Hoppa till innehåll

Jocke Berg gör comeback – som smyckesdesigner för Efva Attling

En man och en kvinna samt två smycken

Den forne Kent-sångaren har återigen designat smycken åt Efva Attling. Denna gång med reflektioner i fokus.

Under någon sorts kreativt paraply, kallat The HÖGDALEN, har Efva Attling de senaste åren bjudit in diverse högprofilerade namn för att designa smycken åt hennes smyckesimperium. Sedan tidigare har både Thåström, Jonas Åkerlund och Jocke Berg gjort smycken för smyckessamlingen döpt efter Stockholmsförorten och nu är det dags för Jocke Berg – igen.

Det har gått tre år sen han senast isatte sig rollen som smed (eller åtminstone smyckesdesigner) och denna gång tar sig den gamle Kent-sångaren an uppgiften med ett självförtroende stärkt av tidigare erfarenheter.

”När vi gjorde den första kollektionen så lärde jag mig så otroligt mycket. Jag befinner mig ju i musikbranschen, där vi i princip inte har fysiska produkter längre. Men när man jobbar med smycken så blir det så tydligt att här handlar ju allt om hur det ser ut, vad det väger, hur det känns och hur ljuset speglar sig”, berättar Jocke i ett pressmeddelande (han gör inte intervjuer).

Foto: Eva Dahlgren

Just reflektioner verkar ha varit en röd tråd i arbetet med de nya smyckena där formen av en mutter är återkommande i samtliga smycken. Där den tidigare kollektionen hade smycken med intrikata mönster är dessa slätare i sin utformning.

”En utav mina favoritdesigners, Carol Christian Poell, gjorde ett armband som var en spik som var hamrad så att den snurrade 1 ½ varv runt en handled. Jättevackert men också brutalt på något sätt. Det fick mig att tänka att man kanske skulle kunna använda något annat ur den världen, slit och släng-föremål som ändå har en otroligt spännande och vacker form. Och när muttrarna blev så här små och man sätter ihop dem, så kommer de snurra inbördes och det ger väldigt, väldigt fina speglingar.”

Kollektionen går under namnet Work (som en hyllning till Rihanna) och innehåller smycken i både silver och guld och där den tidigare kollektionen gjordes för män är denna gjord för folk som, precis som Jocke själv, inte bär smycken så ofta.

”Jag bär inte så mycket smycken själv, eller jag har gjort i perioder, men jag kan tycka att det är intressant att göra smycken för människor som kanske inte är så intresserade av de där pråligaste sakerna. I stället har jag gjort pieces som betyder något, som man kan köpa i present till sig själv när man gjort något bra, eller till någon annan.”

Har du gjort något bra och vill köpa något av Jocke Bergs skapelser som en present till dig själv eller någon annan kan du göra det genom att klicka här. Priserna ligger mellan 1 700 och 40 000 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.