Hoppa till innehåll

Johan Hurtig Wagrell ny bloggare på Café: ”Blir mode, tramsiga vardagsbetraktelser och spaningar om kultur”

Johan Hurtig Wagrell
Joakim Almén

Komikern och tidigare Café-profilen Johan Hurtig Wagrell återupplivar sin blogg på Café.

Johan Hurtig Wagrell är den tidigare Café-medarbetaren som bytte bana för att satsa på humorn. Idag är han en del av den svenska standup-scenen och livnär sig i mångt och mycket på att vara rolig inför publik. Har du läst Café nån gång under det senaste decenniet är det högst troligt att du läst en text av Johan Hurtig Wagrell. För drygt sex år sedan hade han också en populär modeblogg på samma domän – en modeblogg som nu han nu tänker skjutsa liv i på nytt.

Vi tog ett snack med vår nya bloggare om komikers (brist på) stil, han och hans fru Johannas kommande mysteriedeckare och Johans inte helt sunda relation till japanska t-shirts.

Här hittar du Johan Hurtig Wagrells blogg

Hallå där Johan Hurtig Wagrell och välkommen tillbaka till Café! Hur är läget?

– Efter sex år av terapi, kryddat med medicinering och träning: Tack, det är kanon! Kul att vara tillbaka på sin gamla arbetsplats, men jag ser att ni slängt alla mina grejer och kastat pil på Hiroshi Fujiwara-idolbilden. Känns lite onödigt.

Hur låter det när Johan Hurtig ska sälja Johan Hurtig till nån som inte vet vem Johan Hurtig är? Varsågod!

– Tack! Är inte så förtjust i försäljning (och dåligt bevandrad inom fältet människohandel) så… hej, ursäkta förlåt, vill du köpa… Johan Hurtig? Heter ju Johan Hurtig Wagrell nu dessutom så kanske kan man säga något om utgående modell? Nej, men glad kille på 38 jordsnurr som älskar att pennfajtas, stå på scen eller framför en kamera – ELLER framför en spegel – och har nära till maniskt beteende samt en inte helt sund relation till japanska t-shirts.

Du är standup-komiker, en mångårig före detta Café-medarbetare och snart också författare – berätta om det sista?

– Mångårig låter som en synonym till uråldrig, men det kanske bara är min åldersnoja som talar? Jag har i alla fall, efter en 20-årig önskan utan att något har hänt, till slut skrivit en bok. Tillsammans med min fru Johanna. En mysteriedeckare som utspelar sig parallellt i nutid och på 90-talet. Efter många omskrivningar är det strax dags för min agentur att hitta ett lämpligt (intresserat) förlag, så det KAN fortfarande gå åt helvete med allt. Hoppas inte!

Förlåt, kom ifrån ämnet här. Du har ju blivit med blogg på Café. Förra gången hade du en spretig modeblogg. Vad ska du blogga om den här gången?

– Nu… ska jag blogga… spretigt… om mode. Fan, sa jag så förra gången alltså? Ja, det är väl en passande formulering fortfarande. Jag vill liksom hålla ryggen fri från att behöva bli lika tråkig och likriktad som ALLA ANDRA (japp, alla andra) modebloggare och dessutom kunna stoppa in vad som helst som händer mig i mitt liv och i mitt huvud. Så det blir mycket mode, tramsiga vardagsbetraktelser, spaningar om kultur, njutlevelse (nytt ord, njutning plus upplevelse) och gissningsvis en del photoshoppade smala ordvitsar. Någonstans på internet finns bildkollaget Nelson Margiela kvar sen sist. Förlåt igen.

Du är ju väldigt modeintresserad. Känner du ibland att ditt modeintresse står i vägen för din komikerkarriär? 

– JA! På flera sätt. När jag ”sadlade om” till komiker från ”modekille” för ett antal år sen förlorade jag flera tusen följare på min instagram @johanhurtig (panik panik panik), så nu är jag rädd att tappa komikerföljarna om jag blandar in mode igen. Venndiagrammet med cirklarna modeintresserade och humorintresserade verkar vara rätt separerat. Så med det sagt, följ mig gärna på insta, jag längtar smått desperat till den gyllende 10K-gränsen. Annars har standupscenen generellt superlåg modegrad, jobbuniformen är ju jeans och t-shirt (och illasittande smoking när man gör sin Netflix-special), det finns någon ickebevisad teori om att publiken inte klarar av att lyssna om man har kläder som sticker ut. Hahaha, så dumt. Men visst har jag ofta tonat ner trendigheten på scen. Synd ju!

Sportfigurer peakar ju generellt i prestation vid 25-30-årsålder – vid vilken ålder är egentligen en komiker som allra roligast?

– Omöjligt att säga, jag tycker det är mer som att olika åldrar har olika fördelar. I ungdomen har man ofta en icke-reflekterande, jag-fokuserad ”vi kör”-attityd som kan bli väldigt kul, sen när man blir vuxen så har man upplevt mycket mer saker i livet och kan kanske bli mer unik på det viset, samtidigt som man kan analysera sin samtid – och när man är gammal så skiter man i allt och alla, vilket förstås är superroligt. Jag ligger väl i mitten men gör mitt bästa för att också ta det bästa från alla faser.

Fort, tre snabba modetips!

– Oj, panik! 1. Gå till frisören, börja träna och köp nya skor (Det var ett tips ihopbakat.) 2. Köp ett par byxor som är lite mer speciella, det kan vara en oväntad färg eller mönster, bara det inte är de gamla vanliga jeansen, khakibrallorna, mörkblå eller grå kostymbyxorna. Varför inte armegröna byxor? Jeans i offwhite? Något randigt eller rutigt? Det kommer lyfta din stil, och jag lovar, det ser inte så konstigt ut som det först känns. 3. Köp en snygg vardagsväska! SÅ många killar kämpar på med en tilltufsad ryggsäck, rymlig ”sportbag” eller fådd (och värdelös) tygpåse. Lägg lite research och pengar på en fin variant, vare sig det är en rejäl totebag, designrygga eller weekendbag, och KÄNN hur livet lyfts.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.