Hoppa till innehåll

”Att tända en brasa, ta en trefingrarswhisky och röka cigarr är den ultimata lyxen”

Kocken Johan Jureskog.
Joel Ågren

Café ställer livets stora frågor
till våra favoritpersoner. Den här gången: ständigt aktuelle krögaren Johan Jureskog som nyligen öppnade hyllade fisk- och skaldjurskrogen Rolfs Hav.

Vilken är din största framgång i livet?

”Min familj. Jag har många kraschade förhållanden i ryggen och hade nästan gett upp hoppet om att träffa någon och bli pappa innan jag träffade min fru. Att vara småbarnspappa vid 48 års ålder tar på krafterna, även om jag älskar det. Hade jag fått välja hade jag skaffat familj tidigare.”

Och din största motgång?

”Covid, och hur pandemin drabbade vår bransch. Det var det tuffaste jag har varit med om. Totalt jävla mörker. Att vara pappa och brödfödare och inte veta hur vi skulle klara oss ekonomiskt var skittufft. Jag stängde in mig en vecka på landet, söp skallen i bitar och var helt under isen ett tag, innan staten började backa upp ekonomiskt och vi började få kontroll på situationen. Idag driver vi företag på ett helt annat sätt än tidigare. Innan covid var det mycket vilda västern. I dag är det ordning och reda.”   

När är du som lyckligast?

”När jag har en ledig helg framför mig, precis har lastat båten och är på väg ut till landet med familjen. Lugnet som havet ger en är magiskt.”

Vad håller dig vaken om nätterna?

”Jag har en lista. Den måste vara tom för att jag ska kunna slappna av och sova. Annars ligger jag bara och tänker på allt jag måste göra.”

När blev du vuxen?

”Det kommer jag aldrig att bli. Jag är som ett stort barn som alltid vill ha roligt.”   

Vad händer efter döden?

”Det blir tvärstopp.”   

Vilket är ditt favoritgift?

”Alkohol. Jag har aldrig hållit på med droger, men jag älskar verkligen att dricka. Jag kan inte leva utan drajor och rödvin.”

När grät du senast?

”I går, när jag såg om filmen Coda med min fru. Jag är väldigt känslig och gråter i princip varje dag.”

Vilket är ditt bästa karriärråd?

”Var positiv och var inte rädd för att hugga i. Ska man komma någonstans i livet så är det hårt jobb som gäller. Ingenting kommer gratis.”

Ditt hem står i lågor, vilka tre saker räddar du?

”Min cigarrlåda, ett stort originalfoto på Clint Eastwood av Annie Leibovitz som jag köpte när jag sajnat min deal med McDonald’s, och en bild på min farfar.”

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Frågar man min fru så är det att jag är en fruktansvärd retsticka. Jag älskar att busa.”

Vilken är din favoritsvordom?

”Kuken.”

Vilken är din största extravagans?

”Mina cigarrer. Att tända en brasa, ta en trefingrarswhisky, röka cigarr och titta ut över havet på lantstället är den ultimata lyxen för mig.”

Vad är det närmaste du kommit att dö?

”Jag var väldigt nära att krocka med min Hummer på Gotland för några år sedan. Det kunde ha gått riktigt illa. Som tur var klarade sig alla utan en skråma.”

Krögaren Johan Jureskog driver bland annat restaurang AG och Rolfs Kök i Stockholm samt hamburgerkedjan Jureskogs. I höstas var han en av deltagarna i Kockarnas kamp – Revanschen och i oktober öppnade hans hyllade fisk- och skaldjurskrog Rolfs Hav. Foto: TV4

Vilken är din favoritingrediens?

”Salt. Det går inte att laga mat utan salt.”

Vilken är din mest kontroversiella åsikt?

”Att ingenting kommer gratis.”

Förutom ett boende – vad är det dyraste du någonsin köpt?

”Min båt, en Viggo C8. Den tar oss ut till landet i ur och skur, men så är den dyr också.”

Vilket är det konstigaste ställe du har vaknat upp på?

”Hemma hos en, för mig, helt främmande tjej i Trollhättan för en massa år sedan. Jag hade fortfarande cowboybootsen på när jag vaknade.”

Vad googlade du senast?

”Ethan Hawke.”

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Vårt lantställe. Den platsen har allt jag någonsin kunnat drömma om.”

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag är en tuffing. Är man 1,95, väger 110 kilo, har rakat huvud och säger vad man tycker så sätts man gärna i ett fack. Men sanningen är att jag är en jävla tönt.” 

Vilken är din bästa investering?

”Min fru. Hon är mittpunkten i mitt liv.”

Och din sämsta?

”Jag jobbade röven av mig innan jag drog till Frankrike för att jobba -98, och hade lyckats spara ihop 350 000 kr. Pappa tyckte att jag borde investera i aktier för att få pengarna att växa. Jag tog honom på orden och investerade allt i Ericsson. När jag kom hem från Frankrike några år senare var aktierna värda under 30 000 kr.”

Vilket är ditt bästa life hack i köket?

Make it simple.

Vilket är det märkligaste telefonsamtal du fått?

”Jag blev uppmuntrad att testa mig för klamydia när jag gjorde lumpen. Jag var inte smittad, för protokollet.”   

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15 år?

”Vad självsäkerhet egentligen innebär.”

Vad skulle du beställa för sista måltid om du satt på death row? 

”Entrecote, sallad och ett gott glas rödvin. Mer trestjärnigt än så blir det inte.” 


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.