Hoppa till innehåll

Jonas Cramby: Så ska du äta på Sveriges nya tvåstjärniga krog

Foto: Calle Stoltz och Oaxen  På torsdagen kom årets glada besked från Guide Michelin: Sverige har numera tre tvåstjärniga krogar.  På nyaste tillskottet Oaxen krog i Stockholm kan den matintresserade bland annat käka ”sjöborre med sjögräsgelé och fryst filmjölk” (bilden ovan) i deras avsmakningsmeny för nära 2000 kronor.  – Du kan förvänta dig väldigt Stockholmsk miljö … Continued

Skärmavbild-2015-02-26-kl.-12.25.48

Foto: Calle Stoltz och Oaxen 

På torsdagen kom årets glada besked från Guide Michelin: Sverige har numera tre tvåstjärniga krogar. 

På nyaste tillskottet Oaxen krog i Stockholm kan den matintresserade bland annat käka ”sjöborre med sjögräsgelé och fryst filmjölk” (bilden ovan) i deras avsmakningsmeny för nära 2000 kronor. 

– Du kan förvänta dig väldigt Stockholmsk miljö och sevicepersonal klädda som statister i Sjunde inseglet, säger Cafés Jonas Cramby.

* * *

Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, och Oaxen Krog får två stjärnor i nya Guide Michelin, hur välförtjänt är det?

– Det är nog de ställen som är typiska tvåstjärniga krogar i Stockholm. Frågan är om inte åtminstone Frantzén till och med borde ha tre stjärnor? Vi håller generellt en sjukt hög klass i Sverige så kanske det borde finnas ännu fler trestjärniga. I en del andra länder kan ju ibland en del Michelinkrogar va rätt trista och saggiga, säger Jonas Cramby.

Oaxen Krog är ny på listan, vad kan man förvänta sig där?

– Sjukt god mat, väldigt Stockholmsk miljö och sevicepersonal klädda som statister i Sjunde inseglet.

Vill du kort beskriva upplevelsen på Oaxen krog?

– Man sätter sig vid ett bord och blir sedan bortskämd i fyra timmar av besatta kockar och löjligt uppmärksam personal.

Ska man äta på något speciellt sätt just där?

– Som alla krogar i den klassen är det ju bara avsmakningsmenyer som gäller. Brukar va runt 10 rätter plus massa ammisar (amuse boucher). Vill man ha en trerätters får man käka på Oaxen slip, den billigare bakfickan.

Något speciellt man ska beställa eller se upp för?

– Man ska nog inte ens beställa bord om man inte har 3 000 – 4 000 att lägga på en avsmakningsmeny med dryck. Man kommer lite billigare undan om man inte dricker vin till men bara en juicemeny till maten kostar till exempel 650 spänn på Oaxen.

Hur ska man bete sig på de här lite lyxigare ställena?

– Man går nog inte på en sådan krog om man antingen inte är väldigt intresserad av mat eller blir bjuden på representationsmiddag. Så antingen intresserad eller tacksam, antar jag? Däremot är det varken särskilt stelt eller uppstyrt nu för tiden. Mer entusiastiskt och matnördigt.

Någon restaurang du tycker juryn missat?

– Nej. Inte direkt. Generellt högre betyg kanske bara?

Markus Thunberg

* * *

Lär mer!

20 tricks som gör matlagningen väldigt mycket enklare

10 bästa apparna som hjälper dig med mat och dryck

20 Instagramkonton som får det att vattnat i munnen på oss

15 sjuk snabbmatsrätter som aldrig borde ha lämnat köket

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.