Hoppa till innehåll

Jonas Cramby testar den virala hemmakebaben

Går det verkligen att göra dönerkebab i hemmaugn med hjälp av en kavel och två bakplåtspapper? Om man får tro ungefär femtiotusen matinstagrammare den senaste månaden är svaret ett överentusiastisk, kraftfullt gestikulerande: ”Ja!” Cafés matskribent Jonas Cramby bestämde sig för att testa. 

Testlagningen

Eftersom det cirkulerar en mängd olika recept på hemmadöner bestämde jag mig för att göra en enkel smaksatt färs baserad på den virala tekniken, men kryddad som en ”kıyma döner”, det närmaste en autentisk färsdöner man hittar i Turkiet. Eftersom jag varit sjukt sugen på grekiska gyros ett tag, bestämde jag mig också för att använda den virala dönerkebaben till en sådan.

Gyros är den grekiska versionen av kebab där omsorgsfullt grillade, hyvlade och ofta knaperstekta flingor fläsk eller kyckling stoppats i ett underligt tjockt, fluffigt, lite flottigt grekiskt pitabröd, inte sällan i sällskap av sköna dudes som pommes och tzatziki, rödlök och tomat. 

Gyros ser lite ut som om en Berlinsk dönerkebab legat med mexikansk tacos al pastor och fått världens goaste, knubbigaste lilla baby.

Utlåtande

Som irriterande foodie är det min plikt att börja med en brasklapp: färsdönern är inte någon autentisk turkisk döner där tunt skivad kött träs på ett spett, grillas till perfektion, hyvlas tunt och stoppas i ett bröd. Färs använder man såklart inom kebabuniversumet också, men då oftast i form av grillad shish kofta eller i adanaspett.

Den variant som den virala hemmadönern försöker efterlikna är snarare korvkioskdönern ett slags nordeuropeiskt halvfabrikat som uppstod i Berlin på 70-talet när turkiska immigranter började sälja döner i bröd och snart började använda malt kött för att passa massproduktion och snabb servering. Med detta sagt kan jag konstatera att tekniken fungerar! Äntligen en viral matlagningsteknik som inte bara är trams, den är riktigt smart också.

Resultatet blir nästan exakt som på en mindre nogräknat korvkiosk. Eller godare till och med, eftersom du kan bestämma ingredienser och kryddning själv. 

Så gör du den virala hemmadönern enligt Cramby

Ingredienser:

1 kg nötfärs, gärna 15–20 % fett

1 gul lök, riven och pressad på saften

2 tsk salt

2 tsk svartpeppar

2 tsk paprikapulver

2 tsk urfa biber eller lite chili flakes

2 tsk spiskummin

0.5 dl iskallt vatten

Lägg ingredienserna i en matberedare, kör 5–10 minuter tills smeten blir seg, klibbig och homogen. Lägg en klick på ett bakplåtspapper. Lägg över ett bakplåtspapper till.

Tryck först ner färsen med händerna, kavla sedan tunt. Rulla ihop till en tajt rulle och fortsätt till all färs är rullad. Baka din virala hemmadöner i en 225 grader varm ugn ca 20 min. Rulla upp och släng bakplåtspappret. Riv din virala hemmadöner i munsbitar och servera som valfri kebab. 

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.