Annons
Annons

Johan Renck släpper accessoarer tillsammans med brorsan

Regissören Johan Renck och Martin Renck vill göra accessoarer som känns nya, samtidigt som de är tidlösa. – Brand-Fyr är ett slags metal-Hermès, säger Martin Renck.

Daniel Lindström

brand-fyr

Vi börjar med namnet, Brand-Fyr. Vad är det?

– Det är en halvanal, men faktiskt lite gripande, story om en sida av släkten Renck som hållit på med textilproduktion i Tyskland sedan senmedeltiden, berättar Martin Renck.

Annons

Och fortsätter:

I början av 1800-talet importerade man en ångmaskin från Manchester för att effektivisera produktionen i Tuchfabrik Renck. Något snedtände, fabriken brann ner och 120 personer blev arbetslösa. I mitten av 1800-talet drog min farfars far och hans kusin till Eslöv för att pröva lyckan där i stället. Fabriken man hade byggt där, Rencks Yllefabrik, brann ner den också. Namnet Brand-Fyr, ”eld” på tyska och skånska , anspelar på passionen och energin, och vad som kan uppstå ur det mörka och destruktiva.

Gilla Cafe.se på Facebook

Martin, creative director inom reklam och kommunikation, brodern Johan, filmregissör, och Fredric Vinnå har alltså startat ett nytt accessoarvarumärke där första kollektionen består av en tote bag, en plånbok, ett bälte, ett armband och en nyckelring.

– Både jag och Johan har haft ett ben i modebranschen i hela våra yrkesliv. Vi gillar kläder och objekt men är också medvetna om hur extremt komplex hela industrin är om man ska starta något eget. Efter att ha gjort en del analyser hittade vi dock en liten glipa på just accessoarområdet.

– Det finns en stil som inte är representerad ur ett varumärkesperspektiv här och Brand-Fyr, som vi beskriver som ett slags metal-Hermés, känns förhoppningsvis både nytt och tidlöst, fortsätter Martin.

Produktionen – konstruktion, tillskärning och sömnad – har gjorts för hand i den lilla fabriken Nyström Stockholm i Vasastan.

– Vi försökte få väskan producerad i allt från Borås till Kina men konstruktionen är för komplicerad och till slut fanns det bara ett ställe i världen som kunde göra det.

Till denna första kollektion har Brand-Fyr använt noga utvalt vegetabiliskt garvat italienskt och svenskt skinn av högsta klass parat med detaljer i helgjuten antikbehandlad mässing.

– Eftersom inspirationen har hämtats i skandinaviska folksagor med intryck från musikalisk romanticism och magi, och att det finns inslag av en del metal och bondage i looken, var det viktigt med en genomgående luxuös aura och material av yppersta kvalitet.

Produkterna hänger ihop med varandra. Bältet går att koppla ihop med armbandet och plånboken och inuti totebagen finns en löstagbar innerväska.

Brand-Fyrs debutkollektion säljs på Jus i Stockholm.

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar