Jocke Bergs lyxiga rocklook – så snor du hans stil

När Jocke Berg och Kent avslutar sin 26 år långa karriär gör man det med stil. ”Kent gör verkligen en fin sorti modemässigt”, säger Cafés modechef Daniel Lindström.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-12-29 13:07  |  Lästid: 2 minuter

När vissa rockers står och övar till en spelning inför tomma läktare drar de på sig en t-shirt, en gammal huvtröja, ett par slitna jeans och slänger på sig gitarren. När Kent-sångaren Jocke Berg ska soundchecka inför avslutningskonserten i Tele 2 Arena gör han det i en rätt fantastisk stickad kofta. Hans kofta är röd med ett djuraktigt, spräckligt mönster – tjock och lång. En perfekt vintertröja att mysa med i mellandagarna, men samtidigt tuff. Två problem finns dock för oss som vill ha en likadan: tröjan är superdyr, och säljs inte längre.

Det är verkligen inte den enda gången Jocke Berg väljer en rockig – och synnerligen lyxig – stil. Vi har kikat närmare på sångarens kläder i SVT-dokumentären Vi är inte längre där.

– Kent var föregångare med att bära kostym. När de började med det på 90-talet var det bara farbröder som hade kostym, det dröjde flera år innan Acne började göra smala kostymer och smala slipsar som var trendiga, säger Cafés modechef Daniel Lindström.

Nämnda röda kofta kommer från designern Hedi Slimanes första herrkollektion för det franska modehuset Saint Laurent, till hösten 2013. Tröjan som syns i Kent-dokumentären Vi är inte längre där är faktiskt samma som Jocke Berg bar under Tele 2 Arenas invigning tre år tidigare. Priset? Runt 10 000 kronor ny.

– Kents sångare har en extremt påkostad garderob. Han ska ha sagt att det är som en samling, säger Daniel Lindström.

Stjärndesignern Hedi Slimane tog över som creative director för Saint Laurent 2012 efter att ha jobbat på Dior Homme ett tag. På Saint Laurent har han under flera säsonger tillsammans med lyxmärken som Gucci visat upp stickade tröjor och kostymer på ett rock'n'roll-igt sätt.

– Man kan säga att Hedi Slimane är som en husgud för Jocke Berg, det syns. Diors, Balmains och Saint Laurents stil med boots, smala kostymer, smala slipsar och skinnjackor med hög modegrad har varit grunden i Kent-sångarens stil de senaste tio åren. Det sägs att Jocke Berg köpt hela kollektioner av plagg från just Saint Laurent, säger Daniel Lindström.

Saint Laurent har varit ett av världens pop-, rock- och hiphopstjärnors favoritmärken de senaste åren. Under visningen 2013 lät Slimane brittiska indieband vara modeller för plaggen och i februari 2016 bjöds några av världens största artister, skådespelare, modeller och modeprofiler in till Palladium i Los Angeles för att visa upp Slimanes sista kollektion. Bland andra Justin Bieber och Lady Gaga kom.

I april 2016 lämnade Hedi Slimane Saint Laurent och efterträddes av Anthony Vaccarello.

[allergallery id="92538"]

Att Kent och Jocke Berg väljer exklusiva plagg är knappast en nyhet. När Café utsåg Jocke Berg till en av Sveriges 50 bäst klädda män 2016 var motiveringen: ”Konsekvent smak och ett extremt intresse för kvalitet och hantverk har byggt upp Kent-sångarens imponerande garderob. Här finns bland annat landets största samling av skinnplagg från den kultomsusade (och tokdyra) avantgardisten Carol Christian Poell.”.

– Jocke Berg har haft så sjukt fina kläder på senaste tiden. Även om han bara sitter i replokalen har han ett par fantastiska bruna boots och en snygg t-shirt, säger Cafés modechef Daniel Lindström.

Ett annat plagg Jocke Berg ofta bär på scen är en röd Hedi Slimane-designad orkesterrock från Dior Homme.

Under avslutningsturnéns konsertavslutning klädde sig bandet bland annat i vita, skräddarsydda kavajer från det italienska modehuset Brioni.

– Kent, och i synnerhet Jocke Berg, gör verkligen en fin sorti modemässigt, säger Daniel Lindström.