Jonas Crambys bästa grillrecept – grillade skaldjur med aioli

Grillase skaldjur med aioli

Cafés Jonas Cramby lär dig grilla skaldjur som om du vore ett grillproffs från Baskien.

Jonas Cramby | Foto: Jonas Cramby  |  Publicerad 2021-05-28 11:46  |  Lästid: 2 minuter

Hemligheten bakom en lyckad grillmiddag är att låta ätandet ta tid, samtidigt som du förberett allt i förväg så att du har tid att stå med de andra vid grillen och dricka vin och snacka skit. Längs den spanska nordkusten i området runt Baskien är de mästare på denna sorts grillning – som i princip går ut på att leta upp de bästa råvaror man kan hitta, förbereda ett gäng såser och tillbehör innan för att sedan grilla det sista à la minute. 

Så här grillar du spanskt hemma.

LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys bästa grillrecept – Chuleton med grillad paprikasallad

Grillade skaldjur med aioli

Det enkla är det goda, brukar tråkmånsar säga, men i det här fallet är det faktiskt sant: när det kommer till skaldjur behöver man inte mycket mer än en aioli och en skvätt citron. 

Ingredienser för 4 portioner:

  • 1 kg valfria råa skaldjur exempelvis (mcs-märkta)
  • rödräkor, havs­kräftor eller varför inte en bläckfisk?   
  • 1 citron   
  • 2–3 rivna vitlöksklyftor   
  • 0,5 dl extravirgin olivolja   
  • 1 knippe hackad bladpersilja

Aioli:

  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 1 äggula 
  • 1 tsk dijonsenap   
  • 1 dl matolja   
  • 1 msk extra virgin olivolja   
  • 1 msk pressad citron   
  • salt och peppar

Så gör du:

Prepp: Aiolin kan du förbereda ett par dagar innan: Rör ihop vitlök, äggula och dijonsenap. Häll långsamt över matoljan under konstant vispning – droppe för droppe först och sen lite snabbare. Är aiolin för lös får du vispa hårdare och är den för hård kan du späda med lite vatten. Häll på olivoljan och pressa i citron, smaka av med salt och peppar och ställ in i kylen. Pallar du inte att göra egen aioli kan du till och med köpa en god på en deli. Precis innan gästerna kommer gör du en enkel och snabb marinad genom att blanda vitlök, olja och bladpersilja och lägg i dina skaldjur. 

Tillagning: Dela en citron och lägg på grillen. Ta fram skaldjuren och grilla snabbt och på hög värme. Servera med aiolin som dipp och ett glas kallt vitt vin. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-05-28 12:22