just nu, för att ge ett exempel.

Har visitkorten försvunnit?

– Inte helt, särskilt inte internationellt. Och det minskade antalet gör att de får mer uppmärksamhet. Visitkort får dig att framstå som förberedd och handlingskraftig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.