Hoppa till innehåll

Jonas Björkman: Wayne Gretzky var riktigt vass på tennis

Markus Thörnhammar

Café tar pulsen på mannen med Brysselsteget inför tennisturneringarnas tennisturnering, Wimbledon, där han i år agerar expertkommentator.

I dag drar den otroligt anrika tennisturneringen Wimbledon igång. I två veckor kommer gräsbanorna i sydvästra London att nötas ner till oigenkännlighet av vitklädda lirare som alla hoppas få lyfta den buckla som Björn Borg prenumererade på under några år på 70-talet.

Svenska tittare följer med fördel spektaklet på nästan lika anrika Eurosport (eller närmare bestämt i deras play-tjänst), där tennislegendaren Jonas Björkman sitter i expert-kommentatorsstolen. Utöver sin framgångsrika karriär som innehöll 6 singeltitlar och 54 dubbeltitlar är Björkman känd för sin originella segergest ”Brysselsteget” och ett klassiskt Youtube-klipp där han låter domaren få sina fiskar varma på ett spektakulärt sätt. Café har tagit pulsen på den forne världsfyran och dubbelspecialisten inför kommentatorsuppdraget i Wimbledon.

Jonas Björkman när det begav sig, nere på Wimbledons gräs.

Vilken spelare bör man hålla lite extra koll på under Wimbledon?
– Det är som vanligt Djoković, Federer och kanske Nadal. Sen kan förhoppningsvis nån av de yngre spelarna skrälla.

Vem tar över när det blir dags för ovan nämnda trio att lägga racketen på hyllan?
– Greken Stefanos Tsitsipas kommer att vara där. Alexander Zverev är ju där nedan. Och kanadensaren Felix Auger-Aliassime tror jag mycket på.

Du gjorde ju dig känd som en dubbelspecialist av rang under karriären – vem är din favorit-dubbelspelare på ATP-touren just nu?
– Bra fråga. Svårt… jag får säga att min favorit är min polare Robert Lindstedt.

Jonas Björkman håller på gamla kompisen Robert Lindstedt i dubbel.

När gjorde du ett Brysselsteg senast?
– Det var i häromdagen faktiskt när jag spelade seniortävlingen Svaneholm Open utanför Malmö. Jag slog fransmannen Cédric Pioline och då slängde jag fram ett Brysselsteg vilket var jäkligt roligt.

Hur ofta spelar du tennis nuförtiden?
– Jag är en periodare. Ibland spelar jag en hel del, som nu när jag förberett mig för den här tävlingen. Men sen kan det gå en månad när jag inte spelar någonting och sen helt plötsligt spelar man två, tre gånger i veckan, så jag pendlar väldigt mycket.

Vad är ditt bästa tips till en hobby-tennisspelare som vill förbättra sitt spel?
– Jag skulle säga att man ska försöka att tålamod och inte spela för svårt. Det är en härlig känsla när man sätter bollen i krysset men vill man försöka vinna fler matcher i divisions- eller seriespel så skulle jag säga att man ska ha mer tålamod och låta motståndare göra lite av jobbet. Så gärna spela mycket cross och vänta på rätt läge och kanske ta den raka då, så man inte stressar för tidigt i spelet.

Du måste ha lirat mot många celebriteter genom åren. Vem av de kändisar du spelat mot är bäst på tennis?
– En som var riktigt bra var Wayne Gretzky faktiskt, som jag fick spela med för många herrans år sen. Han spelade fin tennis. Förutom det skulle jag säga att Olof Mellberg är den som är vassast av de jag spelat mot på senare tid.

Vem var inne och fördärvade i ditt liv senast?
– Nu har jag inga domare som är inne och fördärvar längre, så då tror jag inte att det är någon som har fördärvat tillräckligt faktiskt.

På tal om att fördärva, ett av Sveriges roligaste klipp är du huvudperson i. En anledning att det är så roligt är dina, för att vara så förbannad som du var, annorlunda ordval. Pratar du alltid så där när du blir förbannad?
– Det tror jag nog inte. Med tanke på hur spontant förbannad jag blir så var det inte mycket jag hann tänka på där utan det bara exploderade, så det tror jag inte är orden jag väljer vid de tillfällena när jag blir arg. Det händer inte så ofta längre och det har nog inte hänt på det sättet heller utan mer att man blir arg på andra smågrejer.

Båstad var (är!) ju känt för att ständigt utnämnas till den populäraste turneringen bland spelarna på ATP-touren. Mycket på grund av festerna kan man gissa. Vad är ditt bästa festminne från Båstad?
– Jag skulle nog säga att Båstad inte är den mest populära tävlingen bland spelarna på grund av festerna utan det som är den stora fördelen med tävlingen är att hotellet ligger precis vid centercourten med 50 meter ner till träningsbanorna, och det gör ju att alla spelarna får så mycket mer tid. Enda gången de har en transport på hela veckan är från flygplatsen för sen finns alla restauranger och allt man behöver runt omkring, så det blir väldigt avkopplande för dem.

– Men jag har faktiskt aldrig sett någon spelare som festar på det sättet, om man pratar riktig ”fest-fest”. Men det kan säkerligen vara att vissa har varit ute när de förlorat och åkt ur turneringen men jag har svårt att se att någon varit ute och festade när de fortfarande varit kvar i tävlingen. Samma för mig, det var inte mycket fest under karriären. Så jag hoppas att det dyker upp nån större fest i Båstad som jag kanske kan vara med på.

Jonas Björkman är expertkommentator under Wimbledon, som sänds i Kanal 9 och i Eurosport Player från och med i dag till den 14 juli.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.