Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa grabbkväll – så lagar du Hot Wings på rätt sätt

Skippa dillchipsen och bjud in dina polare till Cafés uppdaterade buffémiddag för moderna grabbar*. * * * Maten på en grabbkväll ska vara ungefär som sällskapet: osofistikerat, roligt och perfekt att dricka en massa öl med. Den ska även fungera att stoppa i sig samtidigt som man spelar dataspel eller kollar på fotbolls-VM. Men året är … Continued

grabbkvall-wings

Skippa dillchipsen och bjud in dina polare till Cafés uppdaterade buffémiddag för moderna grabbar*.

* * *

Maten på en grabbkväll ska vara ungefär som sällskapet: osofistikerat, roligt och perfekt att dricka en massa öl med. Den ska även fungera att stoppa i sig samtidigt som man spelar dataspel eller kollar på fotbolls-VM. Men året är ju faktiskt 2015. Vi kanske fortfarande är grabbar, men vi är inga djur. Så vi nöjer oss inte med att lägga tomatpuré, köttfärs och hushållsost på en hönökaka och kalla det för pizza. Nej, vi köper inte längre 16 ”Drivers dog” och en påse dillchips på Statoil och bjuder in till herrmiddag. Vi har helt enkelt fått lite högre krav. Vi har blivit matintresserade. Det är därför jag tycker att det har blivit dags att vi uppdaterar våra grabbkvällar till 2.0 med följande sidors recept. Och visst, vi kanske inte heller säger att saker är ”2.0” längre, men du förstår vad jag menar så var inte en douchebag och kommentera det på Twitter, okej?

* Maten passar såklart lika bra på en tjejkväll eller mixad kväll också – det viktiga är att det är den typ av tillställning där ingen skakar ogillande på huvudet om du äter med händerna, har ett tunt lager chilisås runt munnen eller råkar dricka så många öl att du måste hålla dig i golvet för att inte trilla av.

 * * *

Hot Wings
Jag har en bekännelse: Det absolut godaste jag vet är inte gåslever, chateaubriand eller tryffel – det är friterade kycklingvingar. Om du inte håller med mig är det antingen bara för att du aldrig ätit tillräckligt välgjorda sådana(eller så har du bara fel). I vilket fall: så här får du till perfekt krispiga kycklingvingar varje gång.

Ingredienser, 4 personer:
16 kycklingvingar
1 dl chilisås, till exempel Texas Pete, cholula eller sriracha
50 g smör
4 birds eye chili
4 salladslökar
1 knippe koriander
frityrolja
salt

1. Dagen innan Grabbkväll 2.0 förbereder du kycklingvingarna genom att dela dem i lederna så att du får tre delar. Den yttersta vingspetsen används inte, den kan du koka kycklingbuljong eller nåt på. Annars är den bara att slänga. Resten av vingarna friterar du i 160-gradig olja cirka 5 minuter tills de är nästan helt tillagade. Låt rinna av på ett papper och stoppa sedan hela klabbet i frysen över natten – det är faktiskt detta moment som är trixet med maximalt frasiga vingar.

2. När det börjar dra ihop sig till Grabbkväll 2.0 värmer du upp oljan till 180 grader, lägger i de frysta vingarna ett par i taget och friterar tills de blir gyllenbruna och sjukt frasiga. Låt rinna av på  papper. Salta. I en kastrull på spisen smälter du samtidigt smöret och chilisåsen och rör ihop. Skiva chilin och löken fint och repa av lite koriander. Precis innan ni ska äta slungar du vingarna i såsen och toppar med chili, salladslök och koriander. Hur gott?!

Text och foto: Jonas Cramby

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.