Hoppa till innehåll

Jonas Cramby listar de fem sämsta grejerna på julbordet

Foto: Getty Images

Julbordssäsongen närmar sig äntligen, men det inkluderar förstås även en rad mindre lyckade rätter. Jonas Cramby berättar vad han absolut undviker på denna minst sagt spretiga buffé.

5. Prinskorv

Hur känner man igen en amatör vid julbordet?`Svar: Deras tallrik består av sjuttiofem procent prinskorv. Nu är det visserligen inget fel på prinskorven i sig, men de finns att köpa året om och i 99 fall av 100 är det samma massproducerade Scan-korvar man hittar på landets julbord. Med ett dignande utbud av underlig svensk medeltidsmat till sitt förfogande är prinskorvsätaren helt enkelt en väldigt tråkig människa alternativt nio år gammal (i så fall är du ursäktad). 

4. Brunkål

Som hängiven kålälskare bär det mig egentligen emot trashtalka brunkålen. Men vi måste våga prata om hur satans söt den alltid är. Även om både grönkålen och rödkålen får sig en kyss från sirapsflaskan då och då så brukar sötman vägas upp med både sälta och syra från äppelcidervinäger. Att äta brunkål, däremot, smakar alldeles för ofta som att äta hemgjort lösgodis hos en dement hippie. 

3. ”Modern” julmat

Varje år försöker faktureringssugna ”matkreatörer” modernisera julbordet genom att fylla matmagasin och söndagsbilagor med kulinariska frankensteinvarelser som pankofriterad lutfisk med ärtguacamole eller grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter. Det är ett bra försök, men resultatet brukar bli ungefär lika uppskattat som när chefen sätter på sig en bakvänd keps och ”rappar” om de anställda på julfesten. 

2. Klenäter

Sockrad, friterad deg är ju alltid en bra idé, vem älskar till exempel inte munkar och beignets? Dock borde personen som uppfann klenäterna se över sitt recept lite, för det här håller tyvärr inte längre. Klenäter har nämligen fetthalten hos donuts samtidigt som de på något underligt vis lyckas vara lika torra och smaklösa som finska pinnar. De smakar nödår och tidigt 1800-tal och uppskattas bäst av den elaka föreståndaren till en fattigstuga som tagit fattighjonens julmat, ätit upp den själv och sedan trillar i en varggrop.

1. Senapsgriljerad rotselleri

Vegetarisk julmat är såklart inget konstigt men jag kan ändå inte undgå att tycka att det finns något oerhört sorgligt över den där senapsgriljerade rotsellerin som varje år lämnas orörd på julbordet. Exakt två skivor är uppätna av någon kusin som envist hävdar att den ”faktiskt smakar PRECIS som skinka”. Jag är ledsen kompis, men det gör den inte. Senapsgriljerad rotselleri är den kulinariska motsvarigheten till låtsaskompisar, hemritad porr och en 14-åring som hävdar att han faktiskt har en flickvän –  men att hon bor i Uddevalla och hennes fotografi inte är nerladdat från en rysk dejtingsida. 

Läs även: Jonas Cramby listar de fem bästa grejerna på julbordet

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.