Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om uppföljaren till ”Joker”

Lady Gaga och Joaquin Phoenix i uppföljaren till filmen Joker.

Inspelningarna till ”Joker: Folie à Deux” har dragit igång och Joaquin Phoenix ser inte ut att ha lagt på sig ett gram i rollen som Arthur Fleck.

Joker var en av 2019 års mest omtalade filmer. En av de mest mytomspunna birollskaraktärerna i actionfilmshistorien förärades en egen film i vilken Joaquin Phoenix lyckades fånga den clownsminkade karaktärens galna megalomani på ett utmärkt sätt. För besväret belönades den rutinerade skådespelaren med en Oscar för bästa manliga skådespelare under 2020 års gala.

Själva filmen hyllades av de flesta, men inte av TV4 Nyhetsmorgons solutdelande filmrecensent Ronny Svensson som tyckte att regissören snodde för mycket från Martin Scorseses Taxi Driver och King of Comedy och listade den som en av historiens sämsta filmer för Café.

Filmen, som hade en relativt liten budget, blev en publiksuccé och enligt branschens gängse regler resulterar publiksuccéer i uppföljare. Nästa film om Jokern är tänkt att släppas under 2024 och inspelningarna är i full gång. Café berättar allt vi vet om Joker: Folie à Deux.

Vad handlar filmen om?

Inget officiellt har kommunicerats om handlingen ännu. Den franska undertiteln ”folie à deux” betyder ”galenskap för två” och syftar till Jokerns vanföreställningar. Det har spekulerats i att Arkham Asylum – Gothams mentalsjukhus, där Jokern spärras in i slutet av första filmen – kommer att utgöra en viktig del av filmen. I Batman: The Animated Series träffar Harley Quinn Arthur Fleck för första gången på mentalsjukhuset där hon är hans terapeut. Jokern lyckas där manipulera henne och de blir sedan ett kriminellt kärlekspar.

När har Joker: Folie à Deux premiär?

Vi får vänta i nästan ytterligare ett tag innan filmen har premiär. Den 4 oktober 2024 är officiellt kommunicerat premiärdatum.

Vilka skådespelare är med?

Joaquin Phoenix återvänder i rollen som Jokern, eller Arthur Fleck som han egentligen heter. Dessutom kommer Lady Gaga kommer att spela DC Comics-karaktären Harley Quinn. En karaktär som senast spelats av Margot Robbie i bland annat Suicide Squad och Birds of Prey. Robbie själv är extremt positivt inställd till att lämna över Quinn till just Lady Gaga:

”Det gör mig så glad, för jag har sagt från allra första början att allt jag vill är att Harley Quinn ska vara en sån där karaktär som passas vidare från en grym skådepelare till nästa grymma skådespelare – precis som Macbeth eller Batman. Jag tror Lady Gaga kommer göra något fantastiskt med karaktären”, har hon sagt.

Superstjärnan Lady Gaga ska spela Harley Quinn i ”Joker: Folie à Deux”. Foto: Getty Images

Bland övriga bekräftade skådespelare märks Zazie Beetz som återvänder i rollen som Sophie Dumond, Brendan Gleeson (Mr. Moody i Harry Potter-filmerna), Catherine Keener (Get Out), Jacob Lofland (Mud) och Harry Lawtey (Industry).

Är filmen en musikal?

Det har ryktats om att Joker: Folie à Deux skulle bli en musikal, uppgifter som inte har bekräftats. Huruvida filmen kommer att slå an samma mörka mollackord som den första är fortfarande oklart. Men av den korta trailern som delats av bland andra Lady Gaga att döma verkar sång och dans utgöra en beståndsdel. I den väldigt korta teasern ses silhuetter av Jokern och Quinn dansa till tonerna av jazzdängan Cheek to Cheek.

Jokern har samma låga matchvikt

Inför rollen som Jokern levde Joaquin Phoenix på sallad, gröna bönor och äpplen för att för att komma i rätt matchviktig. Det rapporterades om en Christian Balesk The Machinist-förvandling där Phoenix gick ner 23 kg inför rollen. Att döma av den första bilden från inspelningarna som delats av regissören Todd Phillips har Phoenix än en gång genomgått sin kalorsnåla diet för att kunna gestalta Jokerns rangliga kropp. Jokern ser att ha gått upp 0,0 gram sedan förra gången vi såg honom.

Är det samma regissör som i första filmen?

Ja, Todd Phillips, som innan Joker mest var känd för Baksmällan-filmerna, regisserar även uppföljaren. Precis som i första filmen har manushjälp av Scott Silver.

Todd Phillips regisserar även uppföljaren till ”Joker”. Foto: Getty Images

Källor: Screenrant, Indiewire och Timeout.

.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Warner Bros:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.